Tiedätkö, mikä on rönskä tai plekki? Ravintoloiden keittiöissä ja saleissa puhutaan aivan omanlaistaan kieltä.
Puhutko kokkia? Olet ehkä joskus kuullut puhuttavan ryöppäämisestä tai kyypparista, mutta moni ravintola-alalta tuttu sana ei välttämättä tavalliselle pulliaiselle aukea.
Pyysimme nykyisiä ja entisiä kokkeja listaamaan ravintoloiden keittiöissä ja saleissa käytettäviä sanoja ja lyhenteitä. Sanastoon termejä paljasti muun muassa somesta tuttu kokki Lauri Kaivoluoto.
– Esimerkiksi "takana" tai "bäks" sanotaan, kun ollaan kulkemassa kollegan ohi takapuolelta. Tätä tulee sanottua vahingossa myös tuntemattomille kaupassa, Kaivoluoto nauraa.
Lue myös: Vuoden paras lounasravintola löytyy Vantaalta – äänestyksen voittaja tuttu TikTokista
Ravintolasanastoa eli kokkislangia
Sanoja "kokkislangiin" tulee niin englannista kuin perinteisestä keittiökielestä ranskasta.
Huomioi, että osa sanoista saattaa olla niin sanotusti vanhentuneita, eikä termejä välttämättä enää tänä päivänä niin laajalti käytetä. Kieli elää, vanhoja sanontoja ja sanoja poistuu käytöstä ja uusia tulee tilalle.
Kortsu = Korianteri
= Hyvä duuni fiilis -> tähän liittyy tarina: Usein harjoittelijaa pyydetään hakemaan varastosta HDF:ää. Sitten reppana menee varastoon sitä etsimään, muttei onnistu löytämään. Tulee takaisin keittiöön ja kysyy, että mistä sitä löytyy. Halutessaan kokit voivat jatkaa jäynää niin pitkään kuin haluavat, mutta lopussa aina kysytään, että "no löytyikö sitä hyvää duunifiilistä?"

