Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä tarkoittaa ravintolassa HDF, tsuptsup tai siivouskalja? Suomalaiskokit paljastavat

Ravintola-alalla on käytössä ihan oma termistönsä, kertovat kokit MTV Uutisille. Kuvituskuva.
Ravintola-alalla on käytössä ihan oma termistönsä, kertovat kokit MTV Uutisille. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 07.01.2024 09:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Tiedätkö, mikä on rönskä tai plekki? Ravintoloiden keittiöissä ja saleissa puhutaan aivan omanlaistaan kieltä. 

Puhutko kokkia? Olet ehkä joskus kuullut puhuttavan ryöppäämisestä tai kyypparista, mutta moni ravintola-alalta tuttu sana ei välttämättä tavalliselle pulliaiselle aukea. 

Pyysimme nykyisiä ja entisiä kokkeja listaamaan ravintoloiden keittiöissä ja saleissa käytettäviä sanoja ja lyhenteitä. Sanastoon termejä paljasti muun muassa somesta tuttu kokki Lauri Kaivoluoto.

– Esimerkiksi "takana" tai "bäks" sanotaan, kun ollaan kulkemassa kollegan ohi takapuolelta. Tätä tulee sanottua vahingossa myös tuntemattomille kaupassa, Kaivoluoto nauraa. 

Lue myös: Vuoden paras lounasravintola löytyy Vantaalta – äänestyksen voittaja tuttu TikTokista

Ravintolasanastoa eli kokkislangia

Sanoja "kokkislangiin" tulee niin englannista kuin perinteisestä keittiökielestä ranskasta. 

Huomioi, että osa sanoista saattaa olla niin sanotusti vanhentuneita, eikä termejä välttämättä enää tänä päivänä niin laajalti käytetä. Kieli elää, vanhoja sanontoja ja sanoja poistuu käytöstä ja uusia tulee tilalle. 

Kortsu = Korianteri

HDF = Hyvä duuni fiilis -> tähän liittyy tarina: Usein harjoittelijaa pyydetään hakemaan varastosta HDF:ää. Sitten reppana menee varastoon sitä etsimään, muttei onnistu löytämään. Tulee takaisin keittiöön ja kysyy, että mistä sitä löytyy. Halutessaan kokit voivat jatkaa jäynää niin pitkään kuin haluavat, mutta lopussa aina kysytään, että "no löytyikö sitä hyvää duunifiilistä?"

Maikkari = majoneesi 

(Läski)Antti = entrecote 

Sisukka, sisäkiekko = sisäfile

Uf = ulkofilee

Häpyheinä = persilja

Risse = risotto, riesling 

Rööneri/ Rönskä = sousvide-menetelmä, sousvide-laite  

Walk in = sisäänkäveltävä jääkaappi/ kylmiö

Wolkkeri = asiakas ilman pöytävarausta

No show = asiakas, joka on tehnyt pöytävarauksen, muttei ilmestykään 

Pax = asiakasmäärä 

Bysse = keittiö, alk. laivan keittiö 

Vs = valkosipuli 

Somppa = sommelier 

Kyyppari = tarjoilija 

Domppa = Dom Perignon -samppanja 

Plekki = pieni, matalareunainen paistoastia  

Pakki = iso paistoastia  

GN-astia = genari tai pakki 

Blantsata = ryöpätä 

Ryöpätä = keittää nopeasti

Dispo = pakasterasia

Tussu = teräsvillapesin(?)

Purje = kiire, ’Mä oon vähän purjeessa’

Rysäkauha = iso paistinlasta

Rysä / Stoge = kiire

Misat = esivalmistelut

Lisuri = lisäke annoksessa, esim paahdetut kasvikset

Pleittaus/ Pleitata = rakentaa/nostaa annos esille lautaselle

Erva = erityisruokavalio

Yksäri = yksityistilaisuus

Orderi = lappu, josta käy ilmi tilaisuuden kulku ja tarjoilut

Myrttine = suolakurkku, mutta vain myrttinen käy

Heinä = yrtti

Snöbäri = pientä sorminsyötävää / keittiön tervehdys

Tsuptsup = pöytien ja pintojen pyyhintään käytettävä aine

kv = kuohuviini

kv = kivennäisvesi

(Yllä olevat aiheuttavat yleisesti käsibongeissa sekaannuksia)

Käsibongi = käsin kirjoitettu lappu, jossa asiakkaiden tilaukset

Siivouskalja = kokkien työpäivän kohokohta, kun serviisin jälkeen keittiötä siivotessa juodaan hävikki-/ vaahtokaljat

Lue myös: Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa vuonna 2024

Katso myös video: Henri Alénin huippuravintola hämmentää – asiakkaat itkivät pöydissä

3:00Lasten hienostoravintola aukesi Helsinkiin – vauvoilta rehellinen mielipide ruuastaLasten hienostoravintola aukesi Helsinkiin viime vuonna.

Lue myös: Joonas tyrmää yleisen harhaluulon tarjoilijan työstä: "Toivoisi, että Suomessakin havahduttaisiin"

Lisää aiheesta:

Brunssivinkki kesälle: Ravintola Viikinsaari, TampereTampereen parhaat ravintolat ja ruoat 2019Tampereen parhaat ravintolat ja ruoat 2018Pikkelöidyt kurkut ruotsalaisittain - PressgurkaTampereen parhaat ravintolat ja ruoat 2017Ravintola-arvostelu: Cookies Cream - Berliini
RavintolatSuomen kieliRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 8.10.10:44
    Ruoka

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"