Brunssivinkki kesälle: Ravintola Viikinsaari, Tampere

viikinsaari-ravintola
MTV

Unelmien kesäpäivä Tampereella voi alkaa varhain Tammelantorilta, mutta sen jälkeen onkin jo aika hypätä laivaan ja suunnata brunssille Viikinsaareen. On eittämättä lajissaan kaupungin parhaita. Ja höysteeksi upeat järvimaisemat ja Viikinsaaren idyllisyys.

Viikinsaari on kuulunut tamperelaiseen kesään jo vuodesta 1866. Varmaan aiemminkin, mutta tuolloin saareen rakennettiin ulkoilmaravintola. Sittemmin tilalle on rakennettu tulipalojen myötä parikin kesäravintolaa, joista viimeisin avattiin 1886.

Ravintolan tarjonta ja taso ovat vaihdelleet paljonkin vuosikymmenten varrella. Pari vuotta sitten tehtiin ryhtiliike, jossa chef Anette Mellin nostettiin Viikinsaaren ravintolasta ja laivakuljetuksista vastaavan Hopealinjojen ravintolatoimenjohtajaksi.

Mellin alkoi panostaa lähiruokaan, josta osa nousee ravintolan viereltä kasvulaatikoista ja villiyrtit Viikinsaaren maastosta. Paikalliset lähituottajat ovat hyvin edustettuina.

Saimme kutsun tulla maistelemaan ravintola Viikinsaaren suosituksi tullutta brunssia. Lauantaipäivälle brunssi veti peräti 180 varausta. Päälle spontaanit ruokailijat.

Suosiota on helppo selittää. Notkuvat pöydät täysin itse tehtyjä herkkuja uniikin upeassa miljöössä pitäisi riittää menestyskonseptiksi missä vain. Brunssi- ja seisovan lounaspöydän välinen ero on varsin utuinen, etenkin kun Viikinsaaren tarjonnasta puuttuvat ne klassiset brunssipöydän ainekset pakaste-croissanteista pakastekakkuihin. Mutta mitäpä niillä termeillä, jos tarjonta on hyvää.

Täräytän tähän koko tämän kertaisen brunssin sisällön, joka on pitkälti muulloinkin tällainen, mutta elää jossain määrin sesongin mukaan.

Omia suosikkeja on vaikea sanoa, koska pidin eniten juuri monipuolisesta kokonaisuudesta, jossa laatu on tasaisen hyvä ja lopputulos enemmän kuin osiensa summa. Pidin myös siitä, että varsinaista lihaa oli vain yhdessä ruoassa eikä tarjonta asettautunut muun kuin hyvän ruoan otsikon alle. Ellei lähiruoan painotusta huomioida. Pöydästä pitäisi jokaisen löytää mieluista syötävää tai myöntää olevansa vahvasti ruokarajoitteinen.

VIIKINSAAREN BRUNSSI

Tuoreita sesongin mukaisia vihanneksia
Tomaattia ja sipulia basilikaöljyssä & luomumozzarellaa
Paahdettua kukkakaalia, kikherneitä & hasselpähkinää
Friseesalaattia & karpaloita ja sinappivinaigrettea
Paahdettua porkkanaa, siemeniä ja fetajuustoa
Luomucouscous-salaattia & grillikasviksia
Minttupestoperunasalaattia
Sellerihummusta


Talon sinappisilliä
Nygrenin kylmäsavulohta
Lämminsavustettua lohta lankulla & lipstikka-aiolia
Mattilan possupastramia


Lihapullia ja savupaprikakastiketta
Seitania barbecue-kastikkeessa
Luomumunakasta & pinaattia
Lähijuustoja & hilloa


Maatiaismaitopannaria
Ahlmanin tilan jogurttia
Mansikka- ja raparperihilloa
Marjoja
Luomumysliä


Karkkipäivän makeita herkkuja ja poppareita


Luomutee / luomukahvi
Omenamehua

Brunssin alkuun Anette tarjosi maistiaisen à la carte -listalta. Ahlmanin fetaisaa, tomaattia & lipstikkajukurttia (11 €) on upean kesäinen annos fritattua juustoa, jonka rasvalle lipstikkajogurtti antaa lempeän pyöreää sävyä.

Brunssin hinta on 27 euroa, joka edustaa kaupungin muuhun tarjontaan nähden varsin oivaa hinta/laatua.

Laivamatka Viikinsaareen kustantaa verkkokaupassa aikuisilta 12 €, koululaisilta, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 9 € ja 3-12-vuotiailta lapsilta 7 €. Lisäksi perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 3-12 v.) 30 €. Muut perheen lapset à 5 €.

HUOM! Heinäkuun alusta alkaen ravintola Viikinsaari hyvittää laivamatkat perjantaisin klo 18 jälkeen menun syöjille.

laivayhteydet Laukontorin rannasta

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja ravintoloista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.