Tampereen parhaat kulinaariset kohteet ja ostokset on taas niputettu yhteen. Nämä listaukset ovat keränneet aiemmin 55000-110000 lukijaa, joten uskon niiden palvelevan hyvin niin paikallisia kuin turistejakin. Tampere on huikea ruokakaupunki! Tervetuloa nauttimaan!
Jälleen ehti kulua huikea kulinaarinen vuosi Tampereen historiassa. Ratikkatyömaa sekoitti hiukan keskustan elämää, mutta uusia ravintoloita putkahti esiin yllättävän paljon. Mikä parasta, porukka on tajunnut, ettei millä tahansa idealla enää pärjää, vaan laadun tulee olla kovaa.
Tuntuu, että Tampereen Rautatienkatu alkaa muodostaa omaa eliittialuettaan keskustan sisään. Sen varrella on koko kärkikolmikko parhaista pitämistäni ruokaravintoloista, melkein vieri vieressä. C, Bertha ja Kajo. Kun mukaan heitetään vielä lajissaan hyvä Bistro 14 ja ehta, pitkänlinjan irkkubaari O'Connell's, ei kadulta tarvi poiketa koko iltana.
Kisa on samalla koventunut. Monia rafloja karsiutui listan päivityksen myötä. Ei niiden taso ole laskenut, mutta kyseisessä kategoriassa tilalle on tullut vielä parempaa.
Muistutetaan jälleen, etten ole käynyt jokaisessa Tampereen ravintolassa. Pidän kaiken aikaa kaikki aistit valppaina uusista paikoista, vanhojen muutoksista ja ihmisten kehuista ja toruista. Niinä vuosina, kun olen pitänyt tätä listaa, en ole yhtäkään valintaa katunut eikä yksikään myöhemmin käymäni ravintola olisi päässyt mukaan kategorioihin. Makuasiat ovat makuasioita ja vääntöä on taas luvassa. Ja se on hienoa. Meidän tulee ymmärtää yhä enemmän hyvän päälle ja kyseenalaistaa totuttuja normeja uusien kokemusten myötä.
Tampere on ollut upea ruokakaupunki muutaman vuoden ajan ja tällä hetkellä se on parempi kuin koskaan! Teen tämän tästä ruokamatkoja kotimaassa ja ilman kotiseuturakkauttakin pidän Tamperetta Helsingin jälkeen selkeästi maan parhaana kulinarismin kehtona. Tervetuloa nauttimaan!
PARAS RUOKA: Ravintola C, Rautatienkatu 20 C:n ruoka ei ole helpointa, mutta rohkeinta ja mielenkiintoisinta Tampereella. Ja vain hyvällä tavalla. Ainoa paikka kaupungissa, jossa ruokaa lähestytään sellaisella otteella ja ajatuksella, jotka ovat oman hahmotuskykyni ulottumattomissa, ns. nextillä levelillä. Ilkka Isotalo on noussut Tampereen näkemyksellisimmäksi keittiömestariksi ja paikallisiin raaka-aineisiin nojaavan fine diningin edelläkävijäksi. Niitä tyyppejä, jotka tuntuvat pohtivan kaikesta näkemästään, voiko sitä syödä ja jaksavat kehittää uudesta raaka-aineesta jotain upeaa. Kun mukaan liitetään Christina Suomisen sovittamat juomat, ei kaupungin parhaan illallisen tittelistä tarvitse käydä kummoista taistoa. Olen syönyt monessa tähtipaikassa huonommin.
C. Pyhäjärven kuhaa, sipulia, maitohorsmaa ja peltotaskuruohoa.
Kajo, tartar.
Dabbal. Sokerisuolattua ja paahdettua Inarijärven siikaa siianmädillä, kataja-hollandaisella ja katajavinegrettella.
PARAS HINTA/LAATU: 4 vuodenaikaa, kauppahalli Kaupungin paras aamiainen kympillä, legendaksi tullut kalakeitto 14 eurolla ja huikea tartar 12/18 eurolla. Ei tarvinne perustella enempää.
PARAS UUSI:Ravintola Kajo, Rautatienkatu 12 Rennon ja osaavan meiningin ravintola, joka ottaa vaikutteensa vahvasti kotimaisesta luonnosta, mutta uskaltaa tuoda paikoin mukaan välimerellisiä vivahteita. Jaettavista annoksista saa porukalla kerrytettyä varsin edullisesti pitkän menun edullisesti.
Broor. Punajuurta ja vuohenjuustoa. Taustalla kurpitsakeittoa lakritsalla.
PARAS BURGERI: Tätä ei voi kruunata. Burgeripaikkojen tyylit eroavat toisistaan paljon. Yhtenä päivänä maistuu rasvainen ihanuus, toisena kliininen perinteisyys. Ja joskus jotain ihan muuta. Ohana Grille, kauppahalli - Rasvaisen mehevä, tyylikäs mättö. Friends & Brgrs, Hämeenkatu 17 - Kliinisen klassinen, konstailematon. Naughty BRGR, Aleksanterinkatu 29 - Edellisten välistä, perinteitä kunnioittava modernilla tavalla. Burger Bar The Bull, Hatanpään valtatie 4 - Kokeileva, laaja burgerilista. Ravintola Dabbal, Lapland Hotel Tampere, Yliopistonkatu 44 - Listalla yksi burger ja vieläpä 19 euron hintainen, mutta siinä on kaikki kohdillaan. Ravinteli Huber, Aleksis Kiven katu 13 - Lihaisan tyylikäs, rehti burger, jossa hyvin savunmakua hiiligrillilltä.
Ohana Grille
PARAS PIZZA: Tätäkään en pysty valitsemaan, koska joskus maistuu roomalaistyylinen Sitkon pizza ja joskus napolilaishenkinen Lucan pizza. Sitko, Näsilinnankatu 22 - Kunnon artesaanipizza, rento meininki ja hyvä juomavalikoima eivät kaipaa syventäviä kehuja. Luca, Hämeenkatu 14 - Paksureunaisempi pizza hyvällä pohjalla ja laadukkailla täytteillä.
Sitko Pizza & Bar
Pizzeria Luca
PARAS SUSHI: Umami, kauppahalli. Ainoa kaupungin sushi, jota syödessä ymmärtää, että itsellä on lajissa vielä paljon opittavaa. Auki niin kauan kuin riisiä riittää eli kannattaa saapua ajoissa.
PARAS KEBAB/GYROS: Vihdoin saatiin kilpailua tähänkin sarjaan! Koska selkeä kärkikaksikko on niin erilainen, on mahdotonta sanoa paremmuutta: Baba's Kitchen, Tullintori Baba'sin döner liikkuu makumaailmassaan enemmän Lähi-idässä, kun taas... Tony's Gyros, Lielahti-keskus ...hakee gyrokseensa vaikutteet Kreikasta. Molempi parempi ja molemmat raikkaan maistuvia, raaka-aineita kunnioittavia ilman tukku-scheissea.
Tsekkaa myös:Jörn’s Döner, food truck (ei talvisin) Tampereen ydinkeskustassa kannattaa huomioida myös King Gyros (Puutarhakatu 21), joka on edellisiä mätömpi, mutta pätkii keskustan muut kebabbilat suvereenisti.
Baba's Kitchen
Tony's Gyros
PARAS HOT DOG: Maja/Talo, Pirkankatu 1 & Hotstreetdogz -food truck, Laukontori (kesäisin) Molemmissa herkulliset 4 Delin tekemät makkarat ja kunnon höysteet.
PARHAAT FALAFELIT: Guru's Kitchen, Aleksis Kiven katu 15 Upean rapsakka pinta ja sisälle jätetty myös kokonaisia kikherneitä.
PARAS VAALEA LEIPÄ: Ohana Lei’Pomo, kauppahalli Uunituore, täydellisen rapea ja maukas kuori sekä mehevä sisus. Säilyy muuten leikattunakin hyvänä kolme päivää. Hae täältä myös briossisämpylät burgeriin (eivät aina myy).
Ohana Lei'pomo
PARAS RUISLEIPÄ:ex-Lähiruokapuoti Lempi, Reko-lähiruokapiiri Lähiruokapuoti Lempin lopetettua kauppias Sanna jatkaa leipien ja kakkujen myymistä Rekon kautta. Kunnolla juureen leivottu leipä säilyy hyvänä kolmekin päivää ja on poikkeuksellisen hyvin pakkasenkin kestävä, joten kantsii tilata kerralla useampi. En oikein hahmota, miten ruisleipä voisi tästä oikein parantua.
PARAS TÄYTETTY LEIPÄ:Arthouse Café, Kehräsaari Palautettiin täytettyjen leipien kunnia Tampereellekin, kun ravintola C:n poppoo otti sen työn alle. Hyvässä leivässä täytyy maistua oikea keittiötaito ja tässä maistuu. Kaikki muut Tampereen täytetyt leivät ovat tylsiä.
Arthouse Café, karitsanpaistileipä
PARAS LASKIAISPULLA: Amurin Helmi, Satakunnankatu 49 Täydellinen pullan ja täytteen suhde, mutta voitto maukkaimmalla pullalla. Tsekkaa myös:Tallipihan Kahvila, Kuninkaankatu 4
Amurin Helmen laskiaispulla
PARAS KESKUSTAN ULKOPUOLELTA: Café Pispala, Pispankatu 30 Viikottain vaihtuva teemallinen lista vie maailman ympäri. Maistuva brunssi ja jännittävä sijainti tunnelmallisen Pispalan ytimessä.
PARAS VIINIBAARI: Deli 1909, Puutarhakatu 11 Alati vaihtuva, laadukas viinitarjonta tarjoaa myös persoonallisuuksia. Leikkele- ja juustolautoja, mutta myös pastoja ja keittoja. Torstaisin tasokkaat, mutta edulliset tastingit.
PARAS COCKTAIL-BAARI: Tiima, Satakunnankatu 10 Ehta cocktail-baari ja salakapakka. Tyylikäs, kieltolakihenkinen sisustus ja mielikuvituksellisen herkulliset drinkit. Miljöötä ei saa kuvata.
PARAS KAHVILA: Amurin Helmi, Satakunnankatu 49 Kahvilaskene on kasvanut parissa vuodessa paljon. Silti autenttinen miljöö ja paikan päällä tehdyt särvingit jyräävät.
Tsekkaa myös: Café Sara (Sara Hildénin taidemuseon yhteydessä Särkänniemen kupeessa) Huikean hyvät itsetehdyt kakut enkä ole edes kakkuihmisiä.
PARAS AAMIAINEN: 4 Deli, kauppahalli Eggs Benedict, croissant, tuorepuristettu appelsiinimehu ja erikoiskahvi. Kympillä. No words.
4 vuodenaikaa
4 vuodenaikaa, Egg Royale
KAUPAT
PARAS RUOKAKAUPPA: Kauppahalli-Sokos -kombo, Hämeenkatu 19 Tuorekamat hallista ja loput vierestä marketista.
PARAS HERKKUKAUPPA: Culinaria Keittiöelämää, Aleksis Kiven katu 13 Ensimmäinen osoite ennen välimerellistä kokkailua.