Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonna

Shutterstock
Julkaistu 27.12.2023 07:39

MTV LIFESTYLE – STT

Verohallinto päätti nostaa lounasetua, minkä vuoksi henkilöstöravintoloissa luvassa korotuksia.

Työntekijöiden kannattaa varautua siihen, että lounas maksaa omassa tutussa ruokapaikassa ensi vuonna nykyistä enemmän.

Soittokierros kolmeen suureen henkilöstöravintoloita pyörittävään yritykseen – Antelliin, Compass Groupiin ja Sodexoon – kertoo, että lounaiden hinnat ovat nousemassa verottajan lounasetua koskevan päätöksen myötä.

Verohallinto päätti aiemmin tänä vuonna nostaa lounasedun vähimmäismäärää 8 eurosta 8,5 euroon ja enimmäismäärää 12,70 eurosta 13,50 euroon ensi vuoden alusta. Monissa lounaspaikoissa hinta nousee saman verran.

Esimerkiksi Antellin ja Sodexon yleisölle avoinna olevissa ravintoloissa lounasruokailu maksaa pääsääntöisesti ensi vuonna 13,50 euroa eli 80 senttiä enemmän kuin tänä vuonna.

– Verottajan määrittelemä uusi hinta kattaa juuri ja juuri kustannusnousun. Sen takia veikkaukseni on, että useimmat alan toimijat joutuvat nostamaan hintoja tuon verotusarvon nousun verran, sanoo Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

0:48Söisitkö lounasta näin lähellä junarataa? Vietnamilaisesta kohteesta vaarallinen turistinähtävyys

Söisitkö lounasta näin lähellä junarataa? Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa sijaitsee turistien suosima erikoinen katu. Kaupungissa matkannut Lavina kuvasi oman vierailunsa kohokohdan.

"Joku kommenttikin voi tulla"

Sekä Lantto että Sodexon liiketoimintajohtaja Pia Romu kertovat, että lounashintojen muutosten taustalla vaikuttavat ennen kaikkea raaka-aineissa tapahtuneet hinnankorotukset mutta myös esimerkiksi palkkojen nousu.

Myös Compass Groupin toimitusjohtaja Hannu Rahnasto sanoo, että verottajan päätöksellä on vaikutusta hinnoitteluun. 

Kuinka paljon, sitä ei Rahnasto avaa. Hänen mukaansa hinta perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen ja kilpailutilanteeseen kyseisessä ympäristössä.

– Me tarkastelemme hintoja aina asiakkuuskohtaisesti, ja ne ovat tietenkin luottamuksellisia asioita ihan kilpailulainsäädännöllisestäkin näkökulmasta, hän sanoo.

Lue myös: Carly käyttää vain 114 euroa kuukaudessa ruokakauppaan: "Avain kaikkeen on, että..."

Lanton mukaan on vaikea antaa yleispätevää vastausta siihen, milloin asiakkaiden kipuraja lounaan hinnassa tulee vastaan. Se riippuu ihmisestä itsestään ja siitä, miten hän arvostaa esimerkiksi monipuolista ja ravitsevaa ateriaa sekä yhdessä olemista.

Antellin lounastajilta tuli vuoden alussa joitakin kielteisiä kommentteja muuttuneista hinnoista, mutta ylivoimainen enemmistö ihmisistä on ymmärtänyt, että ruoan hinta on noussut.

– Jos meillä on hyvänä päivänä 10 000 syöjää, silloin joku kommenttikin voi tulla, Lantto sanoo.

1:08Vitosen buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista – tältä se näyttiVitosen buffet löi ällikällä! MTV Uutiset testasi kesällä 2022 itähelsinkiläisen hävikkiruokaravintolan Myllyn murkinan, joka nousi suureen suosioon lehtiartikkelin myötä.

Yhteistä lounashetkeä arvostetaan

Henkilöstöravintoloissa näkyy yhä selvästi se, että monilla työpaikoilla tehdään edelleen paljon hybridityötä. 

Eri arvioiden mukaan esimerkiksi toimistotyötä tekevät työntekijät käyvät lähitöissä keskimäärin muutamana päivänä viikossa, tosin alueellisia ja toimipaikkakohtaisia eroja toki löytyy.

– Monissa paikoissa työntekijät ovat kahdesta kolmeen päivää toimistolla, Romu sanoo.

Lanton mukaan esimerkiksi Helsingissä ollaan vähemmän ja muualla Suomessa enemmän toimistolla. Samoin it-alalla ollaan harvemmin lähitöissä ja perinteisemmillä toimialoilla enemmän.

Kun toimistolle tullaan, mukana ei ole yleensä omia eväitä. Ateriaa henkilöstöravintolassa yhdessä työtovereiden kanssa arvostetaan.

– Yhteisellä lounashetkellä on merkityksensä. Ne, ketkä sinne työpaikoille tulevat, pääsääntöisesti ruokailevat henkilöstöravintoloissa, Romu sanoo.

Lue myös: Oletko maistanut? Halpa ja terveellinen "pikaruoka", jota suomalaiset syövät hämmentävän vähän

Lohta on voinut näkyä harvemmin

Henkilöstöravintolat ovat tehneet ja tekevät yhä monia asioita, joilla pyritään muun muassa hallitsemaan kustannuksia. Keinoihin lukeutuvat esimerkiksi valikoimasuunnittelu ja reseptimuutokset sekä hävikin vähentämistoimet.

Valikoimiin aiemmin tulleet muutokset ovat näkyneet lounastajille muun muassa niin, että vaikkapa lohta on saattanut olla aiempaa harvemmin tarjolla tai tapa tarjota sitä on muuttunut. Myös esimerkiksi sesongin mukaisia kasviksia on voinut olla runsaammin esillä.

Nyt osassa paikoista lohta saa taas aiempaa paremmin.

– Ruokailijoiden määrän kasvu on mahdollistanut sen, että suosikkiruokia, esimerkiksi lohta, on voitu tuoda ruokalistoille eri muodoissa takaisin, Lantto kertoo.

Hän sanoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että sekä asiakkaat että alan toimijat arvostavat entistä enemmän suomalaisia raaka-aineita.

Lue myös: Vuoden paras lounasravintola löytyy Vantaalta – äänestyksen voittaja tuttu TikTokista

Ruokaa voi noutaa myös älykaapista

Henkilöstöravintolat pyrkivät torjumaan hävikkiä parhaansa mukaan. Esimerkiksi Antell on kertomansa mukaan onnistunut puolittamaan ruokahävikin tekoälyn avulla. Myös muissa henkilöstöravintoloita pyörittävissä yrityksissä tehdään asian eteen töitä.

– Vuoden alussa aloitamme systemaattisen päivittäisen hävikin mittaamisen, Rahnasto kertoo.

Henkilöstöpuolella muutoksia on voinut tulla ravintoloissa esimerkiksi työaikoihin.

– Toimistomaailmassa tyypillisesti maanantait ja perjantait ovat hiljaisempia päiviä tällä hetkellä, joten silloin saatetaan tehdä lyhyempiä työvuoroja, Rahnasto sanoo.

Hän lisää, että vastaavasti keskiviikkona ja torstaina työpäivä voi olla hieman pidempi.

Rahnasto kertoo myös, että Compass Groupilla on käytössään älykaappiratkaisuja, joista voi ostaa ruokaa mihin kellonaikaan tahansa ja joissa maksaminen tapahtuu ilman rahastavaa työntekijää mobiilisovelluksen avulla.

Lisää aiheesta:

Hinnannousu ei pelästyttänyt lounasetuilijoitaLounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanLounaiden hinnat kipuavat ylöspäin, mutta samalla kasvaa myös lounasedun arvo – miksei sitä voi käyttää valmisruokaan?Työpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmilleViiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka onSuomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi"
LounasRavintolatRuokaTyöelämäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Lounas
  • 12.10.07:34
    Ruoka

    Näitä yllättäviä ruokia et voi ostaa lounasedulla

  • 2.10.10:29
    Ruoka

    Lounasravintoloissa kiistaton ilmiö – oletko huomannut tätä maanantaisin?

  • 7.9.09:43
    Ruoka

    Syötkö ruoan aina tietyssä järjestyksessä? Voi olla merkitystä terveyden kannalta

  • 13.8.07:02
    Ruoka

    Koululaisten suosikkiruoat ovat klassikkoja – rehtorin tuikkukuppikikka sai lounaan maistumaan kaikille

  • 23.4.07:43
    Ruoka

    Valitsetko lounaaksi liharuoan? "Rahalle enemmän vastinetta", uskovat suomalaiset