Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

10:40Ravintola-alan järjestöpomo: "Viranomaistarkastuksiin resursseja harmaan talouden torjumiseksi"Ravintolabarometri paljasti alan tunnelmat. Videolla haastattelussa Wihuri Metro -tukun Jukka Heinänen, Maran Timo Lappi ja BasBasin Noora Sipilä.
Julkaistu 19.11.2025 10:12
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tuoreen ravintolabarometrin tulokset yllättävät myönteisyydellään: alan tilanteesta huolimatta ammattilaiset kokevat työstään ylpeyttä. Taloudellinen kannattavuus on silti edelleen monen ravintolan haaste.

Keskiviikkona 19.11. julkaistiin ravintolabarometri, jossa selvitettiin alan ammattilaisten tuntoja ja kokemuksia viime vuosina vaikeuksissa olleella toimialalla.

Kyselytutkimuksessa mukana olleen Wihuri Metro -tukun toimialajohtaja Jukka Heinäsen mukaan ravintola-alaa käsitellään julkisuudessa usein negatiivisessa valossa. Ravintolabarometri kuitenkin osoitti alalta löytyvän rutkasti positiivisia puolia. 

– Ravintola-alalla arvostetaan omaa työtä ja ammattitaitoa erittäin paljon. Myös työyhteisön merkitys työhyvinvoinnille nousee kyselyssä erittäin voimakkaasti, Heinänen totesi Huomenta Suomessa.

Lue myös: Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"

Hyvä yhteishenki ja merkityksellinen työ

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan jopa 80 prosenttia vastaajista pitää työpaikan yhteishenkeä ja työnantajaa hyvänä.

– Se kuva, joka välittyy niistä ravintoloista, jotka eivät noudata työehtosopimuksia ja kohtelevat työntekijöitä huonosti, on hyvin pieni osa tätä alaa.

Helsinkiläisravintola BasBasissa työskentelevä Noora Sipilä allekirjoittaa kyselyn tulokset. Työ koetaan merkitykselliseksi ja ala arvostaa itse itseään.

– Tärkeintä ovat kohtaamiset. Yksilökeskeisessä ajassa yhteisöllinen työ tuo todella paljon merkityksellisyyttä.

Eroon sunnuntaityökorvauksesta ja höllempi verotus?

On kuitenkin fakta, että monet ravintolat painivat taloudellisten haasteiden kanssa, kun kannattavuus on heikkoa. Miten tätä ongelmaa voitaisiin lähteä ratkomaan? 

Timo Lapin mukaan yksi iso kysymys on sunnuntaityökorvaus. 

– Olemme pitkään pitäneet sitä esillä ja toivoneet, että sen voisi jakaa jonnekin muualle. Saataisiin sunnuntaista hyvä ravintolapäivä. 

– Voisimme palvella asiakkaita paremmin, palkkasumma kasvaisi ja verotulot kasvaisivat. Kaikki olisi positiivista, mutta tämä on todella hankala kysymys.

Miten Timo Lappi keventäisi ravintoloiden verotusta? Mitä mieltä ravintola BasBasin Noora Sipilä on alan ilmapiiristä? Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu.

Lue myös: Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti
 

Lisää aiheesta:

Suomalaiskokit kertovat ravintola-alan vaietusta ongelmastaOnko suomalaisilla enää varaa käydä ravintoloissa?Tuntuuko ravintolaruoka liian kalliilta? Kallista on nyt myös sen tekeminen: "Ravintolayrittäjälle ei jää juuri mitään per annos"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään""Päivänselvä asia" voisi ratkaista ravintoloiden huutavan työvoimapulan SuomessaSunnuntait ja alkoholi valtava ongelma suomalaisravintoloille – ratkaiseeko tämä jättitempaus ongelman?
RavintolatRuokaHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta