Tampere on kasvanut huikeasti ruoka- ja juomatarjonnan suhteen parina viime vuotena. Siksi oli aika päivittää parhaat ruokakohteet.
Listasin kaksi vuotta sitten Tampereen parhaat ravintolat ja ruokakohteet. Moni asia on kehittynyt kaupungissa sen jälkeen ja olen palanut halusta päivittää listaa. Etenkin, kun edellinen postaus keräsi liki 100 000 lukukertaa. Ja miksei keräisi? Googletan aina itse hullun lailla ruokavinkkejä uuteen kaupunkiin mennessäni.
Minulta kysytään vähintään joka toinen viikko vinkkejä Tampereelle ja helpottaa kaikkien elämää, kun niputan parhaat jutut yhden linkin taakse. Olen asunut koko ikäni Tampereella ja kirjoittanut ravintoloista enemmän ja vähemmän ammatillisesti 20 vuoden ajan. Sinä aikana on tullut raapustettua myös yli 200 ravintola-arvostelua meiltä ja maailmalta.
Sivumaku-blogi täyttää tänään seitsemän vuotta. Se on paras hetki nostaa kotikaupungin maukkaimmat asiat ja paikat esiin. Samalla toivon, että kahden vuoden päästä tulokset ovat erilaisia. Se kertoo, että Tampere elää, kasvaa ja maustuu yhä mehukkaammaksi ruokakaupungiksi.
PS. Saa vinkata, jos jokin olennainen paikka tai herkku jäi mainitsematta. Saattoi olla tarkoituksella, mutta myös tietämättömyyttäni tai hajamielisyyttäni. Keskustelua valinnoista käydään myös Sivumaun Facebook-sivulla.
C:n kukkoa
PARAS RUOKA: Ravintola C, Rautatienkatu 20 Ilkka Isotalo on noussut Tampereen näkemyksellisimmäksi keittiömestariksi ja paikallisiin raaka-aineisiin nojaavan fine diningin edelläkävijäksi. Niitä tyyppejä, jotka tuntuvat pohtivan kaikesta näkemästään, voiko sitä syödä ja jaksavat kehittää uudesta raaka-aineesta jotain upeaa. Kun mukaan liitetään Christina Suomisen sovittamat juomat, ei kaupungin parhaan illallisen tittelistä tarvitse käydä kummoista taistoa. Olen syönyt monessa tähtipaikassa huonommin.
PARAS HINTA/LAATU: Ravinteli Bertha, Rautatienkatu 14 Takuuvarmin valintani illalliselle. Parantaa yhä juoksuaan. Olen käynyt seitsemän kertaa ja viimeisin illallinen meni kärkeen (mutta ei blogiin). Lupsakka palvelu pitää tunnelman rentona fiinin ruoan äärellä.
PARAS LOUNAS: 4 vuodenaikaa, kauppahalli Tampereen lounastarjonta on kehittynyt parissa vuodessa huimasti. Edellisessä listauksessa ranskalaishenkistä ruokaa tarjoava 4 vuodenaikaa oli helppo valinta, nyt muut hyvää ruokaa tarjoavat raflat päihitettiin paikan hyvän fiiliksen ansiosta. En ottanut mukaan kategoriaan etnisiä tai burgeri- ja pizzapaikkoja.
PARAS KESKUSTAN ULKOPUOLELTA:Café Pispala, Pispankatu 30 Viikottain vaihtuva teemallinen lista vie maailman ympäri. Maistuva brunssi ja jännittävä sijainti tunnelmallisen Pispalan ytimessä.
PARAS SUSHI: Umami, kauppahalli. Ainoa kaupungin sushi, jota syödessä ymmärtää, että itsellä on lajissa vielä paljon opittavaa. (Ei nyt mennyt mennä Jiro-juttuihin.)
PARAS BURGERI: Tätä ei voi enää kruunata. Parissa vuodessa on tullut niin monta tasokasta burgeripaikkaa ja niiden tyyli eroaa toisistaan paljon. Yhtenä päivänä maistuu rasvainen ihanuus, toisena kliininen perinteisyys. Ja joskus jotain ihan muuta. Ohana Grille, kauppahalli - Rasvaisen mehevä, eniten makua. Friends & Brgrs, Hämeenkatu 17 - Kliinisen klassinen, konstailematon. Naughty BRGR, Aleksanterinkatu 29 - Edellisten välistä, perinteitä kunnioittava modernilla tavalla. Burger Bar The Bull, Hatanpään valtatie 4 - Kokeileva, laaja burgerilista. Ravintola Dabbal, Lapland Hotel Tampere, Yliopistonkatu 44 - Listalla yksi burger ja vieläpä 19 euron hintainen, mutta siinä on kaikki kohdillaan. Ravinteli Huber, Aleksis Kiven katu 13 - Lihaisan tyylikäs, rehti burger, jossa hyvin savunmakua hiiligrillilltä.
Dabbalin burgeri
PARHAAT FALAFELIT: Gastropub Soho, Otavalankatu 10 Itsetehdyissä kikhernepyöryköissä täydellinen rakenne ja runsaasti makua.
PARAS KEBAB: Jörn’s Döner, food truck Ainoa berliiniläis-dönerin oloinen kebab. Ei varsinaista kilpailua. Piste.
PARAS HOT DOG:4 Deli, kauppahalli Ei liiemmin kilpailua. Omatekoiset makkarat ja kunnon höysteet. EDIT: Olihan sitä kilpailua, mutta en muistanut. Tsekkaa ihmeessä myös Maja/Talo, jossa myös uniikit 4 vuodenajan makkarat. Pirkankatu 1.
PARAS RUISLEIPÄ:Ruokapuoti Lempi, Aaltosenkatu 27-29, Tammelantorin kulma Ehkä koko Suomen paras ruisleipä. En hahmota, miten voisi olla parempaa.
PARAS VAALEA LEIPÄ: Ohana Lei’Pomo, kauppahalli Uunituore, täydellisen rapea ja maukas kuori sekä mehevä sisus. Säilyy muuten leikattunakin hyvänä kolme päivää. Hae täältä myös briossisämpylät burgeriin!
PARAS LASKIAISPULLA:Amurin Helmi, Satakunnankatu 49 Täydellinen pullan ja täytteen suhde, mutta voitto maukkaimmalla pullalla. Tsekkaa myös: Tallipihan Kahvila, Kuninkaankatu 4 10 täytteen pullamenu, vaimon suosikki.
BAARIT JA KAHVILAT
PARAS VIINIBAARI: Deli 1909, Puutarhakatu Irtiotto perinteisestä tamperelaisuudesta. Alati vaihtuva, laadukas viinitarjonta tarjoaa myös persoonallisuuksia. Mainiot leikkele- ja juustolautaset.
PARAS OLUTBAARI: Gastropub Tuulensuu, Hämeenpuisto 23 Oluenkaatajina kaksi Suomen Olutmestaria, joiden tietotaitoa kannattaa hyödyntää. Nyt myös omia, Nordic Breweryn oluita.
PARAS COCKTAIL-BAARI: Living Room, Hämeenkatu 26 Uusi, lattarihenkinen kahvila-baari-ravintola työstää itse makusiirappinsa ja -alkoholinsa. Kenties ainoana kaupungissa.
PARAS KAHVILA: Amurin Helmi, Satakunnankatu 49 Kahvilaskene on kasvanut parissa vuodessa paljon. Silti autenttinen miljöö ja paikan päällä tehdyt särvingit jyrää.
Tsekkaa myös: Café Sara (Sara Hildénin taidemuseon yhteydessä Särkänniemen kupeessa) Aivan järkyttävän hyvät itsetehdyt kakut enkä ole edes kakkuihmisiä.
PARAS AAMIAINEN: 4 Deli, kauppahalli Eggs Benedict, croissant, tuorepuristettu appelsiinimehu ja erikoiskahvi. Kympillä. No words.
KAUPAT PARAS HERKKUKAUPPA: Culinaria Keittiöelämää, Aleksis Kiven katu 13 Ensimmäinen osoite ennen välimerellistä kokkailua.