Jälleen vierähti vuosi ja on aika päivittää Tampereen parhaat ravintola- ja ruokavinkit. Nämä kun ovat blogin suosituimpia postauksia, niin sitä haluaisi niiden olevan viimeisen päälle kunnossa, ettei tarvi hävetä. Ensimmäinen vinkkipostaus saavutti jo 100 000 klikin haamurajan.
Olen kolunnut melkein kaikki Tampereen testaamisen arvoiset ravintolat. Pari tuoretta tulokasta pääsevät vielä vuoroon alkuvuodesta ja päivitän listaa, mikäli aihetta löytyy. On lukuisia paikallisia ravintoloita, joissa en ole käynyt, mutta mikäli ne eivät vaikuta millään muotoa kiinnostavilta eikä kukaan ruokapuolen arvostamani tyyppi ole antanut niille kehuja, en mene pilaamaan päivän ateriointihetkeäni. Viidakkorumpu suuntaan ja toiseen on tässä asiassa hyvin tehokas.
Vuodessa on tapahtunut Tampereen ravintolamaailmassa varsin paljon ja tuntuu, että myös 2018 tulee muokkaamaan skeneä kunnolla. Ja mikä parasta, se suurin trendi on laadun parantaminen. Keskiverrolla on alati vaikeampaa pärjätä. Ihmiset ymmärtävät kaiken aikaa paremmin hyvän päälle. Vertailukohtina ei enää pidetä kotikaupungin ravintoloita, vaan ruoan täytyy vastata globaaliin tasoon. Kun on syönyt aitoa döneriä Berliinissä, pizzaa Napolissa ja tapaksia Barcelonassa, ei suomalaiseen makuun sovitettu tai oiottu ruoka enää kelpaakaan. Sama pätee myös toiseen suuntaan. Fiinimpi ruoka Tampereella pärjää heittämällä vaikka millä markkinoilla.
Vinkkejä otetaan vastaan Facebookissa ja päivitän listaa, jos huomaan unohtaneeni jotain.
TERVETULOA TAMPEREELLE!
Ravintola C. Heinillä savustettua hauenmätiä, heinäkreemiä, mallaskeksiä, itse 18 kk kuivattua porsaanniskaa capocolla, ylikypsää selleripyreetä ja pakastekuivattua puolukkaa.
PARAS RUOKA: Ravintola C, Rautatienkatu 20 Ilkka Isotalo on noussut Tampereen näkemyksellisimmäksi keittiömestariksi ja paikallisiin raaka-aineisiin nojaavan fine diningin edelläkävijäksi. Niitä tyyppejä, jotka tuntuvat pohtivan kaikesta näkemästään, voiko sitä syödä ja jaksavat kehittää uudesta raaka-aineesta jotain upeaa. Kun mukaan liitetään Christina Suomisen sovittamat juomat, ei kaupungin parhaan illallisen tittelistä tarvitse käydä kummoista taistoa. Olen syönyt monessa tähtipaikassa huonommin.
PARAS HINTA/LAATU: 4 vuodenaikaa, kauppahalli Kaupungin paras aamiainen kympillä, paras kalakeitto 14 eurolla ja paras tartar 12/18 eurolla. Ei tarvinne perustella enempää.
PARAS BURGERI: Tätä ei voi kruunata. Burgeripaikkojen tyylit eroavat toisistaan paljon. Yhtenä päivänä maistuu rasvainen ihanuus, toisena kliininen perinteisyys. Ja joskus jotain ihan muuta. Ohana Grille, kauppahalli - Rasvaisen mehevä, eniten makua. Friends & Brgrs, Hämeenkatu 17 - Kliinisen klassinen, konstailematon. Naughty BRGR, Aleksanterinkatu 29 - Edellisten välistä, perinteitä kunnioittava modernilla tavalla. Burger Bar The Bull, Hatanpään valtatie 4 - Kokeileva, laaja burgerilista. Ravintola Dabbal, Lapland Hotel Tampere, Yliopistonkatu 44 - Listalla yksi burger ja vieläpä 19 euron hintainen, mutta siinä on kaikki kohdillaan. Ravinteli Huber, Aleksis Kiven katu 13 - Lihaisan tyylikäs, rehti burger, jossa hyvin savunmakua hiiligrillilltä.
Ohana Grille.
PARAS PIZZA: Tätäkään en pysty valitsemaan, koska joskus maistuu roomalaistyylinen Sitkon pizza ja joskus napolilaishenkinen Lucan pizza. Sitko, Näsilinnankatu 22 - Kunnon artesaanipizza, rento meininki ja hyvä juomavalikoima eivät kaipaa syventäviä kehuja. Luca, Hämeenkatu 14 - Paksureunaisempi pizza hyvällä pohjalla ja laadukkailla täytteillä.
Sitkon pizzat (take-awayna).
Pizzeria Luca.
PARAS SUSHI: Umami, kauppahalli. Ainoa kaupungin sushi, jota syödessä ymmärtää, että itsellä on lajissa vielä paljon opittavaa.
PARAS KEBAB: Baba's Kitchen, Tullintori Tampereelta saa kunnon berliiniläishenkistä döneriä, joista Baba'sin on hiukan parempi ja ympäri vuoden tarjolla. Tsekkaa myös se toinen: Jörn’s Döner, food truck (ei talvisin)
Baba's Kitchen
Baba's
PARAS HOT DOG: Maja/Talo, Pirkankatu 1 & Hotstreetdogz -food truck, Laukontori (kesäisin) Molemmissa herkulliset 4 Delin tekemät makkarat ja kunnon höysteet.
PARHAAT FALAFELIT: Gastropub Soho, Otavalankatu 10 Itsetehdyissä kikhernepyöryköissä täydellinen rakenne ja runsaasti makua.
PARAS RUISLEIPÄ: Ruokapuoti Lempi, Aaltosenkatu 27-29, Tammelantorin kulma Ehkä koko Suomen paras ruisleipä. En hahmota, miten voisi olla parempaa.
PARAS VAALEA LEIPÄ: Ohana Lei’Pomo, kauppahalli Uunituore, täydellisen rapea ja maukas kuori sekä mehevä sisus. Säilyy muuten leikattunakin hyvänä kolme päivää. Hae täältä myös briossisämpylät burgeriin (eivät aina myy).
PARAS LASKIAISPULLA: Amurin Helmi, Satakunnankatu 49 Täydellinen pullan ja täytteen suhde, mutta voitto maukkaimmalla pullalla. Tsekkaa myös:Tallipihan Kahvila, Kuninkaankatu 4 10 täytteen pullamenu, vaimon suosikki.
Amurin Helmen kaupungin paras laskiaispulla.
PARAS KESKUSTAN ULKOPUOLELTA: Café Pispala, Pispankatu 30 Viikottain vaihtuva teemallinen lista vie maailman ympäri. Maistuva brunssi ja jännittävä sijainti tunnelmallisen Pispalan ytimessä.
PARAS VIINIBAARI: Deli 1909, Puutarhakatu Irtiotto perinteisestä tamperelaisuudesta. Alati vaihtuva, laadukas viinitarjonta tarjoaa myös persoonallisuuksia. Uudella menulla pikkupurtavaa kuten pintxot, oliivit ja crostinit sekä leikkele- ja juustolaudat.
PARAS COCKTAIL-BAARI: Tiima, Satakunnankatu 10 Kaupungin ainoa varsinainen cocktail-baari ja salakapakka. Tyylikäs, kieltolakihenkinen sisustus ja mielikuvituksellisen herkulliset drinkit.
PARAS KAHVILA: Amurin Helmi, Satakunnankatu 49 Kahvilaskene on kasvanut parissa vuodessa paljon. Silti autenttinen miljöö ja paikan päällä tehdyt särvingit jyräävät mun mieltymyksissä.
Tsekkaa myös: Café Sara (Sara Hildénin taidemuseon yhteydessä Särkänniemen kupeessa) Aivan järkyttävän hyvät itsetehdyt kakut enkä ole edes kakkuihmisiä.
PARAS AAMIAINEN: 4 Deli, kauppahalli Eggs Benedict, croissant, tuorepuristettu appelsiinimehu ja erikoiskahvi. Kympillä. No words.
4 vuodenaikaa. Egg Royale. Osa kaupungin parasta aamiaista.
KAUPAT
PARAS RUOKAKAUPPA: Kauppahalli-Sokos -kombo, Hämeenkatu 19 Tuorekamat hallista ja loput vierestä marketista.
PARAS HERKKUKAUPPA: Culinaria Keittiöelämää, Aleksis Kiven katu 13 Ensimmäinen osoite ennen välimerellistä kokkailua.