Galangalia ja kaffiria – tunnetko thaikeittiön perusmausteet?

thaimausteet
Kuuluvatko nämä tuotteet jo kotikeittiöösi? Colourbox

Välillä tekee mieli kokeilla eksoottisia ruokalajeja, mutta oudot raaka-aineet ja mausteet aiheuttavat ihmetystä. Kuitenkin jo muutamalla thaikeittiön perusmausteella pääset hetkessä herkulliselle makumatkalle. 

Monesti kuulee puhuttavan thairuoasta, mutta todellisuudessa thairuoka on sekoitus niin Thaimaan, Kiinan kuin Intiankin makuja. Thaikeittiöstä löytyykin ruokalajeja laidasta laitaan, mutta muutama seikka yhdistää näitä monipuolisia ruokalajeja. 

Pääosassa makujen harmonia

Thairuoka tehdään tyypillisestä joko pannulla tai wokissa paistamalla. Uuniruoat tai pitkään hauduttaminen eivät sen sijaan kuulu perinteiseen thaimaalaiseen keittiöön. Raaka-aineet paistetaan nopeasti kypsymisjärjestyksessä, jolloin erityisesti kasvisten väri ja maku säilyvät raikkaina.

Thairuoan makumaailma on tasapainoinen sekoitus suolaista, makeaa, tulista, happamaa ja karvasta. Monien thairuoka-ohjeiden raaka-ainelista voikin tuntua loputtoman pitkältä, mutta jo muutamalla perusmausteella pääset pitkälle. Tutustu näihin perusmausteisiin ja nauti thairuoan herkullisesta makumaailmasta. 

Chilit

Chilit ovat erittäin tärkeässä osassa thaimaalaisessa keittiössä, ja niitä käytetäänkin lähes joka ruoassa. Chilejä löytyy lukuisia eri vahvuuksia, eri kokoluokkaa ja eri värejä omaavia lajikkeita. Pääsääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että mitä pienempi chili, sen voimakkaampi maku. Vahvemmat lajikkeet sopivat pieneksi hienonnettuina esimerkiksi wokkeihin, kun taas suuremmat lajikkeet isompina siivuina vaikkapa keittoihin. Chilejä on saatavilla myös erilaisina tahnoina, joiden annostelussa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. 

Sitruunaruoho

Sitruunaruoho on purjomainen kasvi, jota voidaan käyttää ruoanlaittoon niin pieneksi hienonnettuna kuin suurempina paloina, esimerkiksi keittoihin. Sitruunaruohoa löytää niin kuivattuna, tahnana, säilöttynä kuin tuoreenakin. Sitruunaruoho sisältää paljon eteriisiä öljyjä, jotka saavat aikaan voimakkaan sitruunan tuoksun. Tätä kasvia käytetään etenkin suolaisissa liharuoissa sekä erilaisissa curryissa, mutta se antaa ihanan sitrusmaista makua myös marinadeihin.

Kaffirinlehdet

Kaffirinlehtiä käytetään thaimaalaisessa ruoanlaitossa tuomaan ruokiin hapokkuutta. Näitä sitruksen makuisia lehtiä käytetään erityisesti kookosmaitoa tai – kermaa sisältävissä ruokalajeissa. Kaffirin lehtiä voi lisätä ruokiin kokonaisina laakerinlehden tavoin, tai pieniksi paloiksi revittynä. Suomessa kaffirin lehtiä on saatavilla ainakin kokonaisina kuivattuina, mutta myös pienempinä hiutaleina. Kokonaisina kuivatut lehdet kannattaa huuhdella kevyesti ennen käyttöä, jolloin niiden maku pääsee paremmin esille.

Kookosmaito ja –kerma

Kookosmaito on erittäin rasvapitoista, kookospähkinän mallosta valmistettua maitomaista nestettä. Thaimaalaisessa ruoassa kookosmaitoa käytetään monipuolisesti sekä suolaisten että makeiden ruokien valmistuksessa. Se sopii tuomaan kermaista koostumusta niin keittoihin, kastikkeisiin, jälkiruokiin kuin juomiinkin. Kookosmaitoa – tai kermaa voi käyttää ruoanlaitossa maidon tai kerman korvikkeena. Pitämällä pitkään säilyvää kookosmaitotölkkiä aina kaapissasi, saat ruokiin nopeasti ja helposti thaimaalaista makumaailmaa.

Kalakastike

Kalakastiketta käytetään thaimaalaisissa ruoissa suolan korvaajana, joten sitä lisätäänkin lähes joka ruokalajiin. Kalakastike on valmistettu käymismenetelmällä suolatuista kaloista ja katkaravuista. Kalakastikkeen voimakas tuoksu on jopa luotaantyöntävän vahvaa, mutta se antaa ruoalla aidon thaimaalaisen maun. Hajua ei kannata siis ensi kokemalta pelästyä. Kokeile lisätä kalakastiketta myös muihin liha- tai broileriruokiin, kuten kastikkeisiin ja patoihin. 

Galangal

Galangal on inkiväärin sukuinen kasvi, joka muistuttaa sukulaistaan myös ulkonäöltään. Maku on kuitenkin galangal-juuressa inkivääriä hieman voimakkaampi. Galang-juurta käytetään etenkin kalaruokien valmistuksessa yhdessä valkosipulin ja chilin kanssa. Suomessa galangaa on saatavilla hyvin varustetuissa kaupoissa tahnana, mutta sitä voi löytää myös tuoreena. Jos kasvin löytäminen tuottaa vaikeuksia, voi tämän juuren korvata hyvin myös helpommin saatavissa olevalla inkiväärillä.

Korianteri

Korianteri on persiljan sukuinen voimakkaan tuoksuinen kasvi, jota voidaan käyttää niin tuoreena kuin kuivattunakin. Tuore korianteri täydentää etenkin chilin makua, joten sitä käytetäänkin usein runsaasti chiliä sisältävissä resepteissä. Kuivattuja korianterin siemeniä käytetään puolestaan erilaisissa curryseoksissa. Korianteri sopii niin ruokien koristeluun, erilaisten liharuokien maustamiseen, mutta myös sellaisenaan salaatteihin.

KOKEILE SEURAAVIA HERKULLISIA THAIRESEPTEJÄ:

Lähteet: theepicentre.com, finefoods.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja