Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

11 asiaa, joita et tiennyt sushista

Sushi on tänä päivänä Suomessakin suosittua herkkua.
Sushi on tänä päivänä Suomessakin suosittua herkkua.Shutterstock
Julkaistu 05.10.2016 21:15

MTV LIFESTYLE / TIETEEN KUVALEHTI

Japanilaisista raaoista kala-annoksista on tullut todella suosittuja länsimaissa. Sushissa kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä näyttää. Tieteen Kuvalehti kokosi yhteen erikoisia faktoja sushista.

1. Alkuperä

Sushi ei ole peräisin Japanista vaan Kaakkois-Aasiasta. Siellä raaka kala pakattiin fermentoidun eli käytetyn riisin sisään ja näin pidennettiin kalan säilyvyyttä. Kun kala haluttiin syödä, riisi heitettiin pois. 

Myöhemmin maitohappo, jolla riisi käytettiin, vaihtui etikkaan, ja riisiä ei enää heitetty pois vaan se alettiin syödä. Alkuperäistä sushia, jota kutsuttaan funazushiksi, valmistetaan yhä joissakin paikoissa Japanissa, ja sen kerrotaan maistuvan voimakkaalta juustolta.

2. Haju

Tuoreessa kalassa ei ole pistävää ”kalanhajua”, ja siksi sushi ei saakaan tuoksua kalalta. Haju syntyy vasta, kun entsyymit ja bakteerit alkavat hajottaa kuollutta kalaa. 

Hajoamisprosessissa muodostuu voimakkaan tuoksuista trimetyyliamiinia. Juuri sen molekyylit aiheuttavat hajun, joka aistitaan kalamaisena.

3. Lohen väri

Vaikka lohen liha näyttää punertavalta, kala on pohjimmiltaan valkoista. Se saa luonteenomaisen punaisen värinsä ravinnostaan, joka koostuu krillistä ja muista pienistä äyriäisistä. Lohen ateriat siten sisältävät runsaasti astaksantiinia – samaa pigmenttiä, joka tuottaa flamingojen ja keitettyjen rapujen värin.

Kasvatetun lohen väri on vaaleampi kuin villilohen. Se johtuu siitä, että ne saavat erilaista ravintoa, joka sisältää vähemmän astaksantiinia. Niiden ruokaan lisätään muuta väriainetta, jotta ne eivät jää aivan vaaleiksi.

4. Vanha riisi

Hienoissa sushiravintoliossa kokit käyttävät mieluiten riisiä, jota on kuivattu vähintään vuosi.

Tuore riisi imee itseensä vettä nopeammin kuin vanha riisi. Kun kokit käyttävät vanhempia jyviä, heidän on helpompaa säädellä niiden nestepitoisuutta ja valmistaa täydellistä sushiriisiä.

5. Levä

Sushin valmistukseen käytetään levää, jonka nimi on nori. Nykyisin sitä istutetaan ja kerätään viljelmiltä, mutta näin ei ole aina ollut. Aiemmin sitä raaputettiin aallonmurtajista ja veneiden pohjista. Sitten se kuivattiin ja puristettiin levyiksi.

Vuonna 2013 uusiseelantilaiset tutkijat totesivat kasvattajien suureksi hämmästykseksi, että sushilevä ei ole yksi levälaji, vaan se koostuu norista ja seitsemästä muusta levälajista.

6. Wasabia… vai…

Sushin kanssa tarjottu wasabi ei todennäköisesti ole lainkaan wasabia. Oikea wasabi on kallista ja harvinaista Japanin ulkopuolella, ja sitä kasvaa matalavetisten vesistöjen pohjassa niin, että vain lehdet ulottuvat pinnan yläpuolelle. Tulisinta wasabi on 15 minuuttia poimimisensa jälkeen. 

Wasabin sijaan useimmat sushiravintolat tarjoilevat tahnaa, joka on tehty piparjuuresta, sinapista, sakeuttamisaineesta ja vihreästä väriaineesta.

7. Rutkasti mätiä

Sushikeittiön isorakeinen mäti on yleensä lohenmätiä. Yksi lohiyksilö voi koosta ja lajista riippuen laskea 2 500–7 000 mätimunaa.

Pienirakeinen mäti – tobiko – saadaan lentokalasta. Sushikeittiössä se usein värjätään ennen käyttöä. Mustekalan musteesta saadaan mustaa, yuzu-sitrushedelmästä keltaista, punajuuresta punaista ja wasabista vihreää väriä. Tobiko on alun perin oranssia.

8. Kalaa miljoonilla

Vuonna 2013 japanilaiselle sushiketjulle myytiin 222 kilon painoinen idäntonnikala päätähuimaavalla 1,8 miljoonan dollarin summalla (noin 1,6 miljoonalla eurolla). Liikakalastuksen vaarantama kalalaji ei ole ollut aina yhtä tavoiteltu. 

Ennen sushikuumeen leviämistä Japanista muualle maailmaan idäntonnikalaakin kalastettiin vain huvin vuoksi. Vapaa-ajan kalastajat myivät valtavat kalat tehtaisiin, joissa niistä tehtiin eläintenruokaa.

9. Tappava sashimi

Sashimi on suikaloitua raakaa kalaa ilman riisiä. Nimi on kuvaava, sillä japaniksi sashi tarkoittaa leikattua ja mi ruumista.

Pallokalasta tehty sashimi – fugu – on suurta herkkua, mutta sen syöminen voi olla hengenvaarallista. Kalan suolistobakteerit tuottavat tetrodotoksiini-nimistä hermomyrkkyä, joka leviää kalan maksaan ja nahkaan. Vuonna 2009 arvioitiin, että vuosittain noin 50 henkilöä kuolee fuguun, joka on hermomyrkyn saastuttamaa, koska kalaa ei ole osattu leikata oikein.

10. Tuoretta pakkasesta

EU:ssa vaaditaan, että sushiin käytettävää kalaa on pidettävä 20 asteen pakkasessa vähintään 24 tuntia. Pakastaminen tappaa kalassa olevat mahdolliset loiset. 

Sushikokit ovat määräyksestä raivoissaan, koska he katsovat sen huonontavan sushin laatua. Japanissa kaloja ei pakasteta ennen syömistä.

11. Supermarket tarjoaa ihan jotain muuta

Heti, kun kala viipaloidaan, se alkaa hapettua. Se tarkoittaa, että happi alkaa muodostaa kemiallisia yhdisteitä kalan kanssa, mikä muuttaa kalan makua. Mitä pienempiin paloihin kala paloitellaan, sitä enemmän se hapettuu.

Supermarkettien kylmäkaapeissa sushi seisoo tunteja hapettumassa ennen syömistä. Se maistuukin erilaiselta kuin oikeissa sushiravintoloissa.

 MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Tieteen Kuvalehden kanssa.

Muita Tieteen Kuvalehden artikkeleita:

Näin opit muistamaan nimet paremmin

Uskomattomat luonto-otokset

Lisää aiheesta:

Kauppojen kalatiskeiltä voi paljastua nyt arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Tiesitkö? Sushistakin tuttuja "rapupuikkoja" ei valmisteta ravustaTiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Yhdysvaltalaistutkijoiden karu havainto: Puolet sushista on aivan jotain muuta kuin luullaanSuutari, toutain ja vimpa – hyödynnä edulliset ja väheksytyt lähikalat!
SushiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sushi
  • 23.3.17:31
    Ruoka

    Sushiautomaatit rantautuvat Suomeen – tästä on kyse

  • 18.3.14:47
    Ravintolat

    Helsinkiläinen sushiravintola suljettiin – törkyisessä kunnossa, runsaasti eläviä ja kuolleita torakoita

  • 10.3.13:02
    Ruoka

    Sushikokki kertoo, mikä markettisushissa mättää – "Aika kaukana siitä, mitä sen kuuluisi olla"

  • 16.10.202409:09
    Ruoka

    Hiilaritonta sushia! Ennennäkemätön suomalaiskeksintö palkittiin maailman parhaana

  • 19.04.202414:42
    Ruoka

    MTV testasi: Suomessa keksittiin ennennäkemätön sushi – "Aiomme myydä tätä Japaniin"