Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Soija on kuin hyvä viini – tiesitkö tätä suositusta kastikkeesta?

Soijakastiketta on saatavana sekä tummana että vaaleana.
Soijakastiketta on saatavana sekä tummana että vaaleana.Shutterstock
Julkaistu 14.11.2015 14:01

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Soija on kuin hyvä viini. Mitä pitempään sen annetaan kypsyä, sen maukkaammaksi se tulee.

Soijakastikkeen juuret ulottuvat yli 2000 vuoden päähän ja markkinoilla on nykyään yli 50 erilaista soijakastiketta. Soijaa on vaaleaa ja tummaa, joten resepteissä pelkkä maininta ”soija” saattaa hämätä monia ruoanlaittajia.

Mitä soija oikeastaan on?

Soijakastike valmistetaan soijapavuista, vehnästä, vedestä ja suolasta. Valmistustapa voi olla luonnollisesti käyttäminen tai kemikaalisesti valmistaminen.

Luonnollisesti valmistetun soijan kypsyminen kestää huomattavasti kauemmin. Parhaat soijakastikkeet ovat vähintään kaksi vuotta kypsyneitä.

Kemikaalisesti valmistettu soija, joka on valmista syötäväksi muutamassa päivässä, valmistetaan usein soijaproteiinista ja makuaineista. Se on usein myös paljon suolaisempaa kuin luonnollinen soijakastike.

Japanilainen ja kiinalainen soija

Vaikka soijaa käytetään paljon Etelä-Koreassa, Indonesiassa, Thaimaassa ja Filippiineillä, tunnetuimmat soijakastikelaadut tulevat Japanista ja Kiinasta.

Japanilainen soijakastikkeen shoyun valmistuksessa käytetään paahdettua vehnää. Kiinalaiseen soijakastikkeeseen ei alunperin käytetty vehnää lainkaan, mutta nykyään sen yksi ainesosa on vehnäjauho. Kiinalaiseen soijaan saatetaan myös lisätä sokeria.

Valmistukseen käytetyt aineet ja prosessi antavat japanilaiselle soijalle hieman makeamman maun kiinalaiseen verrattuna. Kiinalainen soijakastike on myös usein suolaisempaa ja paksumpaa.

Vaaleata ja tummaa

Tiesitkö, että on olemassa sekä vaaleaa että tummaa soijakastiketta?

Soijan koostumus ja väri muuttuu sen ikääntyessä. Japanilainen ja kiinalainen vaalea soija on usein juoksevampaa ja maultaan miedompaa kuin tumma soija.

Tumma kiinalainen soija on pisimpään kypsynyttä, jolloin sen maku muuttuu makeammaksi.

Kiinnostavaa on, että käytetyimpiin kastikkeisiin kuuluva japanilainen soija on tummaa, vaikka itse pakkauksessa ei tummuudesta lue mitään. Esimerkiksi Kikkomanin perinteinen soija on tummaa. Kiinalaisessa ruoanlaitossa vaalea soija on taas käytetympää. 

Säilyy avaamattomana pitkään

Soijakastike säilyy avaamattomana erittäin pitkään. Happi on soijalle kuitenkin pahasta, joten pienessä pullossa oleva kastike säilyy paremmin.

Avattua soijaa ei tarvitse välttämättä säilyttää jääkaapissa, mutta se pitää maut paremmin tallessa ja kastikkeen raikkaana.

Mitä on tamari?

Tamari on japanilaista soijakastiketta, jonka valmistamisessa ei käytetä vehnää tai sitä on kastikkeessa erittäin vähän.

Monet tamari-kastikkeet ovatkin gluteenittomia.

Lähde: Epicurious.com

Lisää aiheesta:

Chiliruoan "salainen ainesosa" voi yllättääMitä on misotahna?Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssaEnemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa – miksi tämä proteiinipommi ei maistu suomalaisille?Tätä et tiennyt kauppojen halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."Suositeltu päiväannos täyteen jo yhdestä ruokalusikallisesta! Näin hurjan määrän suolaa soijakastike sisältää
MausteetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mausteet
  • 23.9.17:17
    Ruoka

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • 27.6.07:46
    Ruoka

    Mitä on misotahna?

  • 7.6.09:43
    Ruoka

    Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

  • 6.6.17:31
    Ruoka

    Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

  • 22.5.07:43
    Ruoka

    Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?