Korealainen ruoka villitsee nyt suomalaisia – joko olet tutustunut mausteisiin herkkuihin?

korealaista ruokaa
Korealaisessa ruokapöydässä on tyypillisesti useita ruokalajeja kerrallaan. Shutterstock

Korealainen keittiö rakentuu hapatetuista raaka-aineista ja tulisen happamista mauista. Korealainen ruoka on hurmannut myös suomalaiset.

Korealainen ruokapöytä on tyypillisesti täynnä useita pieniä ruokalajeja. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, ja siihen panostetaan huolella.

Alkuruokia ja pääruokia ei erotella, vaan tarjolla on yhtä aikaa lukematon määrä keittoja, salaatteja, haudutettuja sekä paistettuja liharuokia, kalaa ja mereneläviä, pikkelöityjä vihanneksia sekä tietysti riisiä ja kimchiä.

Viisi perusmakua

Korealaisen keittiön perusmaut ovat tulinen, kirpeä, hapan, makea ja suolainen. Tulisuutta ruokaan tuo korealainen chili, joka on myös käymisteitse valmistetun gochujang-chilitahnan pääraaka-aine.

Resepti: Gomachio eli seesamisuolaa

10 ruokalusikallista seesaminsiemeniä
1 ruokalusikallinen merisuolaa

1. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla.
2. Murskaa seesaminsiemenet morttelissa ja sekoita suolan joukkoon.
3. Säilytä jääkaapissa tiiviissä pakkauksessa.

Myös soijapavuista valmistettu doenjang-tahna syntyy fermentoimalla. Hapatetut ja käymisteitse valmistetut raaka-aineet tuovat moniin ruokiin niiden ominaisen maun.

Chilin ja maustetahnojen lisäksi korealaisen keittiössä käytetään paljon soijakastiketta, kevätsipulia, valkosipulia, inkivääriä, seesamiöljyä sekä seesaminsiemensuolaa.

Kimchi sopii joka aterialle

Kimchi on hapatettua kiinankaalia, joka maustetaan tyypillisesti chilillä, inkiväärillä, kevätsipulilla, suolalla ja valkosipulilla. Hapattaminen tekee kimchistä erityisen terveellistä. Se sisältää terveellisiä maitohappobakteereja, sekä runsaasti vitamiineja.

Kimchi on korealaisen keittiön perusruoka, joka toimii loistavasti lisukkeena, mutta taipuu myös keitoksi tai muhennokseksi.

Korealaiset rakastavat kimchiä niin paljon, että he syövät sitä jopa aamiaisella. Kimchistä on jopa 200 erilaista versiota, ja sitä valmistetaan kiinankaalin lisäksi retikasta.

Hapattamisen ansiosta kimchi voi säilyä jopa vuosia. Perinteisesti kimchiä fermentoidaan useita päiviä, joskus jopa kuukausia, mutta kiireisimmät voivat hieman oikaista ja valmistaa pikakimchiä. Kimchiä myydään valmiina myös etnisissä kaupossa.

Innostuitko aasialaisista mauista? Kokeile indonesialaista bami gorengia!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.