Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Korealainen ruoka villitsee nyt suomalaisia – joko olet tutustunut mausteisiin herkkuihin?

Korealaisessa ruokapöydässä on tyypillisesti useita ruokalajeja kerrallaan.
Korealaisessa ruokapöydässä on tyypillisesti useita ruokalajeja kerrallaan.Shutterstock
Julkaistu 09.03.2016 17:30
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Korealainen keittiö rakentuu hapatetuista raaka-aineista ja tulisen happamista mauista. Korealainen ruoka on hurmannut myös suomalaiset.

Korealainen ruokapöytä on tyypillisesti täynnä useita pieniä ruokalajeja. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, ja siihen panostetaan huolella.

Alkuruokia ja pääruokia ei erotella, vaan tarjolla on yhtä aikaa lukematon määrä keittoja, salaatteja, haudutettuja sekä paistettuja liharuokia, kalaa ja mereneläviä, pikkelöityjä vihanneksia sekä tietysti riisiä ja kimchiä.

Viisi perusmakua

Korealaisen keittiön perusmaut ovat tulinen, kirpeä, hapan, makea ja suolainen. Tulisuutta ruokaan tuo korealainen chili, joka on myös käymisteitse valmistetun gochujang-chilitahnan pääraaka-aine.

Resepti: Gomachio eli seesamisuolaa

10 ruokalusikallista seesaminsiemeniä
1 ruokalusikallinen merisuolaa

1. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla.
2. Murskaa seesaminsiemenet morttelissa ja sekoita suolan joukkoon.
3. Säilytä jääkaapissa tiiviissä pakkauksessa.

Myös soijapavuista valmistettu doenjang-tahna syntyy fermentoimalla. Hapatetut ja käymisteitse valmistetut raaka-aineet tuovat moniin ruokiin niiden ominaisen maun.

Chilin ja maustetahnojen lisäksi korealaisen keittiössä käytetään paljon soijakastiketta, kevätsipulia, valkosipulia, inkivääriä, seesamiöljyä sekä seesaminsiemensuolaa.

Kimchi sopii joka aterialle

Kimchi on hapatettua kiinankaalia, joka maustetaan tyypillisesti chilillä, inkiväärillä, kevätsipulilla, suolalla ja valkosipulilla. Hapattaminen tekee kimchistä erityisen terveellistä. Se sisältää terveellisiä maitohappobakteereja, sekä runsaasti vitamiineja.

Kimchi on korealaisen keittiön perusruoka, joka toimii loistavasti lisukkeena, mutta taipuu myös keitoksi tai muhennokseksi.

Korealaiset rakastavat kimchiä niin paljon, että he syövät sitä jopa aamiaisella. Kimchistä on jopa 200 erilaista versiota, ja sitä valmistetaan kiinankaalin lisäksi retikasta.

Hapattamisen ansiosta kimchi voi säilyä jopa vuosia. Perinteisesti kimchiä fermentoidaan useita päiviä, joskus jopa kuukausia, mutta kiireisimmät voivat hieman oikaista ja valmistaa pikakimchiä. Kimchiä myydään valmiina myös etnisissä kaupossa.

Innostuitko aasialaisista mauista? Kokeile indonesialaista bami gorengia!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Älä sorru yleiseen thairuokavirheeseen: "Ei kannata lisätä ollenkaan"Todellinen kalaruokien yllättäjä: "Voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera"Terveellinen trendiherkku sopii moneen – kokeile vaikkapa hodarin täytteenä!5 nerokasta tapaa käyttää persimoneja – oletko jo kokeillut?TOP 10: Raaka-aineet, joiden käyttö jokaisen hyvää thairuokaa haluavien täytyy opetellaGalangalia ja kaffiria – tunnetko thaikeittiön perusmausteet?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen20:00
    Sienet

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein

  • Eilen17:33
    Ruoka

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy