Mitä eroa on lehti-, torttu- ja voitaikinalla?

Joulutorttu vai jouluinen korvapuusti? Tämä kahvihetken herkku ei ole välttämättä sitä, miltä päälle päin näyttää! 1:29 Joulutorttu vai jouluinen korvapuusti? Tämä kahvihetken herkku ei ole välttämättä sitä, miltä päälle päin näyttää!
KATSO MYÖS: Joulutorttu vai jouluinen korvapuusti? Tämä kahvihetken herkku ei ole välttämättä sitä, miltä päälle päin näyttää!

Lehti-, torttu- ja voitaikina voivat vaikuttaa tismalleen samanlaisilta, mutta erot raaka-aineissa saavat ne maistumaan hieman erilaisilta.

Oletko joskus harhaillut pakastealtaalla ihmetellen, kuuluuko sinun valita lehti-, torttu- vai voitaikina leipomuksesi pohjaksi?

Valinnan kanssa ei voi mennä kauhean mönkään, mutta taikinat käyttäytyvät hieman eri tavoin ja sopivat tämän takia paremmin tietyn tyyppisiin leivoksiin kuin toiset.

Suurimmat erot taikinoiden välillä ovat niihin käytetyissä rasvoissa sekä maussa.

Ohueksi kaulittu lehtitaikina

Lehtitaikina on useimmiten kasvismargariinipohjainen ja sisältää kiistanalaista palmuöljyä, mutta pakastealtaasta löytyy myös palmuöljytön versio.

Taikina sopii joulutorttujen lisäksi oikein hyvin pasteijoihin sekä muihin täytettyihin leivonnaisiin.

Myllyn Paras -sivuston mukaan lehtitaikina on kaulittu ohuemmaksi kuin voi- ja torttutaikina, minkä takia se sopii hyvin leivonnaisiin, joissa kuoritaikinan ei haluta olevan kovin paksu.

Kokeile esimerkiksi pieniä rapuleivoksia!

Torttutaikina taipuu muuhunkin kuin torttuihin

Torttutaikinan valmistuksessa on käytetty voin sijaan margariinia, minkä takia se kohoaa paremmin kuin voitaikina, kerrotaan Myllyn Paras -sivuilla.

Nimensä mukaisesti taikina sopii parhaiten tähtitorttuihin, mutta se on hyvä valinta myös muihin suolaisiin ja makeisiin cocktail-paloihin.

Kokeile esimerkiksi pipari-joulutorttuja glögimarmeladilla!

Nimensä mukainen voitaikina

Voitaikina on nimensä mukaisesti leivottu voihin ja useimmiten sitä löytyy pakastealtaasta vähälaktoosisena.

Monen mukaan juuri voitaikinasta tulee ehdottomasti parhaimmat joulutähdet.

Myllyn Paras -sivuston mukaan voitaikina on lehti- ja torttutaikinaa herkempi lämpötilojen muutoksille, eli se muuttuu lämpimässä nopeasti löysäksi. Tämän takia voitaikinan käsittelyssä pitää olla tarkka ja nopea.

Voisen makunsa takia voitaikina sopii hyvin leivonnaisiin, joihin ei tule paljon täytettä.

Kokeile esimerkiksi peltilihapiirakkaa!

Wienertaikinaa pitää kohottaa

Wienertaikina sisältää voita, kananmunaa, sokeria ja kermaa. Muista taikinoista poiketen, se sisältää myös hiivaa, minkä takia wienertaikinasta valmistettuja leivonnaisia on syytä kohottaa hetki ennen paistamista.

Ainesosistaan huolimatta taikinaa löytyy pakastealtaasta laktoosittomana.

Hieman taikinan nimeen viitaten, wienertaikina sopii hyvin viinereihin, mutta myös muihin lehteviin leivonnaisiin, kuten piirakoihin, joulutorttuihin ja leivoksiin.

Katso myös: Testaa nerokkaat kuusitortut!

Uusi tapa tehdä joulutortut! Testaa nerokkaat kuusitortut 1:25
Nämä joulukuusen muotoiset joulutortut valmistuvat näppärästi pakastetaikinasta ja valitsemastasi täytteestä. Voit tehdä esimerkiksi Nutellakuusia, tai sitten täyttää kuuset perinteiseen tapaan luumumarmeladilla.

Lähteet: Makuja-arkisto, Myllyn Paras

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.