Mitä eroa on lehti-, torttu- ja voitaikinalla?
Lehti-, torttu- ja voitaikina voivat vaikuttaa tismalleen samanlaisilta, mutta erot raaka-aineissa saavat ne maistumaan hieman erilaisilta.
Oletko joskus harhaillut pakastealtaalla ihmetellen, kuuluuko sinun valita lehti-, torttu- vai voitaikina leipomuksesi pohjaksi?
Valinnan kanssa ei voi mennä kauhean mönkään, mutta taikinat käyttäytyvät hieman eri tavoin ja sopivat tämän takia paremmin tietyn tyyppisiin leivoksiin kuin toiset.
Suurimmat erot taikinoiden välillä ovat niihin käytetyissä rasvoissa sekä maussa.
Lue myös: Kati kehitti nerokkaita täytteitä joulutortuille – Henri Alénkin ylistää: "Tämä on ihan hittikamaa!"
Ohueksi kaulittu lehtitaikina
Lehtitaikina on useimmiten kasvismargariinipohjainen ja sisältää kiistanalaista palmuöljyä, mutta pakastealtaasta löytyy myös palmuöljytön versio.
Taikina sopii joulutorttujen lisäksi oikein hyvin pasteijoihin sekä muihin täytettyihin leivonnaisiin.
Myllyn Paras -sivuston mukaan lehtitaikina on kaulittu ohuemmaksi kuin voi- ja torttutaikina, minkä takia se sopii hyvin leivonnaisiin, joissa kuoritaikinan ei haluta olevan kovin paksu.
Kokeile esimerkiksi pieniä rapuleivoksia!
Torttutaikina taipuu muuhunkin kuin torttuihin
Torttutaikinan valmistuksessa on käytetty voin sijaan margariinia, minkä takia se kohoaa paremmin kuin voitaikina, kerrotaan Myllyn Paras -sivuilla.
Nimensä mukaisesti taikina sopii parhaiten tähtitorttuihin, mutta se on hyvä valinta myös muihin suolaisiin ja makeisiin cocktail-paloihin.
Kokeile esimerkiksi pipari-joulutorttuja glögimarmeladilla!
Nimensä mukainen voitaikina
Voitaikina on nimensä mukaisesti leivottu voihin ja useimmiten sitä löytyy pakastealtaasta vähälaktoosisena.
Monen mukaan juuri voitaikinasta tulee ehdottomasti parhaimmat joulutähdet.
Myllyn Paras -sivuston mukaan voitaikina on lehti- ja torttutaikinaa herkempi lämpötilojen muutoksille, eli se muuttuu lämpimässä nopeasti löysäksi. Tämän takia voitaikinan käsittelyssä pitää olla tarkka ja nopea.
Voisen makunsa takia voitaikina sopii hyvin leivonnaisiin, joihin ei tule paljon täytettä.
Kokeile esimerkiksi peltilihapiirakkaa!
Wienertaikinaa pitää kohottaa
Wienertaikina sisältää voita, kananmunaa, sokeria ja kermaa. Muista taikinoista poiketen, se sisältää myös hiivaa, minkä takia wienertaikinasta valmistettuja leivonnaisia on syytä kohottaa hetki ennen paistamista.
Ainesosistaan huolimatta taikinaa löytyy pakastealtaasta laktoosittomana.
Hieman taikinan nimeen viitaten, wienertaikina sopii hyvin viinereihin, mutta myös muihin lehteviin leivonnaisiin, kuten piirakoihin, joulutorttuihin ja leivoksiin.
Lue myös: Valtava herkkuhitti tekee paluun! Toffifee-joulutortut katoavat pelliltä parempiin suihin hetkessä
Katso myös: Testaa nerokkaat kuusitortut!
Lähteet: Makuja-arkisto, Myllyn Paras
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pannukakku – paras pannukakkuohje on tässä!
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Salamurhaajan pasta eli spagetti all'assassina
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo kanaviillokki – nopea valmistaa, taatusti maistuvaa
-
Munakasrulla á la Hellapoliisi