Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä eroa on keltasipulilla, hopeasipulilla ja punasipulilla? Valinnallasi on väliä

1:35Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan
Julkaistu 01.01.2022 17:57

Emmi Niiniaho

Eri sipulit myös maistuvat ja käyttäytyvät eri tavoin kypsennettäessä.

Pääkuvan videolla Kari Aihinen neuvoo oikean tekniikan sipulin pilkkomiseen.

Suomalaisista ruokakaupoista löytyy useita erilaisia sipuleita, eikä ole täysin sama asia, minkä sipulin sieltä ruokaasi nappaat.

Useimmille tutuimmat sipulilajikkeet ovat keltasipuli, punasipuli sekä valkosipuli, mutta tunnetko esimerkiksi hopeasipulin, makean sipulin tai salottisipulin?

Sipulit eroavat toisistaan sekä maun että ominaisuuksiensa puolesta.

Keltasipuli

Kun puhutaan pelkästä sipulista, tarkoitetaan yleensä kelta- eli kepasipulia, jota kutsutaan myös ruokasipuliksi. Keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeän makeaksi, ja se ei välttämättä ole paras vaihtoehto raakana tarjottavaksi sen erityisen vahvan maun vuoksi.

shutterstock_138121343
Keltasipulia, eli kepasipulia kutsutaan myös ruokasipuliksi.Shutterstock

Keltasipuli sopii erinomaisesti erilaisiin patoihin ja uuniruokiin sekä tuomaan makua kastikkeisiin ja keittoihin.

Keltasipuli voi olla muodoltaan pyöreä tai litteänpyöreä.

Makea sipuli

Kooltaan makea sipuli on melko suuri. Makea sipuli sopii miedon makunsa vuoksi erityisen hyvin raakana salaatteihin, toisin kuin pistävän makuinen keltasipuli. Makeaa sipulia kannattaakin pilkkoa vaikka kreikkalaiseen fetasalaattiin tai hampurilaisen väliin.

makea sipuliMakeasta sipulista saa parhaiten valmistettua friteerattuja sipulirenkaita.Shutterstock

Makeassa sipulissa on paksut kerrokset, minkä vuoksi siitä saa leikattua erinomaisesti renkaita, esimerkiksi friteerattujen sipulirenkaiden valmistamiseen. Makea sipuli sopii hyvin myös ranskalaiseen sipulikeittoon.

Hopeasipuli

Hopeasipuli, eli valkoinen kepasipuli maistuu miedon ja hienon makunsa ansiosta niin raakana kuin kypsennettynäkin. Hopeasipuleissa on korkea vesipitoisuus, minkä ansiosta ne ovat rapeita, mutteivat kovinkaan makeita.

valkoinen sipuli, hopeasipuliHopeasipuli on erityisen rapeaa.Shutterstock

Kokeile hopeasipulia salaateissa, salsassa, sillivadilla taikka liharuokien lisukkeena uunissa tai grillissä kypsennettynä.

Punasipuli

Kepasipuleihin kuuluvaa punasipuli on sipuleista ehkä monikäyttöisin. Punasipulia käytetään usein raakana, mutta se sopii erityisen hyvin käytettäväksi myös paahdettuna, keitettynä, hillottuna, hapatettuna tai karamellisoituna.

Punasipuli on äärimmäisen monikäyttöinen sipuli.

Punasipuli voi olla raakana nautittuna yllättävän vahvan makuista, minkä vuoksi raakana käytettynä se kannattaakin pilkkoa melko ohuiksi renkaiksi tai pieneksi silpuksi.

Kokeile punasipulia guacamolessa, pikkelöitynä tai hampurilaisen välissä sellaisenaan.

Salottisipuli

Salottisipulit ovat väriltään keltasipulia hieman ruskeampia ja muodoltaan pitkulaisempia. Niiden rakenne hajoaa helposti esimerkiksi kastikkeisiin ja pitkään haudutettuihin ruokiin. Useimmiten salottisipulia käytetäänkin kypsennettynä eikä raakana, vaikka sen maku onkin erityisen lempeä ja makea.

shutterstock_257163253Salottisipuli on ranskalaisen keittiön ja huippukokkien suosima sipulilaatu.Shutterstock

Esimerkiksi huippukokki Hans Välimäki on kertonut MTV Uutisille suosivansa juuri salottisipulia, erityisesti banaanisalottisipulia, koska se on helpoin kuoria ja siinä on enemmän makua kuin tavallisessa keltasipulissa.

Lähteet: MTV Uutisten arkisto, Tasty, Martat, Yhteishyvä

Lue myös: Älä tee näin valkosipulille! Voi pilata raaka-aineen tai koko ruoan

Lisää aiheesta:

Pirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"Oletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmaltaMitä eroa punasipulilla ja keltasipulilla oikeasti on? Tästä tiedät, kumpi kannattaa valita ruokaanKäytätkö kelta- vai punasipulia? Terveyspommista paljastui uutta tietoa – yksi sipuli ylitse muidenPunasipuli, keltasipuli ja kevätsipuli – näihin ruokiin eri lajikkeet sopivat!Tätä sipulia ei kannattaisi koskaan syödä raakana
RuokaRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • to16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • to08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä