Punasipuli, keltasipuli ja kevätsipuli – näihin ruokiin eri lajikkeet sopivat!

shutterstock_622707482 (1)
Kuvituskuva. Eri sipulit soveltuvat eri ruokiin. Shutterstock

Jos luulit, että kaikki sipulit ovat samanlaisia tai ettei ole väliä, mitä sipulia ruuanlaitossa käyttää: lue edemmäs. Jokaisella sipulilajikkeella on nimittäin oma makunsa ja omat ominaisuutensa.

Kun valitset kaupassa sipuleja, mieti mihin ruokaan ne ovat tulossa. Näin lopputulos onnistuu mahdollisimman hyvin ja sipuli pääsee raaka-aineena oikeuksiinsa. Jotkut ruokalajit saavat makua jopa useammasta sipulilajikkeesta. Sipulit säilyvät toisaalta hyvin, joten jos olet kova ruuanlaittaja, voi kaapissa pitää useampaakin sipulilaatua yhtäaikaa.

Keltasipuli

Keltasipuli eli niin sanotusti ”tavallinen sipuli” on sipuleista voimakkaimman makuinen. Se on monikäyttöinen ja keltasipulia kannattaakin pitää keittiössä aina käden ulottuvilla. Keltasipulia voi myös mainiosti karamellisoida, sillä se sisältää luonnostaan paljon sokeria.

Punasipuli

Näyttävä punasipuli on melko voimakas ja muistuttaa maultaan keltasipulia. Punasipuli sopii parhaiten raakana nautittavaksi ja hyvin esimerkiksi salaatteihin, leivän väliin ja marinadeihin. Leikkaa punasipuli renkaiksi. Sipulia voi myös grillata.

Hopeasipuli tai salaattisipuli

Hopeasipuli on miedon makuinen ja sopii raakana salaatteihin, kuten punasipulikin. Jos olet miedon sipulin ystävä tai jos ruoka on makumaailmaltaan herkkää, valitse hopeasipuli. Hopeasipulista tulee myös grillissä tyylikäs lisäke.

Kevätsipuli

Vihreä kevätsipuli tai kesäsipulin varret sopivat erityisesti aasialaissävytteisiin ruokiin. Kokeile kevätsipulia esimerkiksi wokkeihin, raakana salaatteihin tai vaikka munakkaan joukkoon. Se tuo ruokiin kaunista raikasta väriä ja on maultaan mieto.

Shalottisipuli

Shalottisipulit ovat kooltaan pieniä ja kuoreltaan ruskeita. Ne ovat makeita ja mietoja sipuleja. Shalottisipulit sopivat kokonaisina esimerkiksi pataruokiin ja kastikkeisiin. Shalottisipulit kypsyvät nopeasti.

Valkosipuli

Valkosipuli on sipuleista voimakkaimman makuinen ja sopii ruokien maustamiseen. Jo yksi kynsi tuo ruokaan makua. Kuori kynsi ja paloittele tai murskaa se valkosipulinpuristimella ruuan joukkoon. Voit myös paahtaa tai marinoida valkosipulinkynsiä. 

Lähde: Cooktop Cove

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!