Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä sipulia ei kannattaisi koskaan syödä raakana

Shutterstock
Julkaistu 17.11.2016 17:30

MTV LIFESTYLE

Tiesitkö, että salottisipulia ei kannattaisi koskaan syödä raakana?

Suomessa tunnetaan noin viisitoista erilaista sipulia, joiden joukkoon lukeutuvat muun muassa keltasipulit, punasipulit, salottisipulit ja purjosipulit. Tutustumalla eri lajikkeiden erityispiirteisiin voi oppia, kannattaako tietty sipulilajike kypsentää, vai nauttia sellaisenaan.

Salottisipuli

Salottisipuli tunnetaan sipulina, jota etenkin huippukokit hehkuttavat. Muodoltaan pitkänomaiset ja väriltään hieman keltasipulia ruskeammat salottisipulit ovat erityisen hyvässä maineessa siksi, että niiden rakenne hajoaa helposti esimerkiksi kastikkeisiin ja pitkään haudutettaviin ruokiin. Salottisipulia käytetään siksi useimmiten kypsennettynä, eikä raakana. Sen maku on erityisen lempeä ja makea.

Keltasipuli

Kun puhutaan pelkästä sipulista, tarkoitetaan yleensä kelta- eli kepasipulia, jota kutsutaan myös ruokasipuliksi. Keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeän makeaksi, ja se ei välttämättä ole paras vaihtoehto raakana tarjottavaksi sen erityisen vahvan maun vuoksi.

Purjo

Muodoltaan yhtenäinen purjosipuli maistuu kaikkein parhaiten raakana – samaan tapaan kuin esimerkiksi ruohosipuli. Harva tietää, että purjo sisältää kuitua lähes kaksi kertaa enemmän kuin muut sipulit. Purjoa käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että sen valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

Punasipuli

Punasipulia käytetään usein raakana, mutta se sopii erityisen hyvin käytettäväksi myös paahdettuna, keitettynä, hillottuna, hapatettuna tai karamellisoituna. Moni käyttää punasipulia raakana salaatissa, mutta tässä tapauksessa siivujen koon kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä punasipuli voi olla yllättävän vahvaa raakana nautittuna. Maistamalla sipulia etukäteen ja leikkaamalla salaattiin mahdollisimman ohuita siivuja voi taata sen, ettei punasipulin vahva maku jää suuhun koko päiväksi salaatin nauttimisen päätteeksi.

Makea sipuli

Suuremmissa ruokakaupoissa törmää Suomessakin sipuliin, joka kulkee nimellä makea sipuli. Kooltaan makea sipuli on melko suuri. Makea sipuli sopii miedon makunsa vuoksi erityisen hyvin raakana salaatteihin.

Jättisipuli

Jättisipuli on suuri, keilamainen sipuli, joka voi painaa jopa puolitoista kiloa. Maultaan Suomessa myytävistä sipulilajikkeista suurin on mahtipontisesta ulkonäöstään huolimatta melko mieto, ja se sopiikin oivallisesti käytettäväksi raakana.

Lähteet: Myllymäki – kasvikset lisukkeena ja pääruokana (Tammi 2015), Kotimaiset kasvikset ry

Lisää aiheesta:

Sipulia ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilallePirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"Mitä eroa on keltasipulilla, hopeasipulilla ja punasipulilla? Valinnallasi on väliäMitä eroa punasipulilla ja keltasipulilla oikeasti on? Tästä tiedät, kumpi kannattaa valita ruokaanTiesitkö tätä sipulista? Ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilallePunasipuli, keltasipuli ja kevätsipuli – näihin ruokiin eri lajikkeet sopivat!
ValkosipuliMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Valkosipuli
  • 25.01.202411:11
    Ruoka

    Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuun

  • 24.11.202308:32
    Ruoka

    Testissä TikTokin suosittu valkosipulikikka – elämää helpottava vai sittenkin typerä?

  • 15.01.202312:55
    Ruoka

    Täydellinen lohturuoka syntyy vaivattomasti – Harri Syrjänen ylistää valkosipulipastaansa: "Jo liian helppo"

  • 27.08.202217:25
    Ruoanlaitto

    Aikaa säästävä valkosipuliniksi: Voit unohtaa pilkkomisen jopa vuodeksi!

  • 05.02.202217:56
    Ruoka

    Valmispizzataikinasta voi leipoa myös sämpylöitä: Testasimme koukuttavan helpon ohjeen