Tätä sipulia ei kannattaisi koskaan syödä raakana

shutterstock_257163253
Shutterstock

Tiesitkö, että salottisipulia ei kannattaisi koskaan syödä raakana?

Suomessa tunnetaan noin viisitoista erilaista sipulia, joiden joukkoon lukeutuvat muun muassa keltasipulit, punasipulit, salottisipulit ja purjosipulit. Tutustumalla eri lajikkeiden erityispiirteisiin voi oppia, kannattaako tietty sipulilajike kypsentää, vai nauttia sellaisenaan.

Salottisipuli

Salottisipuli tunnetaan sipulina, jota etenkin huippukokit hehkuttavat. Muodoltaan pitkänomaiset ja väriltään hieman keltasipulia ruskeammat salottisipulit ovat erityisen hyvässä maineessa siksi, että niiden rakenne hajoaa helposti esimerkiksi kastikkeisiin ja pitkään haudutettaviin ruokiin. Salottisipulia käytetään siksi useimmiten kypsennettynä, eikä raakana. Sen maku on erityisen lempeä ja makea.

Keltasipuli

Kun puhutaan pelkästä sipulista, tarkoitetaan yleensä kelta- eli kepasipulia, jota kutsutaan myös ruokasipuliksi. Keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeän makeaksi, ja se ei välttämättä ole paras vaihtoehto raakana tarjottavaksi sen erityisen vahvan maun vuoksi.

Purjo

Muodoltaan yhtenäinen purjosipuli maistuu kaikkein parhaiten raakana – samaan tapaan kuin esimerkiksi ruohosipuli. Harva tietää, että purjo sisältää kuitua lähes kaksi kertaa enemmän kuin muut sipulit. Purjoa käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että sen valkoinen ja vihreä osa poikkeavat maultaan toisistaan, vaikka kumpaakin osaa voi huoletta käyttää ruoanlaittoon.

Punasipuli

Punasipulia käytetään usein raakana, mutta se sopii erityisen hyvin käytettäväksi myös paahdettuna, keitettynä, hillottuna, hapatettuna tai karamellisoituna. Moni käyttää punasipulia raakana salaatissa, mutta tässä tapauksessa siivujen koon kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä punasipuli voi olla yllättävän vahvaa raakana nautittuna. Maistamalla sipulia etukäteen ja leikkaamalla salaattiin mahdollisimman ohuita siivuja voi taata sen, ettei punasipulin vahva maku jää suuhun koko päiväksi salaatin nauttimisen päätteeksi.

Makea sipuli

Suuremmissa ruokakaupoissa törmää Suomessakin sipuliin, joka kulkee nimellä makea sipuli. Kooltaan makea sipuli on melko suuri. Makea sipuli sopii miedon makunsa vuoksi erityisen hyvin raakana salaatteihin.

Jättisipuli

Jättisipuli on suuri, keilamainen sipuli, joka voi painaa jopa puolitoista kiloa. Maultaan Suomessa myytävistä sipulilajikkeista suurin on mahtipontisesta ulkonäöstään huolimatta melko mieto, ja se sopiikin oivallisesti käytettäväksi raakana.

Lähteet: Myllymäki – kasvikset lisukkeena ja pääruokana (Tammi 2015), Kotimaiset kasvikset ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja