Pirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"

sipuli
Osaatko käsitellä sipulia ja valita ruokaasi oikean lajikkeen? MTK

Tammikuun viimeisellä viikolla vietetään valtakunnallista sipulin teemaviikkoa. Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkanen antaa parhaat valmistusvinkit sipulille. 

Sipuli on yksi suomalaisenkin keittiön perusraaka-aineista. Ilman sipulia monesta ruoasta tulisi valjun makuista. Sipuli maustaa monen ruoan, mutta sitä voi käyttää myös pääraaka-aineena: kerroimme tammikuussa Rouva Kasviksenakin tunnetun kotitalousopettaja Pirjo Toikkasenmahtavasta sipulikeitto-ohjeesta.

Nyt Pirjo kertoo lisää vinkkejä sipulin käsittelyyn kotikeittiössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n tiedotteessa.

– Kokkauksessa vakioaineksiin kuuluva sipuli on ansainnut kaikki ne ylistyspuheet, joita siitä on kuultu. Sipuli on ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta, Pirjo muistuttaa.

Pirjolla on takataskussaan myös keino sipuli-itkujen välttämiseen: 

– Tehokas keino välttyä kyyneliltä on käyttää hyvin teroitettua veistä ja leikata sipuli viiltoliikkein. 

Sipulia voi myös pitää terveysruokana, sen ovat osoittaneet lukuisat tutkimukset. Pirjo muistuttaa, että sipuli on kaiken lisäksi myös ekologista ja edullista ruokaa, joka tuotetaan lähellä.

Tunne eri sipulit ja niiden ominaisuudet 

Sipulilla on ruoissa monta eri tehtävää: se voi antaa täyteläisyyttä, toimia tukimakuna tai vaikka korostaa jonkun toisen raaka-aineen makua. On syytä myös muistaa, että sipuleita löytyy moneen makuun. Pelkästään Suomessa viljellään tyypiltään toista kymmentä erilaista sipulia.

– Voi valita tuoreeltaan käytettävää, kuten ruohosipulia. Pitkään haudutettaviksi käy esimerkiksi keltasipuli, se tavallinen ruokasipuli. Nopeaan kypsennykseen sopii purjo. Punasipuli piristää värillään. Valkosipuli kuuluu ruokasipulin rinnalle ihan jokapäiväiseen käyttöön, Pirjo listaa.

Ruokaan sipulin päämaku tulee umamista. Umami on japania ja tarkoittaa ”miellyttävää, ruokahalua herättävää makua”, perusmakua, joka tuo veden kielelle.

Vanhat ja uudet makuparit sipulille

Kuten sanottu, sipuli sopii monenlaisten ruokien raaka-aineeksi, lajikkeesta riippuen. Tammikuussa eletään blinikautta ja raaka, huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu sipuli onkin herkkua blinin päällä yhdessä smetanan, mädin ja pippurin kanssa. Samaan tapaan sipulisilppu sopii myös hernekeiton päälle.

Pirjo suosittelee kokeilemaan myös sipuleiden yhdistämistä appelsiinien kanssa.

– Isoista, makeista sipuleista saa appelsiiniviipaleille loistoparin, kun asettelee nämä limittäin lautaselle, valuttaa päälle hunajaa ja rouhaisee pippuria myllystä. Samaan tapaan sipuli kuuluu kreikkalaiseen salaattiin tai tomaattiviipaleiden lomaan.

Pirjon mukaan kannattaa kuitenkin muistaa, että varsinkin talvikautena sipuli on salaattia varten parasta marinoida. Punasipuli saa öljy-viinietikkakastikkeessa kauniin vaaleanpunaisen värin, ja sipulin maku muuttuu säyseäksi.

Älä kärvennä sipulia

Myös sipulin paistamisessa kannattaa olla tarkkana. Useimpiin ruokiin sipuli kuullotetaan eli ns. freesataan niin, että sipuli muuttuu läpikuultavaksi, mutta se ei ruskistu.

–Liian kuumassa sipuli kärventyy ja maku saa ikävän karvaan sävyn. Sen sijaan kuullotettuna sipuli on raukeaa, maultaan leppynyttä.

Pirjo suosittelee kuullottamaan pihvin tai maksaleikkeen päälle ison keon sipulia. Sen voi halutessaan vielä makeuttaa tilkalla hunajaa tai ripauksella sokeria. 

Valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4 (24. -30.1.2022).

Videolla: Näin pilkot sipulin oikein

Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan 1:35

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat