Oletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmalta

1:22 Näin grillaat sipulista täydellisen lisukkeen

Maailmanlaajuisesti tunnettu kokki Jamie Oliver jakoi Instagramissa yllättävän niksin sipulin käyttämiseen ruoanlaitossa, kertoo brittilehti Mirror.

Videolla niksi täydelliseen sipuliherkkuun, jonka voit valmistaa avotulella!

Televisiosta tuttu brittikokki Jamie Oliver kertoo käänteentekevästä sipuliniksistä, jolla hän saa lempipastaruokansa maistumaan entistäkin paremmalta. Oliver kokkasi italialaiseen ruokaan keskittyvässä ohjelmassaan mehevää tonnikala-katkarapupastaa hapanimeläkastikkeessa. Pastan valmistamisessa Oliver hyödynsi italialaiselta Nonna Rosannalta oppimaansa sipuliniksiä, jolla saa sipulit maistumaan vähemmän kitkeriltä.

Oliver kertoi niksistä Instagram-seuraajilleen:

– Käytän hänen niksiään ja pesen pilkotut sipulit tehdäkseni niistä miedomman makuisia. Kosteus tekee sipuleista myös erityisen makeita niiden kypsyessä.

Pistävä haju ja karvas maku johtuvat sipulissa olevista rikkihappoyhdisteistä ja tiosulfinaateista. Nämä yhdisteet vapautuvat sipulista siinä vaiheessa, kun pilkot sen: sipulin oma rikkipohjainen puolustusjärjestelmä aktivoituu, jotta hyönteiset ja eläimet eivät söisi sitä. 

Kun peset rikkihappoyhdisteet pois, poistuu samalla suurin osa sipulin katkeruudesta. Kikkaa kannattaa siis kokeilla, jos haluat ruokaan erityisen pehmeitä ja makeita sipuleita. 

Älä paista sipuleita liikaa

Muista myös, että sipuli kannattaa aina kuumentaa maltillisesti. Sitä ei ole tarkoitus kärventää pannulla, vaan kuullottaa kypsäksi lempeästi. Liika paistaminen pilaa sipulin hyvän ominaismaun. 

– Maun tulee jäädä tasapainoiseksi, hieman makeaksi. Salaatteihin sipulit on hyvä aina marinoida öljy-viinietikkaseoksessa, koska kaikki eivät voi syödä raakaa sipulia. Blinien lisäkkeeksi ja mätitarjoiluun kannattaa valita mietoa, makeaa sipulia tai huuhtaista voimakas sipulihakkelus siivilässä, MTK:sta muistutettiin alkuvuodesta,

Keittiössä kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia sipuleita. Tavallisten, keltaisten ruokasipulien lisäksi ostoskoriin kannattaa napata myös punasipulia, valkosipulia, purjoa, ruohosipulia, salotti- ja ryvässipulia, makeaa sipulia, salaatti- ja jättisipuleita silloin, kun on niiden satokausi.

Lähteet: Mirror, MTK

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja