Käytätkö kelta- vai punasipulia? Terveyspommista paljastui uutta tietoa – yksi sipuli ylitse muiden

sipuli
Suomalaisessa keittiössä tuttuja ruokasipuleita ovat niin kelta-, puna-, salaatti- kuin salottisipulitkin. Shutterstock

Eri sipulit ovat maultaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia, mutta myös terveellisyydessä on kanadalaisen tutkimuksen mukaan eroja.

Keltasipuli ja valkosipuli lienevät yleisimmät suomalaiskeittiöiden vaihtoehdot, mutta myös puna-, salaatti-, kevät- ja salottisipuli ovat tuttuja ruokasipuleita. Osa resepteistä määrittelee tarkemmin, mitä sipulia ruokaan tulisi hyödyntää. Entä jos haluaa tehdä mahdollisimman terveellistä ruokaa, mikä sipuli tulisi valita?

Kanadassa sijaitsevan Guelphin yliopiston tutkijat saivat selville, että punasipulit ovat kaikista tehokkaimpia tappamaan syöpäsoluja verrattuna muihin sipuleihin. Tämä johtuu punasipulien korkeista antioksidanttipitoisuuksista: lajikkeessa on paljon kversetiinia ja antosyaania.

Antosyaani on väriaine, jota esiintyy kasvien solunesteissä ja joka muodostaa vihannesten ja hedelmien värin. Ei siis ole ihme, että sipuleista tummin on kaikista terveellisin, tutkijat kertovat.

Kuitenkin myös muista sipuleista löytyy korkeita kversetiinin ja antosyaanin pitoisuuksia, joten kaikki lajikkeet ovat apuna taistelussa syövän muodostumista vastaan. Punasipuli on kuitenkin lajikkeista terveellisin.

Onneksi esimerkiksi yleinen keltasipuli on helppo korvata ruoanlaitossa punasipulilla, sillä molemmat sipulit ovat voimakasmakuisia ja monikäyttöisiä. Punasipuli maistuu erinomaisesti niin marinoituna, grillattuna kuin paistettunakin, mutta myös raakana salaateissa tai vaikka leivän päällä.

***

Tähän ei tarvita kuin sipuli ja kananmunia, kokeile!


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja