Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Käytätkö kelta- vai punasipulia? Terveyspommista paljastui uutta tietoa – yksi sipuli ylitse muiden

Suomalaisessa keittiössä tuttuja ruokasipuleita ovat niin kelta-, puna-, salaatti- kuin salottisipulitkin.
Suomalaisessa keittiössä tuttuja ruokasipuleita ovat niin kelta-, puna-, salaatti- kuin salottisipulitkin.Shutterstock
Julkaistu 21.10.2017 14:00

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Eri sipulit ovat maultaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia, mutta myös terveellisyydessä on kanadalaisen tutkimuksen mukaan eroja.

Keltasipuli ja valkosipuli lienevät yleisimmät suomalaiskeittiöiden vaihtoehdot, mutta myös puna-, salaatti-, kevät- ja salottisipuli ovat tuttuja ruokasipuleita. Osa resepteistä määrittelee tarkemmin, mitä sipulia ruokaan tulisi hyödyntää. Entä jos haluaa tehdä mahdollisimman terveellistä ruokaa, mikä sipuli tulisi valita?

LUE MYÖS:  Punasipuli, keltasipuli ja kevätsipuli – näihin ruokiin eri lajikkeet sopivat!

Kanadassa sijaitsevan Guelphin yliopiston tutkijat saivat selville, että punasipulit ovat kaikista tehokkaimpia tappamaan syöpäsoluja verrattuna muihin sipuleihin. Tämä johtuu punasipulien korkeista antioksidanttipitoisuuksista: lajikkeessa on paljon kversetiinia ja antosyaania.

Antosyaani on väriaine, jota esiintyy kasvien solunesteissä ja joka muodostaa vihannesten ja hedelmien värin. Ei siis ole ihme, että sipuleista tummin on kaikista terveellisin, tutkijat kertovat.

Kuitenkin myös muista sipuleista löytyy korkeita kversetiinin ja antosyaanin pitoisuuksia, joten kaikki lajikkeet ovat apuna taistelussa syövän muodostumista vastaan. Punasipuli on kuitenkin lajikkeista terveellisin.

Onneksi esimerkiksi yleinen keltasipuli on helppo korvata ruoanlaitossa punasipulilla, sillä molemmat sipulit ovat voimakasmakuisia ja monikäyttöisiä. Punasipuli maistuu erinomaisesti niin marinoituna, grillattuna kuin paistettunakin, mutta myös raakana salaateissa tai vaikka leivän päällä.

Lähde: Women's Health

***

Tähän ei tarvita kuin sipuli ja kananmunia, kokeile!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä sipulista? Oikea säilytyspaikka ja faktat superkasviksestaSipulia ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalleOletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmaltaMitä eroa punasipulilla ja keltasipulilla oikeasti on? Tästä tiedät, kumpi kannattaa valita ruokaanTiesitkö tätä sipulista? Ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalleTiesitkö tätä sipulista? Ei koskaan saisi valmistaa näin
ValkosipuliTerveysMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Valkosipuli
  • 25.01.202411:11
    Ruoka

    Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuun

  • 24.11.202308:32
    Ruoka

    Testissä TikTokin suosittu valkosipulikikka – elämää helpottava vai sittenkin typerä?

  • 15.01.202312:55
    Ruoka

    Täydellinen lohturuoka syntyy vaivattomasti – Harri Syrjänen ylistää valkosipulipastaansa: "Jo liian helppo"

  • 27.08.202217:25
    Ruoanlaitto

    Aikaa säästävä valkosipuliniksi: Voit unohtaa pilkkomisen jopa vuodeksi!

  • 05.02.202217:56
    Ruoka

    Valmispizzataikinasta voi leipoa myös sämpylöitä: Testasimme koukuttavan helpon ohjeen