Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi aprillipäivänä syödään silliä?

Aprillia, syö silliä!
Aprillia, syö silliä!Shutterstock
Julkaistu 01.04.2022 08:22

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä vietetään aprillipäivää. Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan, mistä aprillipäivään liitetty sillivärssy on peräisin.

Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle! Tämä aprillipäivän loru lienee suurimmalle osalle tuttu, mutta moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, mistä se juontaa juurensa. Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan, että kuraveden juominen kannattaa jättää väliin, mutta sillillä herkuttelu on toki aina hyvä idea. 

Videolla: Hans Välimäen helppo silliohje. Artikkeli jatkuu videon alla.

2:21Hans Välimäki oppi anopiltaan supersimppelin kesäohjeen: Anopin silli on"elävä legenda"Anopin silli on Hans Välimäen mukaan elävä legenda.

Mistä on peräisin "aprillia, syö silliä" -loru?

Miksi lorussa sitten käsketään syömään silliä? Pro Kala ry kertoo, että värssyn alkuperä tulee todennäköisesti Ruotsissa. Siellä lallatellaan "april, april, din dumma sill". 

– Aprillipäivän yhteys kaloihin tulee kuitenkin Ranskasta, jossa aprillipilaan langennut on "poisson d'Avril" eli aprillikala. Siellä suosittu pila onkin leikata paperista kala ja kiinnittää se huomaamatta jonkun selkään, yhdistys kertoo tiedotteessa.

Myös Kotimaisten kielten keskus Kotus vahvistaa yhteyden Ranskaan. Kotuksen mukaan aprillaus on ollut vanhastaan pääasiassa länsi- ja eteläeurooppalainen huvi. Yleinen kansanhuvi aprillauksesta kehittyi Ranskassa 1500-luvulla. 

– Ranskalaiset siirsivät 1500-luvun lopulla vuoden vaihtumisen huhtikuusta tammikuuhun. Maalaisille muutos oli vaikea. Heitä pilkattiin nimellä poisson d’Avril ’huhtikuun kala’, kun he viettivät uudenvuoden juhliaan vanhaan tapaan huhtikuussa. Aprillattu on ranskassa edelleenkin poisson d’Avril, Kotuksen sivuilla kerrotaan. 

Lue myös: Kala, jota sinunkin kannattaisi ostaa seuraavalla kauppareissullasi: Edullinen superruoka ja todellinen ekoteko

Silliä tai silakkaa

Silli on paitsi kalalaji myös monelle tuttu kalasäilyke. Silliä myydään moneen eri makuun marinoituna. Perinteisesti se on valmistettu Islannin tai Norjan vesistä pyydetystä sokerisuolatusta sillistä. Suomen vesillä silli ei ui – Itämeressä tavattava silli on nimittäin silakka!

Ranskasta aprillikala on sitten kääntynyt Ruotsin silliksi, ja sieltä lallatus on puolestaan päätynyt Suomeen. Pro Kala ry arvelee, että kala on päätynyt loruun ajankohdan vuoksi: paaston aikana liharuoat olivat kiellettyjä, ja siksi kalaa syötiin erityisen paljon. Silli sen sijaan rimmaa aprillin kanssa, minkä vuoksi se on ehkä valittu värssyyn.

– Suomalaiseksi aprillikalaksi sopisi myös silakka, sillä silakka on itse asiassa sillin alalaji. Itämeressä elävä silli on pienempi kuin Atlantilla elävä, ja sitä kutsutaan silakaksi, mutta biologisesta vinkkelistä kyseessä on sama kala. Ja tämä ei ole aprillia, Pro Kala ry:sta todetaan.

Lue myös: 12 nerokasta pilaa aprillipäiväksi – vielä ehdit kokeilla!

Lue myös: Hans Välimäki oppi anopiltaan superhelpon kalaohjeen – taivaallista varhaisperunoiden kanssa: "Elävä legenda"

Lähteet: Pro Kala ry, Kotus

Lisää aiheesta:

Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Syötkö katkarapuja? Tämän takia se kannattaaLaitila keksi "miinusoluen" ja Helsingin metrossa tarjoillaan pian viiniä – lankesitko näihin aprillipiloihin?Totuus kalatuotteista voi yllättää: Mitä eroa on sardellilla, sardiinilla ja anjoviksella? Tätä et tiennyt sinitarrasta! Totuus hittituotteesta voi yllättää – pätee myös moniin muihin tuttuihin tuotteisiinMatti jäi jo kerran eläkkeelle, mutta palasi tekemään "duunarin arkiruokaa ja herrojen herkkua" – vain yksi perheyhtiö pitää yllä superruokalajin valmistusperinnettä Suomessa
RuokaSuomen kieliMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • 12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu