Matti jäi jo kerran eläkkeelle, mutta palasi tekemään "duunarin arkiruokaa ja herrojen herkkua" – vain yksi perheyhtiö pitää yllä superruokalajin valmistusperinnettä Suomessa

Matti Ruuska silli Suomen Sillikonttori
Tommi Anttonen

Milloin sinä söit viimeksi kotimaista silliä? Suomessa on tällä hetkellä vain yksi perheyhtiö, joka pitää yllä pitkää sillinvalmistusperinnettä. 

Kuvassa: Matti Ruuska ja Suomen Sillikonttorin sillipurkkeja.

Uusikaupunkilainen Suomen Sillikonttori valmistaa perinteisillä resepteillä sekä omaa nimeänsä kantavat että tutun Jalostaja-merkin sillit. Sillikonttorin mukaan Suomi on kansainvälisesti tunnettu sillimaa ja meillä on vuosisataiset silliperinteet. Silli on kaikille tuttu kalalaji, joka elää ja kasvaa ainoastaan Atlantin valtameren pohjoisosassa.

Silli sisältää niin runsaasti monityydyttymättömiä ja terveydelle välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja, että sitä voi kutsua ainakin sillä saralla superruoaksi. Sillin laadun mittari on sen rasvapitoisuus ja parhaissa silleissä sitä tulee olla yli 20 prosenttia. Rasvapitoisuuteen vaikuttaa kalan pyyntiaika.

– Duunarin arkiruoasta ja herrojen herkusta on vuosien saatossa muotoutunut Suomessa erityisesti uusien perunoiden kaveri. Uskon, että alkavasta sillikaudesta tulee koronan synnyttämän kotikokkausbuumin siivittämänä parempi kuin vuosikausiin, kertoo suomalaisen sillinjalostustaidon konkari, Suomen Sillikonttorin perustaja ja toimitusjohtaja Matti Ruuska.

Ruuskan mukaan silli on parhaimmillaan, eli rasvaisimmillaan, syksyllä kutuajan jälkeen, jonka jälkeen Pohjois-Atlantilta pyydetty kala kypsyy tynnyreissä toukokuussa alkavaa Suomen pääsesonkia varten.

Suomalaisen sillin maku ja tyyli on yhdistelmä venäläistä ja skandinaavista ruokaperinnettä. Ajan kuluessa sillin nautiskeluun on muodostunut koko kansaa yhdistävät käyttötavat ja ikiomat kotimaiset silliateriat.

Ruuska kertoo, että suomalaiset syövät muista suurista sillikulttuureista poiketen erityisesti voimakkaan makuista, suolavedessä tynnyrikypsytettyä silliä. Meillä suosituin maku on perinteinen sipulisilli.

– Meidän tavoitteemme sillituotteille perustuu kolmen waun periaatteelle. Kuluttajan ensimmäinen wau syntyy silloin, kun katse osuu purkkeihin ja siististi asetellut hopeakylkiset palat houkuttavat. Toinen wau tulee, kun purkki napsahtaa auki ja tuttu tuoksu tuntuu nenässä. Kolmas wau syntyy sillin mausta ja tuntumasta.

Sopii myös lämpimiin ruokiin

Silliä voi käyttää monella tavalla ja suomalaisille tutuin käyttömuoton on tietysti syödä silliä perunoiden kera. Erityisesti uudet perunat, tilli, silli, voi ja ruisleipä ovat osa suomalaista kansallisruokaperinnettä. Silliä maustetaan valmiiksi erilaisilla tavoilla ja kokonaisesta sillifileestä voi helposti tehdä myös lämpimän ruoan uunissa.

– Sillillä on tärkeä rooli suurten juhlien noutopöydissä vuoden ympäri ja suomalaista vappu-, juhannus- ja joulupöytää on vaikea kuvitella ilman silliä. Sillistä on myös moneen muuhun ruokaa ja haluaisinkin nähdä, että edullinen ja terveellinen silli nousisi yhä useampaan kotikeittiöreseptiin, Ruuska sanoo. 

Yli 40 vuoden kokemuksen sillinvalmistuksesta omaava Matti Ruuska perusti Boy-silleistään tunnetun Boyfood Oy:n vuonna 1977. Jäätyään jo kerran eläkkeelle, hän aloitti sillinvalmistuksen uudelleen tuttujen kotimaisten tuotemerkkien siirryttyä paitsi ulkomaiseen omistukseen, myös ulkomaiseen tuotantoon. Ruuskan nykyinen perheyritys Suomen Sillikonttori Oy jatkaa suomalaista silliperinnettä Uudessakaupungissa.


***

Joko olet kuullut Pielisen kalan Luonnonkala-säilykkeestä? Testasimme tuotteen ja vertasimme tonnikalaan:


2:30

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja