Milloin sinä söit viimeksi kotimaista silliä? Suomessa on tällä hetkellä vain yksi perheyhtiö, joka pitää yllä pitkää sillinvalmistusperinnettä.
Kuvassa: Matti Ruuska ja Suomen Sillikonttorin sillipurkkeja.
Uusikaupunkilainen Suomen Sillikonttori valmistaa perinteisillä resepteillä sekä omaa nimeänsä kantavat että tutun Jalostaja-merkin sillit. Sillikonttorin mukaan Suomi on kansainvälisesti tunnettu sillimaa ja meillä on vuosisataiset silliperinteet. Silli on kaikille tuttu kalalaji, joka elää ja kasvaa ainoastaan Atlantin valtameren pohjoisosassa.
Silli sisältää niin runsaasti monityydyttymättömiä ja terveydelle välttämättömiä Omega-3-rasvahappoja, että sitä voi kutsua ainakin sillä saralla superruoaksi. Sillin laadun mittari on sen rasvapitoisuus ja parhaissa silleissä sitä tulee olla yli 20 prosenttia. Rasvapitoisuuteen vaikuttaa kalan pyyntiaika.
– Duunarin arkiruoasta ja herrojen herkusta on vuosien saatossa muotoutunut Suomessa erityisesti uusien perunoiden kaveri. Uskon, että alkavasta sillikaudesta tulee koronan synnyttämän kotikokkausbuumin siivittämänä parempi kuin vuosikausiin, kertoo suomalaisen sillinjalostustaidon konkari, Suomen Sillikonttorin perustaja ja toimitusjohtaja Matti Ruuska.
Ruuskan mukaan silli on parhaimmillaan, eli rasvaisimmillaan, syksyllä kutuajan jälkeen, jonka jälkeen Pohjois-Atlantilta pyydetty kala kypsyy tynnyreissä toukokuussa alkavaa Suomen pääsesonkia varten.




