Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?

Lipeäkala jakaa mielipiteet, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus!
Lipeäkala jakaa mielipiteet, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus!Hätälä
Julkaistu 31.10.2024 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt alkaa mielipiteet jakavan kalaherkun sesonki.

Lipeäkalan kuumin sesonki on alkamassa tällä viikolla, kertoo Pro Kala ry. Monelle lipeäkalan ystävälle pyhäinpäivä aloittaa kalaherkun sesongin. 

Tämä keskiajalta periytyvä perinneruoka jakaa mielipiteet omintakeisen tuoksunsa ja suutuntumansa vuoksi. Lipeäkala löytyy usein inhokkijouluruokien listauksista, mutta moni ei ole todellisuudessa edes maistanut tätä kalaherkkua.

Lue myös: Vappu Pimiä ostaa joulupöytäänsä aina yhden valmisruoan: "Niin hyvä, ettei ole mitään järkeä"

Lipeäkalalle kanattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus! Lipeäkalan ystävät nauttivat kalan perinteisesti perunoiden, herneiden ja valkokastikkeen kera, mutta kalasta saa helposti myös modernimpia annoksia.

lipeäkala annos hätäläLipeäkalaa modernimmassa muodossa.Hätälä

Valmistus kestää liki kuukauden

Martin Kalan toimitusjohtaja Jari Multanen kertoo kalayhdistykselle, että lipeäkalaa valmistuu yrityksessä vuosittain 120 000 kiloa. Valmistusprosessi on pitkä, ja se vielä liki kuukauden. Lipeäkalan valmistuksessa kuivattua kalaa liotetaan emäksisessä lipeävedessä, jolloin se pehmenee jälleen.

Tiesitkö? Lipeäkalassa käytettyä kuivattua kalaa kutsutaan kapakalaksi.

Nykyisin lipeäkala valmistetaan pääasiassa molvasta, mutta Martin kalassa tehdään myös muutaman tuhannen kilon erä lipeäkalaa perinteisesti turskasta.

– Niiden maku on hyvin samanlainen, jos sokkona maistaisin, en itse erottaisi kumpi on kumpaa, mutta jotkut sanovat maistavansa eron.

Lue myös: Hjallis Harkimo syö joka joulu tätä erikoislaatuista kalaherkkua: "Ihan sairaan hyvää"

Maukasta, vähärasvaista ja proteiinipitoista

Multanen toivoisi, että myös nuorempi sukupolvi löytäisi lipeäkalan. Hän muistuttaa, että Norjassa ja Ruotsissa sitä syödään ympäri vuoden. 

– Se on maukasta, vähärasvaista vaaleaa kalaa, ja siinä on korkea proteiinipitoisuus. Sen sesonkia voisi siis mainiosti jatkaa vaikka vielä tammikuussa, kun ihmiset haluavat keventää ruokavaliotaan.

Hätälän varatoimitusjohtaja Matti Isohätälä suosittelee valmistamaan herkän lipeäkalan kotona uunissa, sillä se on varmin tapa onnistua.

– Uunivuokaan kerääntyvä neste tulee kaataa pois, ja maustaa kala mieleisellään tavalla. Sitten se onkin valmista tarjottavaksi.

Katso myös: Hjallis kertoo, miten lipeäkala tehdään Harkimoiden tapaan 

0:57Näin syntyy Hjallis Harkimon joulupöydän lipeäkalaHjallis Harkimon joulupöydässä on aina syöty erikoislaatuista lipeäkalaherkkua.

Lue myös: Isku suoraan savolaisuuden sydämeen: Perinneherkku "pääsi" karulle kansainväliselle listalle

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Kalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"Oletko bongannut näitä kaupan kalatiskillä? Paras hetki napata ostoskoriin: "Kannattaa kokeilla"Ruoka, jota sinunkin pitäisi syödä kaksi kertaa viikossa! Tässä helppo ja nopea ratkaisu – kokeile Kari Aihisen supersuosittua reseptiäMieti kaksi kertaa, jos ostat aina vain lohta – tämän ruokalajin suomalaiset ovat totaalisesti unohtaneet: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin"MTV testasi uuden suomalaisen hittisäilykkeen, joka viedään nyt käsistä: Maistuuko paremmalta kuin tonnikala?
KalaRuokaJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?