Miten sardelli, sardiini ja anjovis eroavat toisistaan? Mitä tarkoittaa suutarinlohi? Pro Kala ry kertoo totuuden tutuista kalatermeistä.
Kalaruokien maailmasta löytyy monta termiä ja nimeä, jotka eivät aina tarkoita sitä, mitä voisi luulla. Pro Kala ry kertoo, mitä tutut termit todellisuudessa tarkoittavat.
Anjovis
Anjovis on etenkin pohjoismaissa tuttu kalasäilyke. Se valmistetaan yleensä kilohailifileistä. Anjovissäilykkeet ovat puolisäilykkeitä, eli ne vaativat säilyäkseen kylmäsäilytyksen. Moni luulee, että englannin sana anchovy tarkoittaa anjovista, mutta vaikka sanat näyttävät samalta, anchovy on itse asiassa sardelli!
Janssonin filee
Janssonin filee on markkinointinimi anjoviksen tyyppiselle kalasäilykkeelle, jota käytetään juuri janssoninkiusauksen valmistamiseen. Janssonin fileetä valmistetaan usein Ruotsin länsirannikolta pyydetystä pikkusillistä.
Maustekala
Perinteinen maustekala on kokonaisesta kilohailista valmistettu herkku. Samaa termiä näkee joskus käytettävän tarkoittamaan ylipäätään maustettuja kalasäilykkeitä, mutta esimerkiksi Silakkamarkkinoilla palkittava Vuoden maustekala on perinteiseen tapaan ja perinteisellä reseptillä valmistettua kilohailia.
Sardelli
Muualla Euroopassa juuri sardelli tunnetaan englanniksi nimellä anchovy. Sardelli on itse asiassa kalalaji, eikä vain säilykkeen nimi. Caesar-kastike saa makunsa juuri sardellista. Sardellisäilyke on yleensä öljyyn säilötty, ja eroaa siis hyvin paljon anjoviksesta, jossa säilöntä tehdään sokerisuolauksella ja etikalla.
Sardiini
Sardiinit ja sardellit kuuluvat molemmat sillikalojen lahkoon, mutta eri heimoihin sen sisällä: sardellit ovat oma heimonsa, kun taas sardiini kuuluu silleihin. Sardiineja myydään meillä pääasiassa säilykkeenä sardillien tapaan, mutta sardiinit ovat miedomman makuisia. Ne ovat myös hieman sardelleja isompia.
