Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Totuus kalatuotteista voi yllättää: Mitä eroa on sardellilla, sardiinilla ja anjoviksella?

Onko kuvassa sardelli, sardiini vai anjovis?
Onko kuvassa sardelli, sardiini vai anjovis?Shutterstock
Julkaistu 27.03.2021 17:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten sardelli, sardiini ja anjovis eroavat toisistaan? Mitä tarkoittaa suutarinlohi? Pro Kala ry kertoo totuuden tutuista kalatermeistä.

Kalaruokien maailmasta löytyy monta termiä ja nimeä, jotka eivät aina tarkoita sitä, mitä voisi luulla. Pro Kala ry kertoo, mitä tutut termit todellisuudessa tarkoittavat.

Anjovis

Anjovis on etenkin pohjoismaissa tuttu kalasäilyke. Se valmistetaan yleensä kilohailifileistä. Anjovissäilykkeet ovat puolisäilykkeitä, eli ne vaativat säilyäkseen kylmäsäilytyksen. Moni luulee, että englannin sana anchovy tarkoittaa anjovista, mutta vaikka sanat näyttävät samalta, anchovy on itse asiassa sardelli!

Janssonin filee

Janssonin filee on markkinointinimi anjoviksen tyyppiselle kalasäilykkeelle, jota käytetään juuri janssoninkiusauksen valmistamiseen. Janssonin fileetä valmistetaan usein Ruotsin länsirannikolta pyydetystä pikkusillistä.

Maustekala

Perinteinen maustekala on kokonaisesta kilohailista valmistettu herkku. Samaa termiä näkee joskus käytettävän tarkoittamaan ylipäätään maustettuja kalasäilykkeitä, mutta esimerkiksi Silakkamarkkinoilla palkittava Vuoden maustekala on perinteiseen tapaan ja perinteisellä reseptillä valmistettua kilohailia.

Sardelli

Muualla Euroopassa juuri sardelli tunnetaan englanniksi nimellä anchovy. Sardelli on itse asiassa kalalaji, eikä vain säilykkeen nimi. Caesar-kastike saa makunsa juuri sardellista. Sardellisäilyke on yleensä öljyyn säilötty, ja eroaa siis hyvin paljon anjoviksesta, jossa säilöntä tehdään sokerisuolauksella ja etikalla.

Sardiini

Sardiinit ja sardellit kuuluvat molemmat sillikalojen lahkoon, mutta eri heimoihin sen sisällä: sardellit ovat oma heimonsa, kun taas sardiini kuuluu silleihin. Sardiineja myydään meillä pääasiassa säilykkeenä sardillien tapaan, mutta sardiinit ovat miedomman makuisia. Ne ovat myös hieman sardelleja isompia.

Silli

Silli on paitsi kalalaji myös monelle tuttu kalasäilyke. Silliä myydään moneen eri makuun marinoituna. Perinteisesti se on valmistettu Islannin tai Norjan vesistä pyydetystä sokerisuolatusta sillistä. Suomen vesillä silli ei ui – Itämeressä tavattava silli on nimittäin silakka!

Suutarinlohi

Suutarinlohi ei nimestään huolimatta ole lohta laisinkaan. Tällä nimellä myytävä maustettu kala on tehty aina silakasta. Suutarinlohi valmistetaan rullaamalla suolatut silakkafileet ja kaatamalla päälle makea mausteliemi.

Lue myös: Tältä näyttää täysin uudistunut Prisma – yksi ehdoton tuotesatsaus: "Ei voi enää ilmankaan olla"

Lähde: Pro Kala ry

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Päivitetty perinneruoka! Näin silakkapihvit kannattaa tehdäÄlä tee tätä virhettä, jos ostat pakastettua mätiä kaupastaMoni on unohtanut täysin tämän mahtavan suomalaisen perinneruoan: "Kannattaa päivittää käsitykset tälle vuosikymmenelle"Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?11 asiaa, joita et tiennyt sushista
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 2.12.18:04
    Ruoka

    Tuore raportti paljastaa yllättäviä eroja pohjoismaalaisten ruokavalioissa

  • 21.11.17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • 12.11.16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa