Maistoitko jo supersuosittuja yön yli -sämpylöitä? Testaa vuoden ehdottomat hittiruoat

Vappu Pimiän superhelpot sämpylät: "Tässä menee viisi minuuttia" 7:56 Vappu Pimiän superhelpot sämpylät: "Tässä menee viisi minuuttia"
KATSO MYÖS: Vappu Pimiä kertoi keväällä superhelpoista sämpylöistään: "Tässä menee viisi minuuttia"

Mitä suomalaiset kokkasivat ja leipoivat vuonna 2023? Listasimme reseptipalvelumme suosituimpia ruokaohjeita kuluneelta vuodelta.

Vuosi 2023 alkaa pian olla taputeltu ja on aika summata myös vuoden ruokakohokohdat. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen reseptipalvelusta on tänäkin vuonna haettu ahkerasti ruoka- ja leivontaohjeita. Suosituimpien reseptien joukkoon nousi monia tuttuja ruokasuosikkeja. Oletko sinä jo testannut näitä? 

Maisemakahvilan raparperipiirakka

Näin teet herkullisen Maisemakahvilan raparperipiirakan 3:00
Näin teet maisemakahvilan raparperipiirakan. 

Maisemakahvilan raparperipiirakka kiilaa suosituimpien reseptien joukkoon vuodesta toiseen. Piirakkaohjetta haetaan erityisesti keväisin, mutta moni leipoo legendaarista leivonnaista vuoden ympäri täytteitä hieman vaihdellen. Maisemakahvilan raparperipiirakassa raparperin voi korvata muilla hedelmillä ja marjoilla. 

Avokadopasta 

Avokadopastan suosio sai alkunsa vuonna 2012,  Avokadopasta oli ensimmäisiä sosiaalisen median "räjäyttäneitä" ruokaohjeita Suomessa. Alexander Gullichsenin ideoima ja silloiselle vaimolleen Hannalle tarjoama pasta nousi niin suosituksi, että pastan ainekset pääsivät paikoin loppumaan kaupoista. 

Vappu Pimiän yön yli -sämpylät

Televisiojuontaja Vappu Pimiä vieraili keväällä 2023 Huomenta Suomessa kertomassa uudesta Vappu joka päivä -keittokirjastaan (Otava 2023). Lähetyksessä Vappu myös paljasti oman suosikkileipäohjeensa.

– Ihmiset ajattelevat, että on hirveän vaikeaa tehdä sämpylöitä, mutta eihän se ole. Tässä menee viisi minuuttia, Vappu opasti tuolloin viitaten taikinan valmistumiseen.

Vapun leipäohjeen nerokkuus piilee siinä, että taikinan voi tehdä nopeasti illalla ja jättää huoneenlämpöön yöksi tekeytymään. Taikina on myös muunneltavissa sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään.

Hannan itkukana 

Yksi viime vuosien ehdottomista kanakastikesuosikeista on ollut kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Himangan (ent. Gullichsen) itkukana. 

Kerroimme Hannan itkukanareseptistä alun perin keväällä 2019. Sosiaalisessa mediassa ylistettiin tuolloin nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta valmistuvaa itkukanaa, joka maistuu taatusti koko perheelle.

– Se kantaa nimeä itkukana, koska se nyt vaan on niin älyttömän hyvää, itkettää jos se loppuu kesken, Hanna totesi tuolloin blogissaan.

Itkukanan resepti on todella yksinkertainen, eikä kastikkeeseen tarvita kuin muutama tuttu raaka-aine. 

Parhaat lihapullat Kari Aihisen tapaan

Parhaat lihapullat! Lihapullataikina ja lihapullien paistaminen Kari Aihisen tapaan 9:59
Videolta näet, miten Kari Aihinen suosittelee valmistamaan lihapullat.

Keittiömestari Kari Aihisen lihapullaohje on yksi MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen suosituimmista. Kape itse on pyöritellyt lihapullia elämänsä aikana valtaman määrän, joten kokki tietää, mistä puhuu antaessaan vinkkejä täydellisten pyöryköiden valmistukseen.

Kapen lihapullien herkullisuuden salaisuus piilee taikinan raaka-aineissa sekä valmistustavassa.

– Muistisääntöjä lisää: aina paistetaan lihapullat pannulla. Lihapullia ei koskaan paisteta uunissa. Uunissa et saa mitään makua, etkä väriä. Ei tule hyvää rakennetta. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.