Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huikea terveyspommi, joka ehkäisee rasvan muodostumista kehoon – silti moni suomalainen ei ole kuullutkaan

Saskatoon-marjat sopivat käytettäväksi vaikka piirakoihin mustikoiden lailla.
Saskatoon-marjat sopivat käytettäväksi vaikka piirakoihin mustikoiden lailla. Shutterstock
Julkaistu 06.08.2015 07:05

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kanadasta kotoisin olevaa saskatoon-marjaa viljellään runsaasti Suomessakin, mutta monille tämä terveyspommi on silti vielä tuntematon herkku.

Oletko koskaan kuullut terveyspommista nimeltä saskatoon? Meille suomalaisille tämä muiden marjojen tapaan vitamiineja pursuava terveysherkku on vielä melko tuntematon. Kotimaassaan Kanadassa supermarjaksi tituleerattua saskatoonia on sen sijaan nautittu jo satojen vuosien ajan. Suomenkin marjatiloilla saskatoonia on viljelty jo vuosia, mutta varsinaista läpimurtoa marjamarkkinoilla ei ole vielä nähty.

Mustikan ja mantelin makua

Ulkoisesti saskatoon-marja muistuttaa hieman mustikkaa ja sen makeassa maussa on myös havaittavissa mustikkamaisia vivahteita.

– Se on makea ja tuoreena hyvin mustikan makuinen. Kuumennettaessa marjan mausta tulee mantelimainen ja joku onkin ihmetellyt syödessään, onko marjapiirakkaan lisätty Amaretto-mantelilikööriä. Siitä tulee Amaretton maku ilman prosentteja, nauraa saskatoonia viljelelevän kouvolalaisen Marjatila Koivulan Mikko Sjöblom.

Mikko Sjöblomin saskatoon-possunpaisti:

noin 1 kg possun paisti suolattuna

Kuorrutus:
3 dl saskatoon marjoja
1 rkl hunajaa
3 rkl sinappia
timjamia
basilikaa

Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään. Käytä sauvasekoitinta, jotta saat marjat murskattua. Levitä kuorrutus paistin ympäri ja paista uunissa esim. saviastiassa  tai foliolla peitettynä vuoassa 170-200 C noin 1 h. Samalla saadaan valmis kastike.

Saskatoon säilyy pakasteena hyvin ja sitä voi käyttää mustikan tapaan vaikkapa puuron päällä, smoothieissa ja piirakoissa. Marja sopii hyvin myös täytekakkujen koristeeksi, sillä se ei värjää kuorrutusta, toisin kuin mustikka. Marjanviljelijä Sjöblom käyttää saskatoonia itse mielellään myös suolaisissa ruoissa. Koska saskatoon on hyvin hedelmälihainen, kovakuorinen ja kiinteä marja, se ei hajoa kypsennettäessä lainkaan.

– Saskatoon pitää murskata. Sitä voi laittaa esimerkiksi lihan sekaan, kuten intiaanit aikanaan. Marjaa voi paistaa pannulla, eikä se siinäkään hajoa. Olen laittanut marjaa jauhelihan sekaan esimerkiksi täytettyihin paprikoihin. Suolaisuus ja makeus yhdistyvät todella hienosti, Sjöblom kehuu.

Vitamiinipommi, joka ehkäisee rasvan kiinnittymistä

SaskatoonSaskatoon-marja muistuttaa ulkoisesti hieman mustikkaa. Valkokukkainen pensas tai pikkupuu on samalla puutarhan koristekasvi.Shutterstock

Muun muassa Itä-Suomen yliopisto on tutkinut Suomessa saskatoonin ominaisuuksia ja terveysvaikutuksia. Yliopiston vuonna 2010 toteutetussa EU-rahoitteisessa tutkimuksessa selvisi, että Suomessa viljeltyjen saskatoon-marjojen terveysvaikutukset ovat vähintäänkin yhtä hyvät kuin kanadalaisten marjojen.

Saskatoon eli marjatuomipihlaja

Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikön intendentti Raino Lampisen mukaan saskatoon-marjan virallinen, suomenkielinen nimi on marjatuomipihlaja (Amelanchier alnifolia). Se on ruusukasveihin kuuluva pensas, jota on meillä myös koristepensaana.

Tutkimusten mukaan marjan syönti ehkäisee muun muassa rasvan kiinnittymistä rasvakudokseen sekä määrättyjen syöpäsolujen kasvua. Saskatoon sisältääkin yli tuplasti enemmän kuitua, kolminkertaisesti kaliumia ja hieman enemmän  C-vitamiinia sekä proteiinia kuin mustikka.

– Kyllä voisi sanoa, että se pesee terveyshyödyissään jopa mustikan, Sjöblom toteaa.

Kaupallisesti potentiaalinen marja

Saskatoon viihtyy Suomen olosuhteissa hyvin, sillä kasvi on tottunut ääriolosuhteisiin Kanadassa. Marja pitää valosta, joka saa sen myös maistumaan makeammalta. Saskatoon on viljelijälle kohtuullisen helppohoitoinen ja poiminta voidaan suorittaa koneellisesti, mikä tekee marjasta kaupallisesti potentiaalisen.

– Tänä vuonna tosin poiminta päästiin aloittamaan kuukauden myöhässä kylmän kesän vuoksi, Sjöblom kertoo.

Saskatoonin satoaika on parhaillaan käynnissä ja marjoja poimitaan seuraavat 2-3 viikkoa. Marjoista syntyy Koivulan Marjatilalla muun muassa saskatoon-hilloa myytäväksi. Monet marjatilat tarjoavat mahdollisuuden myös saskatoonin itsepoimintaan. Suuri osa marjoista myydään pakastetuina kuluttajille. Saskatoon-tiloja löytyy Kouvolan lisäksi tällä hetkellä muun muassa Lohjalta, Turusta, Kajaanista, Pyhtäältä sekä eri puolelta Pohjois-Karjalaa.

Lisäys 6.8.2015 klo 11: Lisätty teksiin saskatoon-marjan virallinen suomenkielinen nimi, marjatuomipihlaja.

Lisää aiheesta:

Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi marjoista on terveellisempi?Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi on terveellisempää?Löytyykö pihaltasi tämä väheksytty herkku? Voi yllättää: "Maultaan omaa luokkaansa""Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenViisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Neljä kasvista, joita ruokavaikuttaja toivoisi suomalaisten hyödyntävän enemmän: ”Superterveellistä”
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • Eilen14:20
    Lääkkeet

    Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistä

  • Eilen09:42
    Ruoka

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • pe18:26
    Ruoka

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • pe17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen