Kanadasta kotoisin olevaa saskatoon-marjaa viljellään runsaasti Suomessakin, mutta monille tämä terveyspommi on silti vielä tuntematon herkku.
Oletko koskaan kuullut terveyspommista nimeltä saskatoon? Meille suomalaisille tämä muiden marjojen tapaan vitamiineja pursuava terveysherkku on vielä melko tuntematon. Kotimaassaan Kanadassa supermarjaksi tituleerattua saskatoonia on sen sijaan nautittu jo satojen vuosien ajan. Suomenkin marjatiloilla saskatoonia on viljelty jo vuosia, mutta varsinaista läpimurtoa marjamarkkinoilla ei ole vielä nähty.
Mustikan ja mantelin makua
Ulkoisesti saskatoon-marja muistuttaa hieman mustikkaa ja sen makeassa maussa on myös havaittavissa mustikkamaisia vivahteita.
– Se on makea ja tuoreena hyvin mustikan makuinen. Kuumennettaessa marjan mausta tulee mantelimainen ja joku onkin ihmetellyt syödessään, onko marjapiirakkaan lisätty Amaretto-mantelilikööriä. Siitä tulee Amaretton maku ilman prosentteja, nauraa saskatoonia viljelelevän kouvolalaisen Marjatila Koivulan Mikko Sjöblom.
Mikko Sjöblomin saskatoon-possunpaisti:
noin 1 kg possun paisti suolattuna
Kuorrutus:
3 dl saskatoon marjoja
1 rkl hunajaa
3 rkl sinappia
timjamia
basilikaaSekoita kuorrutuksen aineet keskenään. Käytä sauvasekoitinta, jotta saat marjat murskattua. Levitä kuorrutus paistin ympäri ja paista uunissa esim. saviastiassa tai foliolla peitettynä vuoassa 170-200 C noin 1 h. Samalla saadaan valmis kastike.

