Lidlin paistopisteen "luukku" on mennyt monelta täysin ohi – tämä on sen tarkoitus

Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä? 0:30 Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä?
KATSO VIDEO: Oletko sinä huomannut tätä luukkua Lidlissä?

Oletko sinä huomannut "paistopisteluukkua" Lidlin myymälöissä? Aihe herätti keskustelua sosiaalisessa mediassa ja moni kommentoi kuulevansa asiasta ensimmäistä kertaa.

Sosiaalisessa mediassa virisi syyskuussa 2021 keskustelu Lidlin paistopisteellä lattialle pudonneesta donitsista, jonka asiakas jätti lojumaan maahan. Facebookin puskaradioryhmään kirjoitetussa viestissä ihmeteltiin, eikö asiakas todella voinut sen vertaa vaivautua, että olisi nostanut pudottamansa donitsin ja laittanut sen lattianrajassa olevaan luukkuun.

Pian Facebook-kirjoituksen alle rupesi kerääntymään kommentteja: mikä ihmeen paistopisteluukku? Moni kertoi, ettei ollut koskaan huomannut kyseistä luukkua paistopisteellä asioidessaan. Toden totta, paistopisteiltä löytyy luukku, joka on tarkoitettu juurikin esimerkiksi pudonneille paistopistetuotteille tai muille paistopisteen roskille.

"Toivottavaa olisi, että yksittäisetkin lattialle jääneet roskat tai tuotteet löytäisivät tiensä roskiksiin"

Myynnin projektipäällikkö Samu Rouvali Lidlistä kertoi vuonna 2021, että luukut löytyvät lähtökohtaisesti kaikista ketjun paistopisteiltä. Luukuissa on myös roskakorin symboli.

– Asiakkaille luukku on tarkoitettu lattialle pudonneiden paistopistetuotteiden tai -pussien hävittämiseen. Tämän jälkeen myymälä varmistaa, että pudonneet tuotteet menevät biojätteeseen ja pussit tulevat kierrätettyä asianmukaisesti.

Vaikka sosiaalisessa mediassa moni kommentoikin, ettei koskaan ollut huomannut luukkuja, ovat ne Rouvalin mukaan aktiivisessa käytössä myymälöissä. 

– Toivottavaa toki olisi, että yksittäisetkin lattialle jääneet roskat tai tuotteet löytäisivät tiensä roskiksiin. Myös myymälähenkilökuntamme tekee aktiivisesti töitä paistopisteen siisteyden eteen. Roskia ja hävikkiä luukkujen kautta kertyy onneksi yllättävän vähän. On hyvä huomata, että asiakkaat ovat itse pääasiallisesti hyvin tarkkoja, ja he käyttävät vain tarpeellisia pusseja. Joskus joku pussi saattaa päätyä lattialle, jolloin se siirretään roskiksiin.

Mitä tapahtuu paistopisteiden hävikille?

Rouvalin mukaan paistopisteen tuotteiden päätymistä hävikkiin vältetään suunnitelmallisella paistamisella. Tämä on tasapainoilua, sillä kaupassa hautaan kuitenkin varmistaa, että paistopistetuotteita on tarjolla aamusta iltaan halukkaille. Ylijääneet paistopistetuotteet päätyvät sen sijaan paistopisteen hukka-aleen seuraavana päivänä. Näin minimoidaan hävikkiä. 

– Ainoastaan osa edellisenä päivänä paistetuista paistopistetuotteista voidaan kuitenkin myydä seuraavana päivänä asiakkaille. Laadun on oltava korkea, joten myytävien tuotteiden on oltava aina hyvälaatuisia. 

Muuten leipäpoistot lajitellaan Rouvalin mukaan biojätteeseen. Lidlin jakelukeskuksesta biojäte toimitetaan käytettäväksi biokaasun valmistukseen. Pakkaukset eritellään kierrätyslaitoksella koneellisesti ja kierrätetään. Kaasun valmistuksen jälkeen biojätteen jäännösmassa kompostoidaan tai käytetään maanparannusaineiden valmistukseen. Näin ollen leipäpoistot päätyvät edelleen kierrätykseen.

Kerroimme ruokakauppojen hävikistä ja hävikkituotteista, kun syyskuussa 2021 vietetiin hävikkiviikkoa. S-ryhmä muun muassa paljasti suosituimmat punalapputuotteensa. Ruokahävikkiä vähennetään myös tietyissä S-ryhmän kaupoissa muutaman euron hävikkilaatikoiden avulla. K-ryhmässä puolestaan on erilliset hävikkihyllyt, jotka tehostavat tuotteiden myyntiä. 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2021.

Katso myös: Halpa vs Kallis: Pärjääkö paistopisteen rapeaksi paistettu voisarvi leipomon mehevälle voicroissantille?

Halpa vs Kallis: Pärjääkö paistopisteen rapeaksi paistettu voisarvi leipomon mehevälle voicroissantille? 5:29
Halpa vs. kallis -sarjassa testattiin croissantteja.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat