Jos yksi leipä on homeessa, voiko saman pussin muita leipiä vielä syödä?

0:26 Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta
KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta

Voiko homehtunutta leipää vielä syödä, jos siitä leikkaa homeisen kohdan pois? Entä voiko pussin muita leipiä syödä, jos ne eivät ole homeessa? Selvitimme leipäviikon kunniaksi leivän säilytykseen liittyviä asioita.

Syyskuussa vietetään sekä kansallista hävikkiviikkoa että leipäviikkoa. Suomalaiset rakastavat leipää ja se näkyy myös ruokakauppojen hyllyillä: valikoimat ovat valtavat ja leipää on tarjolla jokaiseen makuun.

"Jääkaappiin leipää ei pidä laittaa"

Selvitimme leipäasiantuntijalta, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensoselta leivän säilytykseen liittyviä seikkoja. Leipäviikolla on syytä muistaa myös se, että aivan liian paljon leipää päätyy suomalaisilta hävikkiin.

– Leipää kannattaa ostaa sillä tavalla, että se ei päätyisi roskikseen. Leipä säilyy parhaiten vatsassa. Se kannattaa siis syödä tuoreena ja vasta sen jälkeen ostaa seuraava leipä kotiin, Mensonen muistuttaa.

Joskus kuitenkin käy niin ikävästi, että leipä pääsee kotona homehtumaan. Homehtuminen voi johtua liian pitkän säilytyksen lisäksi muun muassa väärästä säilytystavasta. Kaisa Mensosen mukaan leipä säilyy parhaiten sen omassa pussissa huoneenlämmössä. 

– Jääkaappiin ei pidä leipää laittaa. Se on virhearvio, sillä jääkaapissa leipä nimenomaan kuivuu. Säilytä leipä huoneenlämmössä mahdollisimman kuivassa paikassa pussi suljettuna.

Voiko leipää syödä, jos homeisen kohdan leikkaa pois?

Mensonen muistuttaa myös, että mitä vähemmän leipiä pussissa koskettelee, sitä vähemmän niihin päätyy ulkopuolisia bakteereita. Leipiä ei siis kannata sormeilla pussin sisällä, koska se voi vauhdittaa homehtumista.

Asiantuntija muistuttaa, että yksikin homeinen leipä pussissa on varoitusmerkki.

– Koko pussillinen on heitettävä pois. En suosittele syömään. 

Jos hometta sitten hieman ilmestyy leipään, voiko leipää vielä syödä? Riittääkö, jos leivästä leikkaa homeisen kohdan pois?

– Se ei auta, että leikkaat osan homeesta pois. Homerihmastoja ei silmällä näe. Leipä voi oikeasti olla pahemmin homeessa kuin miltä se näyttää ulospäin, Mensonen painottaa.

Asiantuntija muistuttaa myös, että yksikin homeinen leipä pussissa on varoitusmerkki.

– Koko pussillinen on heitettävä pois. En suosittele syömään. 

Katso myös: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

0:33
Tämä kikka helpottaa leivän voitelua.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2021.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja