8:20

Lääkäri summasi parhaat tutkimukset: Nämä 7 ruokavinkkiä auttavat laihduttajaa tehostamaan painonpudotusta

Nämä seitsemän ruokavinkkiä voivat auttaa painonhallinnassa ja sisältävät lisäksi paljon terveyshyötyjä. 

Daily Mail -sivusto uutisoi lääkäri Michael Gregerin ruokavinkeistä, jotka tehostavat painonpudotusta. Gregerg on painonhallintaan erikoistunut lääkäri.

Hänen tutkimusryhmänsä on tutkinut painonhallintaa laajasti, ja Greger jakaa nyt tehokkaimmat ruokaniksit, jotka todella auttavat laihduttajia. 

– Eniten merkitystä on tietysti sillä, mitä syömme. Kaikki nämä vinkit ovat vain apukeinoja osana terveellistä ruokavaliota, joka sisältää paljon kasviksia, kuituja ja hyvien rasvojen lähteitä, muistuttaa Greger. 

– Mutta se, miten me syömme, voi myös saada aikaan merkittävän muutoksen.

7 tehokasta ruokavinkkiä:

1. Kellonajalla on merkitystä

On tärkeää syödä terveellisesti, mutta painonhallinnan kannalta on myös olennaista se, mihin aikaan syö.

Gregerin mukaan aamuisin kannattaa syödä enemmän kuin iltaisin. Aamupala on tärkeä ateria. Se auttaa jaksamaan sekä estää turhaa napostelua. Ihmisen kulutus laskee levossa, joten raskaat ateriat iltaisin voivat vaikeuttaa painonpudotusta.

Vuorokausirytmillä on myös vaikutusta. Ihmiskehon luontaiseen rytmiin vaikuttaa moni eri tekijä, kuten esimerkiksi auringonvalon määrä. Greger kertoo, että ihminen kuluttaa eniten energiaa aamuisin.  

2. Aamupalaksi puuroa

Kolumbian yliopiston teettämässä tutkimuksessa oli kolme erilaista aamupala-ryhmää: yksi ryhmä söi aamupalaksi puuroa, toinen sokerisia muroja ja kolmas joi vain vettä. Aamupalan jälkeen mitattiin, kuinka paljon eri ryhmät päätyivät syömään kaloreita lounaalla.

Tutkimus todisti, että he, jotka söivät aamupalaksi puuroa, saattoivat syödä lounaalla jopa 400 kaloria vähemmän kuin muut ryhmät. Esimerkiksi muroryhmä päätyi syömään yhtä ison lounaan kuin vain vettä nauttineet.

3. Juo teetä ja kahvia

Jo yksi kuppi teetä polttaa tehokkaasti kaloreita. Gregerin mukaan teen juominen kolme kertaa päivässä nostaa kulutettujen kaloreiden määrää vuorokaudessa 2 280 kalorista 2 360 kaloriin. Eli käytännössä jokainen kupillinen polttaa 25 kaloria.

Sama vaikutus on myös kahvilla. Kahvi ja tee tutkitusti kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Tosin molemmat juomat kannattaa nauttia ilman maitoa, jos tavoitteena on tehostaa laihdutusta. 

4. Syö tomaatti aina ennen jokaista ateriaa

Tomaatti on todellinen laihduttajan kaveri. Greger kertoo, että ihmisen kannattaisi syödä vähintään reilun desilitran verran tomaattia päivässä. 

Gregerin mukaan tomaatin syöminen ennen ateriaa on oiva keino täyttää vatsaa, ja se estää syömästä liian suuria määriä itse aterialla. Lisäksi ihminen saa päivittäisen annoksensa tomaatin terveyshyötyjä.

5. Pähkinät, pähkinät, pähkinät

Pähkinät ovat oiva lähde hyville rasvoille. Vaikka niissä on usein paljon kaloreita, terveyshyödyt ovat uskomattomia.

Noin kourallinen pähkinöitä päivässä auttaa ehkäisemään muun muassa sydänsairauksia ja diabetesta, sekä on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota.

6. Mausta mustakuminalla

Mustakumina tunnetaan myös nimellä ryytineito. Se on yleinen mauste Intiassa ja Lähi-Idässä. Mustakuminan vaikutuksia on tutkittu paljon viimeisimmän 50 vuoden aikana.

Greger kertoo, että mustakumina voi auttaa laihdutuksessa, sillä se on hyväksi ruoansulatukselle ja auttaa kontrolloimaan verensokeria. Mustakumina on kuitenkin kallista, joten Gregerin mukaan sitä ei sen takia usein suositella. 

7. Keitä perunat

Brittitutkimuksessa testattiin useiden ruokien vaikutuksia. Peruna oli kaikista eniten täyttävä, erityisesti keitettynä. 

Gregerin mukaan perunaa ei kannattaisi välttää, vaan päinvastoin se on hyvä lisuke proteiinin rinnalle. Keitetyssä perunassa ei ole paljon kaloreita, ja se auttaa pitämään vatsan kylläisenä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja