Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuusi yleistä, mutta täysin väärää uskomusta broilerista – luulitko sinäkin näitä todeksi?

Shutterstock
Julkaistu 21.04.2019 18:02

Emmi Niiniaho

Erilaisista ruoista ja raaka-aineesta liikkuu sitkeitä uskomuksia, jotka saattavat jopa vaarantaa ruokailijan terveyden. Esimerkiksi kanan valmistuksessa kannattaa nojata ennemminkin faktoihin.

Onko kana oikeasti terveellisempi ja ympäristöystävällisempi valinta kuin muun tyyppiset lihat? Tarvitseeko kana kukkoa mihinkään? Mitt Kök pureutui kuuteen yleiseen uskomukseen kanan valmistamiseen liittyen ja kumosi myyttejä.

1. Kana on terveellinen vaihtoehto

Kanan, kuten muidenkin ruokien terveellisyys riippuu pitkälti myös valmistustavasta ja lisukkeista. Kana itsessään on oiva proteiininlähde, mutta myös kanaruoista voi tulla hyvin kaloripitoisia, jos ne valmistetaan suuressa määrässä öljyä tai voita. Kanan terveellisyyden saattaa vesittää myös liika maustaminen, varsinkin liiallinen suolan käyttö.

2. Pannulla voi paistaa reippaan määrän kanaa kerralla

Varsinkin nälkäisenä paistinpannulle tulee usein koottua hieman liikaakin tavaraa. Jos pannun änkee liian täyteen, paistolämpötila laskee ja voi olla, että ruoka ei kypsy kunnolla – eikä ainakaan tasaisesti. Hyvä muistisääntö on, että paistinpannulle kannattaa jättää yksi kolmasosa tyhjää tilaa.

3. Kaikki kanan osat voi valmistaa samalla tapaa

paistettu kana broileriKanan koipipalat valmistuvat meheviksi uunissa.Shutterstock

Sen sijaan, että ajattelisit koko kanaa yhtenä ja samana raaka-aineena, miellä se ennemminkin useaksi erilaiseksi raaka-aineeksi. Kanan eri osat vaativat hieman erilaisia kypsennysmenetelmiä, jotta saat niistä mahdollisimman herkullisia. Luuta sisältävät osaset voi esimerkiksi lähes aina kypsentää pelkästään uunissa, mutta fileepalat kannattaa ruskistaa ensin paistinpannulla.

Katso myös: Tiedätkö, miten broilerin rintafileen ja paistileikkeen valmistus eroaa toisistaan?

4. Kana sisältää enemmän rautaa kuin punainen liha

Rauta on erittäin tärkeä ravintoaine, jonka puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä. Moni uskoo, että kana sisältäisi enemmän rautaa, kuin muut eläimet, mutta tämä ei varsinaisesti pidä paikkaansa. Kanan lihassa on vain puolet siitä rautamäärästä kuin sianlihassa on ja vain neljäsosa siitä, mitä naudanlihassa on.

Lue myös: Rautaa enemmän kuin punaisessa lihassa: Nämä kasvikset ovat pullollaan vitamiineja

5. Kanaa voi sulattaa huoneenlämmössä

Pakastettua kanaa ei suositella sulatettavaksi huoneen lämmössä, vaan se kannattaa siirtää ennemminkin jääkaappiin edellisenä iltana, jossa se voi sulaa hieman hitaammin. Huoneenlämmössä sulattamisessa on suuri riski, että kanaan siirtyy epäterveellisiä bakteereja.

6. Kana tarvitsee kukkoa muniakseen munia

kananmuna

Ei tarvitse, sillä kana munii ihan yhtä paljon munia, vaikka kukkoa ei olisi edes näköpiirissä. Kukkoa tarvitaan vain, jos tavoitteena on hedelmöittyneet munat, joista syntyisi tipuja.

Lue myös: Aino löysi harvinaisen ”maatuskamunan” – yrittäjä: ”Ei ole koskaan ennen tullut vastaan”

Lähde: Mitt Kök

Lisää aiheesta:

Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaLuulitko sinäkin, että kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa? 8 tuttua ruokamyyttiä, joihin tulisi jo lakata uskomastaViisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!Kahdeksan yleisintä harhaluuloa kananmunasta – ethän enää usko näihin?Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?7 yllättävää faktaa kananmunista – tiesitkö näitä?
LihaRuoanlaittoKanaruokaKananmunaMakuja
Kananmunien syntymiseen ei tarvita edes kukkoa.
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä

  • 13.8.16:16
    Jauheliha

    Naudanlihan hinta noussut edelleen hurjasti