Kuusi yleistä, mutta täysin väärää uskomusta broilerista – luulitko sinäkin näitä todeksi?

shutterstock_1025490463
Shutterstock

Erilaisista ruoista ja raaka-aineesta liikkuu sitkeitä uskomuksia, jotka saattavat jopa vaarantaa ruokailijan terveyden. Esimerkiksi kanan valmistuksessa kannattaa nojata ennemminkin faktoihin.

Onko kana oikeasti terveellisempi ja ympäristöystävällisempi valinta kuin muun tyyppiset lihat? Tarvitseeko kana kukkoa mihinkään? Mitt Kök pureutui kuuteen yleiseen uskomukseen kanan valmistamiseen liittyen ja kumosi myyttejä.

1. Kana on terveellinen vaihtoehto

Kanan, kuten muidenkin ruokien terveellisyys riippuu pitkälti myös valmistustavasta ja lisukkeista. Kana itsessään on oiva proteiininlähde, mutta myös kanaruoista voi tulla hyvin kaloripitoisia, jos ne valmistetaan suuressa määrässä öljyä tai voita. Kanan terveellisyyden saattaa vesittää myös liika maustaminen, varsinkin liiallinen suolan käyttö.

2. Pannulla voi paistaa reippaan määrän kanaa kerralla

Varsinkin nälkäisenä paistinpannulle tulee usein koottua hieman liikaakin tavaraa. Jos pannun änkee liian täyteen, paistolämpötila laskee ja voi olla, että ruoka ei kypsy kunnolla – eikä ainakaan tasaisesti. Hyvä muistisääntö on, että paistinpannulle kannattaa jättää yksi kolmasosa tyhjää tilaa.

3. Kaikki kanan osat voi valmistaa samalla tapaa

Sen sijaan, että ajattelisit koko kanaa yhtenä ja samana raaka-aineena, miellä se ennemminkin useaksi erilaiseksi raaka-aineeksi. Kanan eri osat vaativat hieman erilaisia kypsennysmenetelmiä, jotta saat niistä mahdollisimman herkullisia. Luuta sisältävät osaset voi esimerkiksi lähes aina kypsentää pelkästään uunissa, mutta fileepalat kannattaa ruskistaa ensin paistinpannulla.

4. Kana sisältää enemmän rautaa kuin punainen liha

Rauta on erittäin tärkeä ravintoaine, jonka puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä. Moni uskoo, että kana sisältäisi enemmän rautaa, kuin muut eläimet, mutta tämä ei varsinaisesti pidä paikkaansa. Kanan lihassa on vain puolet siitä rautamäärästä kuin sianlihassa on ja vain neljäsosa siitä, mitä naudanlihassa on.

5. Kanaa voi sulattaa huoneenlämmössä

Pakastettua kanaa ei suositella sulatettavaksi huoneen lämmössä, vaan se kannattaa siirtää ennemminkin jääkaappiin edellisenä iltana, jossa se voi sulaa hieman hitaammin. Huoneenlämmössä sulattamisessa on suuri riski, että kanaan siirtyy epäterveellisiä bakteereja.

6. Kana tarvitsee kukkoa muniakseen munia

Ei tarvitse, sillä kana munii ihan yhtä paljon munia, vaikka kukkoa ei olisi edes näköpiirissä. Kukkoa tarvitaan vain, jos tavoitteena on hedelmöittyneet munat, joista syntyisi tipuja.

Lähde: Mitt Kök

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.