Aino löysi harvinaisen ”maatuskamunan” – yrittäjä: ”Ei ole koskaan ennen tullut vastaan”

0:25 Kypsä vai raaka kananmuna? Näin erotat ne toisistaan
Onko kananmuna kypsä vai raaka? Näin se selviää

Ilmiö on äärimmäisen harvinainen, sillä yli 10 miljoonaa kananmunaa myynyt yrittäjä törmää vastaavaan tapaukseen nyt ensimmäistä kertaa.

MTV Uutiset kertoi viime vuonna suomalaisnaisesta, joka rikkoi paistinpannulle perä jälkeen kolme kaksoiskeltuaista sisältänyttä kananmunaa. Jo tämä ilmiö on harvinainen, mutta sitäkin harvemmin törmää kananmunaan, jonka sisällä on toinen kananmuna – kuorineen kaikkineen.

Keravalainen Aino Linnarinne löysi tällaisen kananmunan kuoriessaan keittämiään munia ja julkaisi kuvan löydöksestään Facebookin Vaahteramäen Eggspress -ryhmään. Egspress.fi myy kananmunia ja muita tuotteita suoraan maatiloilta kuluttajille.

”Ihan kuin siellä olisi ollut kivi"

Linnarinne oli alkanut kuoria keittämiään kananmunia ja ihmetellyt, kun valkuaisen alla oli tuntunut kova kohta.

– Ihan kuin siellä olisi ollut kivi. Kun avasin valkuaisen, siellä olikin toinen kananmuna, Linnarinne kertoo MTV Uutisille.

Isomman munan sisällä ollut pienempi muna oli muodoltaan täysin pyöreä, mutta muistutti muuten tavallista kananmunaa. Kummassakin munassa oli oma keltuainen ja valkuainen. Linnarinne ei ole aikaisemmin törmännyt vastaavaan, mutta söi silti rohkeasti kummatkin kananmunat.

– Ihan kananmunalta se maistui, Linnarinne naurahtaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Erittäin harvinainen sattumus

Normaalisti kananmuna saa alkunsa, kun keltuaisrakkula siirtyy kanan munanjohtimeen. Matkalla munanjohtimesta yhteissuoleen, josta valmis muna tulee ulos, keltuaisen ympärille kehittyvät muut munan kerrokset.

Eggspress.fi yrittäjä Mikko Välttilä pohtii, että kana oli todennäköisesti tehnyt jo yhden munan, mutta unohtanut vain munia sen ja rakentanut kuoren kummankin munan ympärille.

– Ei todellakaan ole yleinen ilmiö! Niitä munia on jonkin verran, varsinkin nuorilla kanoilla, että on kaksi keltuaista. Se johtuu siitä, että nuori kana vasta harjoittelee munintaa ja niin sanotusti unohtaa yhtenä päivänä munia. Silloin kanalla on tavallaan kaksi valmista solua, jotka se paketoi yhteen kuoreen, Välttilä kertoo.

Vanhemmilla kanoilla muniminen on jo niin tuttua puuha, että niillä tuplakeltuaisetkin ovat harvinaisia.

– Mutta se, että tekee munan ja sen ympärille toisen munan – ei ole koskaan ennen tullut vastaan, Välttilä toteaa.

Yli 10 miljoonaa kananmunaa myynyt Välttilä kertoo, ettei ole sosiaalisessa mediassakaan törmännyt ilmiöön kuin kerran.

– Vaikka ymmärrettävästä syystä somessa näkyy aika paljon kananmunajuttuja, Välttilä toteaa nauraen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja