0:55

Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukasta

Kana on yksi vaikeimmista grillattavista. Mehukas liha voi muuttua käden käänteessä kuivaksi ja pahvimaiseksi. Asiantuntijat paljastivat mokat, joihin ei kannata sortua. 

Videolla kanafileiden grillauksen ABC.

Oikein valmistettuna grillattu kana on mehukasta ja maukasta. Yleiset virheet voivat kuitenkin pilata lihan helposti.

Ruokaharrastaja ja lihaan keskittyvän Carnivorous-ohjelman juontaja Courtney Rada sekä HelloFresh -nimisen ravintolan keittiömestari Claudia Sidoti kertoivat Insiderille, mitä virheitä kanan grillaamisessa tulisi välttää.

Liian kuuma grilli

Liian kuuma grilli voi äkkiä pilata ateriasi. Kaasugrillissä lämpö kannattaa pitää keskitasolla.

– Kaasugrillissä ideaali lämpötila on noin 175 celsiusastetta, Courtney Rada sanoo.

Jos käytät hiiligrilliä, kaikki hiilet kannattaa siirtää toiselle puolelle niin, etteivät ne ole suoraan kanojen alla. Tällöin voit grillata toisella puolella ruokia suorassa lämmössä ja toisella puolella ruokia, jotka vaativat miedompaa lämpöä.

Kannen pitäminen auki

Joka kerta kun avaat grillin kannen, grillin lämpötila notkahtaa.

Claudia Sidoti suositteleekin pitämään kantta kiinni mahdollisimman paljon kanaa kypsennettäessä. Silloin kana saa uunimaiset olosuhteet, eikä lämpöä karkaa jatkuvasti.

Lämpömittarin unohtaminen

Monet eivät välttämättä pidä grillin vieressä lämpömittaria. Asiantuntijoiden mukaan lämpömittari on kuitenkin ainoa väline, jolla kanan kypsyyden voi todella varmentaa.

Rada ja Sidoti ovat yhtä mieltä siitä, että lämpömittarin käyttämättä jättäminen on suuri virhe.

– Ruoanlaittoon tarkoitettu lämpömittari on ainoa oikea väline lihan kypsyyden varmistamiseen, Rada toteaa.

Sidoti sanoo, että kanan lämpötilan tulisi olla lihan sisällä noin 75 celsiusastetta. Työnnä lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja varmista, ettei se koske luihin.

Kastikkeen tai marinadin lisääminen liian varhaisessa vaiheessa

Kanan kannattaa antaa olla grillillä jonkun aikaa, ennen kuin sen päälle lisää kastikkeen tai marinadin. Grillikastikkeissa on usein paljon sokeria, mikä voi aiheuttaa kanalle hallaa.

– Kastike voi antaa kanalle mahtavan karamellisoidun pinnan ja maun, mutta jos sen lisää liian varhaisessa vaiheessa, sokeri voi palaa nopeasti. Tällöin lihan kypsyyttä on entistä vaikeampaa arvioida, sanoo Courtney Rada.

Grillin täyttäminen lisukkeilla

Voi olla houkutteleva ajatus grillata lisukkeet samaan aikaan kanan kanssa. Tapa voi kuitenkin pilata grillillä kypsentyvän lihan.

– Jos grilli on täynnä muitakin tuotteita, niistä irtoavat nesteet saattavat aiheuttaa turhan suuria liekkejä, jolloin liha käristyy, Rada varoittaa.

Kaikkien palojen kypsentäminen samalla tavalla

Kanan eri osat vaativat erilaisia kypsennysaikoja ja -lämpötiloja. Rada jakaa vinkkinsä siihen, miten hän itse grillaa kananrintaa.

Nainen kertoo kääntävänsä kananrinnan grillillä ensin neljä kertaa. Se ruskistaa kanan ilman, että sen nesteet haihtuvat. Lisäksi kanaan tulee hieman hiilimäinen, grillatuille ruoille ominainen maku. Lopuksi hän kääntää kanan vielä kahdesti epäsuorassa lämmössä.

– Jos kananrinta on kypsennetty oikein, se irtoaa grillistä helposti jäämättä siihen kiinni, Rada kertoo.

Jos kokkaat jotain muuta osaa, Rada suosittelee tiedustelemaan kypsennysaikaa ja -lämpötilaa lihatiskiltä.

Kanan leikkaaminen heti grillaamisen jälkeen

Jos kanan kimppuun käy heti grillaamisen jälkeen, sen nesteet voivat valua ulos. Vaikka kypsennys olisi onnistunut, syötäväksesi jää tällöin kuiva kana. Kanan tulisikin antaa rauhoittua hetken ennen leikkaamista.

Radan mukaan pienemmille paloille riittää viitisen minuuttia, mutta jos olet grillannut esimerkiksi puolikkaan tai kokonaisen kanan, kannattaa sen antaa rauhoittua 15-30 minuuttia.

Grillin putsaamatta jättäminen

Grillin säännöllinen puhdistaminen vaikuttaa suuresti kokkailun lopputulokseen. Grilli kannattaa puhdistaa aina, ennen kuin aloittaa ruoanlaiton. Jos grillissä on edellisten ruokien jämiä, liekit voivat tarttua niihin ja leimahdella hallitsemattomasti.

– On välttämätöntä puhdistaa grilli hyvällä harjalla, jotta kokatessa vältytään liekkien äkillisiltä leimahduksilta, Rada vahvistaa.

Jos grilliharjaa ei ole lähettyvillä, grillin voi puhdistaa rypistämällä kasan alumiinifoliota ja hankaamalla sillä grilliä grillipihtien avulla, Rada vinkkaa.

Lähde: Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja