Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?

Raa'an broilerin käsittelyssä tulee olla tarkkana.
Raa'an broilerin käsittelyssä tulee olla tarkkana. Shutterstock
Julkaistu 04.02.2018 13:58

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Broileri on suosittu raaka-aine, josta voidaan valmistaa mitä erilaisimpia ruokia aina nopeista arkiruoista viikonlopun juhlaillallisiin. Broileria valmistettaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että väärä käsittelytapa voi pilata hyvän raaka-aineen hetkessä.

Broilerin käsittely vaatii erityistä huolellisuutta mahdollisen salmonella- ja kampylobakteeririskin takia, ja tästä syystä raakaa broileria tuleekin säilyttää ja käsitellä aina erillään muista elintarvikkeista. 

Vaikka riskit ovat useimpien tiedossa, tästä huolimatta moni saattaa sortua seuraaviin sudenkuoppiin, jotka saattavat pilata hyvän ateriasi. 

Virhe 1: Jätät lihan seisomaan huoneenlämpöön

Monissa resepteissä suositellaan, että liha tulisi nostaa pöydälle lämpiämään ennen käyttöä, mutta tässäkin asiassa liika on liikaa.

broileri (1)
Älä unohdaa raakaa lihaa pöydälle liian pitkäksi aikaa.Shutterstock

Huoneenlämmössä lihaan alkaa kehittyä haitallisia bakteereita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat tehdä sinut sairaaksi. Nosta liha siis kauppakassistasi suoraan jääkaappiin, ja ota ulos vasta sitten, kun olet valmiina ruoanlaittoa varten. Puoli tuntia pöydällä riittää hyvin.

Virhe 2: Väärä säilytystapa

Oletko tähän asti kuvitellut, että lihapakkauksen voi nostaa suoraan jääkaapin hyllylle? Mietipä asiaa uudelleen. Broilerista irtoava neste voi vuotaa pakkauksesta jääkaappiin ja joutua kosketuksiin muiden jääkaapissasi olevien raaka-aineiden kanssa, mikä ei ole lainkaan hyvä juttu. 

LUE MYÖS: Lihan voikin pakastaa uudelleen, pakkanen ei tuhoa bakteereja – 6 ruoansäilytysmyyttiä on nyt kumottu!

Välttääksesi tämän riskin, aseta liha lautaselle, peitä se kelmulla ja säilytä jääkaapin alimmaisella hyllyllä. Muista myös sulattaa jäinen liha aina korkeareunaisessa astiassa. 

Virhe 3: Huuhtelet lihan ennen käyttöä

Raakaa broilerinlihaa ei tarvitse, eikä sitä pitäisikään huuhdella millään tavoin ennen käyttöä. Huuhtelusta ei ole ruoanlaiton kannalta mitään hyötyä, mutta se voi levittää keittiöösi vaarallisia bakteereita, kuten salmonellaa.

Virhe 4: Et marinoi lihaa suljetussa astiassa

broileri marinadiLihaa ei kannata jättää marinoitumaan huoneenlämpöön.Shutterstock

Moni meistä jättää kulhoon siirretyn lihan marinoitumaan pöydälle, mikä voi muuttaa herkullisen aterian helposti terveysriskiksi. Paras ja turvallisin tapa on marinoida liha muovipussissa tai muussa suljetussa astiassa jääkapissa. Älä käytä marinadia uudelleen, vaan hävitä se käytön jälkeen.  

Virhe: 5: Et pese välineitä 

Saatat noudattaa huolellisuutta raakaa broileria koskettaneiden työvälineiden puhdistuksessa, mutta oletko muistanut huolehtia myös tiskiharjan puhtaudesta?

Tiskiharjat ja keittiösienet tulisi puhdistaa säännöllisesti useamman kerran viikossa, ja vaihtaa uusiin 2–3 viikon välein riippuen siitä, kuinka usein ne joutuvat kosketuksiin raa’an broilerinlihan kanssa.

Lähteet: Evira,TasteofHome 

***

7:58Kari Aihinen ja Matinkylän kana

Lisää aiheesta:

4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioidaPakastatko jauhelihaa? Älä tee näitä mokia – vaarana jopa ruokamyrkytysÄlä koskaan tee näin lihan marinadille! Pahimmat virheet, jotka voit tehdä grillatessasi Nyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettäKuusi yleistä, mutta vaarallista ruoanlaittotapaa – näistä kannattaa luopua välittömästi! Viisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!
HygieniaRuoanlaittoLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hygienia
  • 20.10.11:26
    Suun terveys

    Sorrutko yleiseen mokaan suun hygieniassa? "90 prosentilla on parantamisen varaa"

  • 19.10.12:03
    Koti

    Suomalaiskodeissa möngertää sokeritoukan "serkku" – se voi olla tuhoisampi vieras

  • 19.10.11:24
    Matkailu

    Näin luteita torjutaan myrkyittä – MTV tutustui pakkaskonttiin

  • 17.10.16:50
    Uutisohjelmien aiheet

    Käytätkö väärin? Tämä on antiperspirantin ja deodorantin ero

  • 16.10.15:18
    Suun terveys

    Nuolaisukikka paljastaa, haiseeko hengityksesi