Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?

broileri
Raa'an broilerin käsittelyssä tulee olla tarkkana. Shutterstock

Broileri on suosittu raaka-aine, josta voidaan valmistaa mitä erilaisimpia ruokia aina nopeista arkiruoista viikonlopun juhlaillallisiin. Broileria valmistettaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että väärä käsittelytapa voi pilata hyvän raaka-aineen hetkessä.

Broilerin käsittely vaatii erityistä huolellisuutta mahdollisen salmonella- ja kampylobakteeririskin takia, ja tästä syystä raakaa broileria tuleekin säilyttää ja käsitellä aina erillään muista elintarvikkeista. 

Vaikka riskit ovat useimpien tiedossa, tästä huolimatta moni saattaa sortua seuraaviin sudenkuoppiin, jotka saattavat pilata hyvän ateriasi. 

Virhe 1: Jätät lihan seisomaan huoneenlämpöön

Monissa resepteissä suositellaan, että liha tulisi nostaa pöydälle lämpiämään ennen käyttöä, mutta tässäkin asiassa liika on liikaa.

Huoneenlämmössä lihaan alkaa kehittyä haitallisia bakteereita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat tehdä sinut sairaaksi. Nosta liha siis kauppakassistasi suoraan jääkaappiin, ja ota ulos vasta sitten, kun olet valmiina ruoanlaittoa varten. Puoli tuntia pöydällä riittää hyvin.

Virhe 2: Väärä säilytystapa

Oletko tähän asti kuvitellut, että lihapakkauksen voi nostaa suoraan jääkaapin hyllylle? Mietipä asiaa uudelleen. Broilerista irtoava neste voi vuotaa pakkauksesta jääkaappiin ja joutua kosketuksiin muiden jääkaapissasi olevien raaka-aineiden kanssa, mikä ei ole lainkaan hyvä juttu. 

Välttääksesi tämän riskin, aseta liha lautaselle, peitä se kelmulla ja säilytä jääkaapin alimmaisella hyllyllä. Muista myös sulattaa jäinen liha aina korkeareunaisessa astiassa. 

Virhe 3: Huuhtelet lihan ennen käyttöä

Raakaa broilerinlihaa ei tarvitse, eikä sitä pitäisikään huuhdella millään tavoin ennen käyttöä. Huuhtelusta ei ole ruoanlaiton kannalta mitään hyötyä, mutta se voi levittää keittiöösi vaarallisia bakteereita, kuten salmonellaa.

Virhe 4: Et marinoi lihaa suljetussa astiassa

Moni meistä jättää kulhoon siirretyn lihan marinoitumaan pöydälle, mikä voi muuttaa herkullisen aterian helposti terveysriskiksi. Paras ja turvallisin tapa on marinoida liha muovipussissa tai muussa suljetussa astiassa jääkapissa. Älä käytä marinadia uudelleen, vaan hävitä se käytön jälkeen.  

Virhe: 5: Et pese välineitä 

Saatat noudattaa huolellisuutta raakaa broileria koskettaneiden työvälineiden puhdistuksessa, mutta oletko muistanut huolehtia myös tiskiharjan puhtaudesta?

Tiskiharjat ja keittiösienet tulisi puhdistaa säännöllisesti useamman kerran viikossa, ja vaihtaa uusiin 2–3 viikon välein riippuen siitä, kuinka usein ne joutuvat kosketuksiin raa’an broilerinlihan kanssa.

Lähteet: Evira,TasteofHome 

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!