Rautaa jopa enemmän kuin punaisessa lihassa – testaa nämä vitamiinipommit!

6:19 Näin koostat ruokalautasesi oikein
Näin koostat ruokalautasesi oikein.

Raudan lähteenä tulee usein ensimmäisenä mieleen liha, mutta raudansaannille löytyy myös useita kasvisperäisiä tuotteita.

Yllä olevalla videolla ohjeet siihen, miten koostat ruokalautasesi oikein.

Tiesitkö, että monet palkokasvit sisältävät yhtä paljon, tai jopa enemmän, rautaa, kuin punainen liha? Toisaalta rauta imeytyy kehoon todistetusti helpommin lihasta, mutta raudansaantia kasviksista voi helpottaa lisäämällä ruokavalioonsa myös C-vitamiinia.

Mitt Kök listasi yhteensä seitsemän raaka-ainetta, jotka sisältävät runsaasti rautaa.

Lehtikaali

Lehtikaali ei sisällä pelkästään runsaasti rautaa, vaan on myös varsinainen C-vitamiinipommi. Lehtikaali sisältää lisäksi A- ja E-vitamiineja ja on hyvin monikäyttöinen, sillä se voidaan valmistaa monella eri tapaa.

Pak choi

Suomeksi pinaattikiinankaalinakin tunnettu pak choi sisältää lukuisia hyödyllisiä aineita, kuten rautaa sekä A-, C- ja K-vitamiineja.

Pinaatti

Pinaatti on tunnettu rautapitoisuudestaan, mutta se sisältää lisäksi myös kalsiumia, magnesiumia, kaliumia sekä A-, C ja E-vitamiineja. Jotteivät lukuisat ravinteet ja vitamiinit häviä pinaatista, kannattaa se syödä raakana. Pinaattia voi laittaa esimerkiksi salaattiin, pizzan päälle, pastaan tai piirakoihin.

Soijapavut

Soijapavut, joita edamame-pavuiksikin kutsutaan, sisältävät runsaasti rautaa ja ovat monipuolinen raaka-aine. Kypsennä papuja hieman ja ripottele päälle merisuolaa. Soijapavut toimivat niin salaatissa kuin esimerkiksi suosituissa pokebowleissa.

Linssit

Linssit ovat pullollaan rautaa ja sisältävät lisäksi kalsiumia, magnesiumia ja C-vitamiinia. Linsseistä saa valmistettua lukuisia herkullisia ruokia, kuten keittoa, salaattia ja pihvejä.

Lehtimangoldi

Lehtimangoldia kutsutaan usein supervihannekseksi sen ravintopitoisuuden vuoksi. Mangoldi sisältää muun muassa silmien terveydelle tärkeitä luteiinia ja zeaksantiinia sekä magnesiumia, K-vitamiinia ja tietysti rautaa.

Kikherneet

Kikherneet ovat edullinen raaka-aine, josta valmistetaan muun muassa hummusta, falafel-pyöryköitä sekä kasvispihvejä. Kikherneet sisältävät runsaasti rautaa, magnesiumia, C-vitamiinia sekä kalsiumia.

Lähde: MittKök 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja