0:35

Viisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!

Ruoanlaittoon ei ole olemassa yhtä oikea tapaa, mutta jos haluat lautasellesi päätyvän kerta toisensa jälkeen herkullista ruokaa, muutama varsin yleinen rutiini kannattaa heittää romukoppaan. 

Video: Makkaran paistamiseenkin on omat niksinsä. Katso videolta kokin vinkit suositun ruokalajin valmistamiseen. 

Moni kotikokkaaja sortuu huomaamattaan virheisiin, joilla voi olla negatiivisia seurauksia sekä ruoan makua että terveellisyyttä ajatellen. Seuraavat viisi yleistä tapaa kannattaa unohtaa!

1. Käytät hyvää öljyä paistamiseen

Ruokaa laittaessa kannattaa tiedostaa, että erilaiset öljyt kestävät lämpöä hyvin eri tavoin. Yksi alhaisimman savuamispisteen omaavista öljyistä on suosittu extraneitsytoliiviöljy, jonka käyttäminen korkeissa lämpötiloissa on jopa vaarallista.

Sen lisäksi, että kyseisen öljyn käyttäminen ruoanlaitossa voi olla vaarallista, korkeat lämpötilat tuhoavat öljyn sisältämiä ravinteita. Käytä siis hyvä oliiviöljysi mieluummin salaatinkastikkeeseen kuin paistamiseen.

2. Keität vihanneksia

Vihannesten kypsentäminen keittämällä on tapa, jota harva tulee välttämättä edes ajatelleeksi. Tästä tavasta kannattaa viimeistään nyt luopua, sillä keittäminen tuhoaa vihannesten ravintoaineet puhumattakaan siitä, millaisia vaikutuksia keittämisellä on vihannesten makuun ja rakenteeseen.

Keittäminen voi nimittäin tuhota jopa puolet vihannesten ravintoaineista riippuen siitä, kuinka kauan ja kuinka korkeassa lämpötilassa niitä on keitetty. Vaihda siis keittäminen nopeasti höyryttämiseen, jos haluat nauttia ravintopitoisia ja maultaan hyviä vihanneksia.

3. Sulatat lihaa tiskialtaassa

Moni kiireinen kokkaaja päätyy sulattamaan lihaa tiskialtaassa. Tämä tapa pitää kuitenkin sisällään riskejä, joita ei missään nimessä kannata ottaa. Lihan sulattaminen pesualtaassa ei ole hyvä asia, sillä bakteerit kasvavat parhaiten huoneenlämmössä.

Jos haluat välttyä ruokamyrkytykseltä, lihan sulatukseen kannattaa käyttää hieman aikaa. Ota liha pakastimesta edellisiltana ja anna sen sulaa jääkaapissa yön yli. Varmista, että neste ei pääse valumaan jääkaappiin.

4. Säilytät öljyä hellan vieressä

Nopein tapa pilata hyvä öljy on säilyttää sitä kuuman hellan vieressä. Vaikka öljyn säilyttäminen lieden vieressä saattaa tuntua kätevältä, tämä on tapa, josta sinun kannattaa ehdottomasti luopua. Hellan vieressä öljy nimittäin altistuu auringonvalolle, lämmölle ja hapelle, eli öljyn pahimmille vihollisille.

Jos haluat nauttia hyvän makuisesta öljystä mahdollisimman pitkään, siirrä pullo nopeasti viileään ja kuivaan paikkaan.  

5. Kuorit vihannekset

Monesti ruoanlaitto aloitetaan vihannesten kuorimisesta. Mutta miltä kuulostaisi, jos suosittelisimme sinua luopumaan tästä vaiheesta kokonaan? Vihannesten kuoret ovat pullollaan elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kutua ja mineraaleja, eikä niitä missään nimessä kannata heittää biojätteeseen.

Jos haluat saada vihanneksista kaiken mahdollisen hyödyn irti, kuorimisen sijaan pese raaka-aineet huolellisesti ja kypsennä kuorineen. Sen lisäksi, että tämä tapa on terveellinen, se säästää myös aikaa.

Lähde: Foodbeast

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja