7 yllättävää faktaa kananmunista – tiesitkö näitä?

shutterstock_236452465
Kananmunat ovat hyvin ravintorikkaita. Shutterstock

Kananmunia löytyy lähes jokaisen keittiöstä ja se on ruoanlaitossa kaikille tuttu. Tiesitkö näitä mielenkiintoisia faktoja kananmunista?

Kananmunaa käytetään monissa ruoissa ja syödään sellaisenaan. Tiesitkö näitä faktoja tutusta raaka-aineesta, kanamunasta?

1. Väsyneenä muniminen ei onnistu

Kuten ihmiset, kanat eivät kykene toimimaan yhtä tehokkaasti väsyneenä kuin levänneenä. Jos kana on joutunut valvomaan yöllä esimerkiksi saalistajien vuoksi, saattaa se seuraavana päivänä munia munan, jossa ei ole ollenkaan kuorta. Tämä ei tarkoita, että muna rikkoutuu löysänä pesään, vaan munasta puuttuu kova kuori. Tällöin sitä suojaa vain ohut kalvo. Tällaista voi aiheuttaa myös kalsiumin puutos tai kanan vanha ikä.

2. Munien syömisestä on olemassa huima ennätys

Vuonna 2013 Joey Chestnut suoritti huiman ennätyksen syömällä 141 keitettyä munaa vain kahdeksassa minuutissa. Pystyisitkö itse samaan?

3. Munista on liikkeellä väärennöksiä

Yleensä rahaa tai taidetta väärennetään, mutta Kiinassa väärennetään kananmunia. Väärennetyt munat valmistetaan erilaisista ainesosista, kuten hartsista tärkkelyksestä ja väriaineista. Muna näyttää jopa sisältä oikealta, sillä se on tehty näyttämään täysin samalta kuin oikea kananmuna. Yleensä muna selviääkin väärennökseksi vasta pannulla ja siinä vaiheessa myyjää on enää mahdoton saada kiinni.

4. Leivonnassa kananmunan voisi korvata verellä

Nordic Food Labin mukaan kananmunan voi ruoanlaitossa korvata verellä niiden samankaltaisten proteiinirakenteiden vuoksi. Puuttuvan munan voi korvata 65 grammalla verta. Nordic Food Lab onnistui valmistamaan pannukakut sekä suklaakakun kokeilemalla tätä erikoista niksiä!

5. Kananmunien on uskottu ennustavan maailmanloppua

Vuonna 1806 Englannissa uskottiin maailmanlopun koittavan pian, koska kanat olivat alkaneet munia erikoisia munia. Munissa luki sanat ”Kristus on tulossa.” Tämä ei kuitenkaan ollut merkki taivaasta, vaan asialla oli paikallinen nainen Mary Bateman. Hän keräsi tuoreita munia ja kirjoitti niihin hapolla kyseisen tekstin ja työnsi sitten munat takaisin kanan alle.

6. Munakkaiden paistamisesta on olemassa ennätys

Munakkaiden paistamisen maailmanennätys kuuluu Howard Helmerille, joka työskentelee grillillä. Hän paistoi huimat 427 munakasta puolessa tunnissa. 

7. Kanamunat ovat hyvin ravintorikkaita

Ei ihme, että kananmunat ovat suosittuja erityisesti runsaasti treenaavien keskuudessa. Kananmunien sisältävä proteiini nimittäin on lähes yhtä hyvää kasvaville lihaksille, kun äidinmaidon sisältämä proteiini. Ne sisältävät myös lähes kaikkia ravintoaineita, joita kehomme tarvitsee. Erityisesti pimeän aikaan kananmunien sisältämä runsas D-vitamiinimäärä on tarpeen.

Lähde: Grunge

***


 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja