Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuulutko joukkoon? Tänään jopa 75 000 helsinkiläistä syö tätä ruokaa – taustalla tärkeä syy

1:24Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan
Julkaistu 27.08.2020 08:31

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsingin koululaiset, päiväkotilapset, seniorikeskusten asukkaat, sairaaloiden asiakkaat sekä kaupungin henkilöstöravintoloissa asioivat saavat torstaina 27. elokuuta ruoaksi merkityksellisen kalaruoan.

Torstaina 27. elokuuta vietetään Itämeripäivää. Tämä tarkoittaa sitä, että Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat. Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa kaikille asiakkailleen taaperoista senioreihin – yhteensä noin 75 000 helsinkiläiselle. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kiloa.

Itämeren kalaruoka kannustaa vastuullisempaan syömiseen

Kouluissa, päiväkodeissa oppilaitoksissa sekä henkilöstöravintoloissa tarjoillaan itämerellinen fisuburgeri lisukkeineen ja hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa puolestaan herkutellaan fisupihvillä, josta puolet on lahnaa ja puolet silakkaa. Myös kotihoidon asiakkaille tuotettavissa kotiaterioissa tarjoillaan yhtenä vaihtoehtona smetanasilakoita.

– Itämeren kala on ruokalistojemme vakioherkku. Esimerkiksi viime vuoden aikana käytimme sitä ruokapalveluissamme lähes 60 000 kiloa. Suosituimpia Itämeren kalaruokiamme ovat lahnapuikot, ahven-kirjolohipyörykät sekä rukiiset silakkapihvit, kertovat muun muassa fisupihvin ja -burgerin tuotekehitystä tehneet tuotesuunnittelijat Petteri Hautamaa ja Teemu Männikkö Palvelukeskus Helsingistä.

234b929c-303d-4070-9ae6-c4d6b100eb0e
Palvelukeskus Helsinki

Fisuburgeri on kehitetty erityisesti Itämeripäivää silmällä pitäen, mutta Palvelukeskus Helsingillä on pitkä historia Itämeren kalan käytöstä ruokapalveluissa. Jo yli 10 vuoden ajan ruokapalveluissa on noudatettu WWF:n kalaoppaan suosituksia ja kehitetty määrätietoisesti vastuullisia kalaruokia helsinkiläisille.

Suomalaisen kalan käyttöä pyritään ruokapalveluissa yhä lisäämään etenkin särkikalojen, kuten lahnan osalta. Itämeren lahnasta valmistettu lahnapihvi on löytynyt Palvelukeskus Helsingin ruokalistoilta jo vuodesta 2011 alkaen.

Itämeripäivää varten kehitetty fisuburgeri taipuu myös kotikeittiössä valmistettavaksi. Testaa resepti!

Lue myös: Oletko hoksannut tätä valmistaessasi kalakeittoa? Nerokas tapa hyödyntää tähteet: "Tuo pehmeän savun maun"

Lisää aiheesta:

Syötkö katkarapuja? Tämän takia se kannattaaJopa 75 000 helsinkiläistä syö torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole edes maistanut aiemminTämä on kaikkien aikojen vihatuin kouluruoka: "Päätyi ilmeisesti inhokiksi pelkästään väärän valmistustavan vuoksi"Jopa 75 000 helsinkiläistä söi torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole koskaan kokeillut kotonaArvaatko Helsingin suosituimman kouluruoan? Ahmitaan järjetön määrä vuosittain: "Kulttiruoan maine""Punaisen lihan suosio on laskenut" – tällaiset ruoat ovat lounasruokailijoiden uusia suosikkeja
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:24
    Sienet

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • 08:18
    Leipä

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • Eilen17:22
    Ruokakauppa

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • Eilen14:04
    Huomenta Suomi

    Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkun