Kuulutko joukkoon? Tänään jopa 75 000 helsinkiläistä syö tätä ruokaa – taustalla tärkeä syy

1:24 Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan

Helsingin koululaiset, päiväkotilapset, seniorikeskusten asukkaat, sairaaloiden asiakkaat sekä kaupungin henkilöstöravintoloissa asioivat saavat torstaina 27. elokuuta ruoaksi merkityksellisen kalaruoan.

Torstaina 27. elokuuta vietetään Itämeripäivää. Tämä tarkoittaa sitä, että Itämeren kala valtaa Helsingin kouluravintolat, päiväkodit, seniorikeskukset, sairaalat ja henkilöstöravintolat. Palvelukeskus Helsinki tarjoaa kalaruokaa kaikille asiakkailleen taaperoista senioreihin – yhteensä noin 75 000 helsinkiläiselle. Päivän aikana Itämeren kalaa käytetään ruokapalveluissa jopa 4 500 kiloa.

Itämeren kalaruoka kannustaa vastuullisempaan syömiseen

Kouluissa, päiväkodeissa oppilaitoksissa sekä henkilöstöravintoloissa tarjoillaan itämerellinen fisuburgeri lisukkeineen ja hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa puolestaan herkutellaan fisupihvillä, josta puolet on lahnaa ja puolet silakkaa. Myös kotihoidon asiakkaille tuotettavissa kotiaterioissa tarjoillaan yhtenä vaihtoehtona smetanasilakoita.

– Itämeren kala on ruokalistojemme vakioherkku. Esimerkiksi viime vuoden aikana käytimme sitä ruokapalveluissamme lähes 60 000 kiloa. Suosituimpia Itämeren kalaruokiamme ovat lahnapuikot, ahven-kirjolohipyörykät sekä rukiiset silakkapihvit, kertovat muun muassa fisupihvin ja -burgerin tuotekehitystä tehneet tuotesuunnittelijat Petteri Hautamaa ja Teemu Männikkö Palvelukeskus Helsingistä.

Fisuburgeri on kehitetty erityisesti Itämeripäivää silmällä pitäen, mutta Palvelukeskus Helsingillä on pitkä historia Itämeren kalan käytöstä ruokapalveluissa. Jo yli 10 vuoden ajan ruokapalveluissa on noudatettu WWF:n kalaoppaan suosituksia ja kehitetty määrätietoisesti vastuullisia kalaruokia helsinkiläisille.

Suomalaisen kalan käyttöä pyritään ruokapalveluissa yhä lisäämään etenkin särkikalojen, kuten lahnan osalta. Itämeren lahnasta valmistettu lahnapihvi on löytynyt Palvelukeskus Helsingin ruokalistoilta jo vuodesta 2011 alkaen.

Itämeripäivää varten kehitetty fisuburgeri taipuu myös kotikeittiössä valmistettavaksi. Testaa resepti!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja