Oletko hoksannut tätä valmistaessasi kalakeittoa? Nerokas tapa hyödyntää tähteet: "Tuo pehmeän savun maun"
Pro Kala ry vinkkaa, miten voi helposti hyödyntää aterialta ylijääneen kalan.
Tuliko tehtyä illalliseksi vähän reilumpi satsi kalaruokaa? Jäikö pannulle vielä paistettuja kalafileitä, mutta vatsat ovat jo aivan täynnä? Tekeekö mieli savukalaa, mutta kaupasta löytyvät pakkauskoot tuntuvat liian suurilta yhdelle aterialle? Pro Kala ry vinkkaa, että myös kalantähteet voi hyödyntää monella tavalla.
Uuteen ruokalajiin, mutta muista käyttää nopeasti
Jos kaipaat vaihtelua, etkä halua syödä tismalleen samaa ruokaa useammalla aterialla, voit käyttää ylijääneen kalan uudessa ruokalajissa helposti. Kypsennetty kala säilyy raakaa paremmin, mutta älä silti säilytä kypsennettyäkään kalaa päiväkausia jääkaapissa. Käytä ylijäänyt kala mielellään jo seuraavien päivien kokkailuissa, jotta se säilyttää varmasti makunsa ja rakenteensa.
Suoraviivaisin tapa käyttää ylijäänyt kala uuteen ruokalajiin on tehdä uudet lisukkeet. Jos edellisellä aterialla söit kalan kanssa perunoita ja kastiketta, kääräise seuraavaksi kala esimerkiksi wrappiin. Voit leikata paistetut fileet pienemmiksi paloiksi ja täyttää tortillan kalapalojen lisäksi muilla lempitäytteilläsi. Paistetulla kalalla tuunaat myös munakkaat ja vaikkapa täytetyt leivät.
Kypsä kala käy myös kalakeittoon
Kalakeittoon valmiiksi kypsä kala sopii myös mainiosti. Kalakeittoa tehdessä kalaa lisätään yleensä vasta aivan viimeisenä, sillä kiehuvassa liemessä kala kypsyy hetkessä. Voit korvata osan tai kaiken raa'an kalan keitossa valmiiksi kypsennetyllä kalalla laittamalla kypsät kalapalat keittoon sitten, kun olet jo poistanut kattilan liedeltä.
Savukala maistuu monelle sellaisenaan, mutta sitä käytetään myös monessa ruoassa raaka-aineena. Ylijäänyttä savukalaa voi käyttää vaikkapa pastassa, munakkaassa, piirakassa tai kalapihvien raaka-aineena. Voit käyttää pelkkää savukalaa tai lisätä sitä makua tuomaan muuhun kalaruokaan.
– Keittoon savukala tuo upean, pehmeän savun maun, Pro Kala ry:stä vinkataan.
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut