Jopa 75 000 helsinkiläistä söi torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole koskaan kokeillut kotona

Fisuburgeri kuva Palvelukeskus Helsinki
Moni helsinkiläinen söi torstaina tämän fisuburgerin. Palvelukeskus Helsinki

Itämeripäivän kunniaksi moni helsinkiläinen nautiskeli torstaina lounaaksi Itämeren kalaa. Kalaruokalounas valmistettiin raaka-aineista, joita moni ei ehkä kotikeittiössään ole uskaltanut edes kokeilla.

Torstaina 26.8. vietettiin jälleen Itämeripäivää. Suomalaisten arjessa päivä on saattanut näkyä esimerkiksi poikkeuksellisen lounaan merkeissä. Esimerkiksi Palvelukeskus Helsinki on tarjonnut ruokapalveluissaan päiväkodeissa, kouluissa ja hoitoalalla päivän aikana yhteensä 4500 kiloa Itämeren kalaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jopa noin 75 000 helsinkiläistä on voinut syödä lounaaksi tänään joko fisuburgerin tai -pihvin. 

Itämeri ja monet sisävedet kärsivät liiallisesta ravinnekuormituksesta. Särjen, lahnan, silakan, muikun ja ahvenen hyötykäyttö on kustannustehokas keino taistella vesien rehevöitymistä vastaan. Kotimainen kala tarjoaa myös terveellisen ja ympäristöystävällisen proteiininlähteen.

Lähde: Itämeripäivä.fi

Helsingin kaupungin mukaan Itämeren kalaa käytetään Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa vuosittain noin 30 000 kiloa. Torstain lounaalla kalapihveihin hyödynnettiin lahnaa ja silakkaa. Suurin osa suomalaisten kotiin ostamasta kalasta on ulkomaista lohta, eivätkä lahnan ja silakan kaltaiset kalalajit ole välttämättä monille tuttuja.

– Suunnitellessamme Itämeripäivän menua halusimme kehittää Itämeripäivän ruoan sellaiseen muotoon, että se olisi asiakkaille houkutteleva, nykyaikainen ja kiinnostava, jotta teemapäivä saisi ansaitsemansa vastaanoton, kertoo muun muassa fisuburgeria kehittämässä ollut palveluesimies Teemu Männikkö.

"Itämeren kalan nauttiminen on yksi tärkeistä teoista"

Palvelukeskus Helsinki on julkisena palvelutuottajana mukana lähes 100 000 helsinkiläisessä ruokahetkessä joka päivä. Suomalaisen kalan käyttöä pyritään ruokapalveluissa yhä lisäämään, etenkin särkikalojen, kuten lahnan osalta. Itämeren lahnasta valmistettu lahnapihvi on ollut ruokalistoilla jo vuodesta 2011 ja ruokapalveluissa on noudatettu WWF:n kalaoppaan suosituksia jo yli 10 vuoden ajan. 

– Itämeren kalan nauttiminen on yksi tärkeistä teoista, jonka jokainen voi tehdä kotimeremme hyväksi. Syömällä Itämeren kalaa voimme vähentää Itämeren rehevöitymistä ja parantaa sen herkkää ekosysteemiä. Helsingin kokoisen kaupungin ruokapalvelujen volyymit ovat jo merkittäviä, kertoo monipalvelut-yksikön tuotannon suunnittelun ja ohjauksen kehityspäällikkö Eeva Lappalainen.

John Nurmisen säätiön käynnistämää Itämeripäivää vietetään vuosittain Itämeren kunniaksi. Tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestä sekä tekemään tekoja sen hyväksi.

Kokeile kotonakin: Fisupihvit 

Itämeripäivää varten kehitetty fisuburgeri taipuu myös kotikeittiössä valmistettavaksi. Kokeile rohkeasti lahnasta ja silakasta!

Itämeren fisupihvi

Ainekset:
½ dl kermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl korppujauhoja
puolikas pieni sipuli
100 g palsternakkaa raastettuna
1,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
500 g jauhettua kalafileetä, esim. lahnaa tai silakkaa
2 kananmunaa
1 rkl sitruunan mehua

Toimi näin
Kalamassa kannattaa jauhaa itse lihamyllyllä tai hienontaa huolellisesti veitsen avulla. Hienonna myös sipuli ja raasta palsternakka. Sekoita kerman ja tuorejuuston joukkoon korppujauho ja anna turvota hetki. Lisää sekaan mausteet, sipuli, palsternakka, kalamassa, ka¬nanmunat ja sitruunamehu. Anna kalapihvitaikinan turvota hetki.
Paista kalapihvitaikinasta pannulla voita tai rypsiöljyä käyttäen noin kämmenen kokoisia pihvejä. Paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja