Itämeripäivän kunniaksi moni helsinkiläinen nautiskeli torstaina lounaaksi Itämeren kalaa. Kalaruokalounas valmistettiin raaka-aineista, joita moni ei ehkä kotikeittiössään ole uskaltanut edes kokeilla.
Torstaina 26.8. vietettiin jälleen Itämeripäivää. Suomalaisten arjessa päivä on saattanut näkyä esimerkiksi poikkeuksellisen lounaan merkeissä. Esimerkiksi Palvelukeskus Helsinki on tarjonnut ruokapalveluissaan päiväkodeissa, kouluissa ja hoitoalalla päivän aikana yhteensä 4500 kiloa Itämeren kalaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jopa noin 75 000 helsinkiläistä on voinut syödä lounaaksi tänään joko fisuburgerin tai -pihvin.
Itämeri ja monet sisävedet kärsivät liiallisesta ravinnekuormituksesta. Särjen, lahnan, silakan, muikun ja ahvenen hyötykäyttö on kustannustehokas keino taistella vesien rehevöitymistä vastaan. Kotimainen kala tarjoaa myös terveellisen ja ympäristöystävällisen proteiininlähteen.
Lähde: Itämeripäivä.fi
Helsingin kaupungin mukaan Itämeren kalaa käytetään Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa vuosittain noin 30 000 kiloa. Torstain lounaalla kalapihveihin hyödynnettiin lahnaa ja silakkaa. Suurin osa suomalaisten kotiin ostamasta kalasta on ulkomaista lohta, eivätkä lahnan ja silakan kaltaiset kalalajit ole välttämättä monille tuttuja.