Kuningatar Elisabetin pannukakut hurmasivat jopa Yhdysvaltain presidenttiparin – tätä reseptiä kannattaa kokeilla!

skottipannarit
Kuningatar Elisabet suosi skottipannukakkujen ohjetta. MTV Uutiset

Kuningatar Elisabet tarjoili vierailleen pannukakkuja, joiden resepti piti lähettää perässä Yhdysvaltoihin asti. MTV Uutiset testasi reseptin.

Syyskuun 8. päivä menehtynyt kuningatar Elisabet saatetaan viimeiselle matkalleen maanantaina 19. syyskuuta. MTV Uutiset seuraa hautajaisia kaikissa uutisohjelmissaan.

Katso video: Elisabet eli pitkän ja mielenkiintoisen elämän. Katso kooste! Juttu jatkuu videon alla.

Kuningatar Elisabet on kuollut 14:39

Kuningatar Elisabetilla oli useita tarkkoja käytäntöjä ruokatavoissaan, joista Elisabetin entinen kokki Darren McGrady kertoi vuonna 2007 ilmestyneessä "Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen" -kirjassaan.

Tasty-ruokasivusto nosti esille myös kuningattaren lempireseptin pannukakkuihin. Kyseessä ei ole suomalaisten rakastama pannukakku, vaan enemmänkin amerikkalaisia pannukakkuja muistuttavat drop sconesit, joita kutsutaan myös skottipannareiksi.

Kuningatar lähetti reseptin presidentille ohjeiden kera

Town and Country -julkaisu kertoo, että Elisabet tarjoili skottipannukakkuja Yhdysvaltojen silloiselle presidentille Dwight Eisenhowerille ja tämän vaimolle Mamielle vuonna 1959, näiden vieraillessa Balmoralissa.

Amerikan vieraat ihastuivat brittiversioon niin kovasti, että kuningatar lupasi lähettää käyttämänsä reseptin. Kuva kuningattaren lähettämästä reseptistä löytyy täältä.

Reseptissä käytetään teekuppi-mittaa, joka on vanha mittayksikkö. Yksi teekuppi vastaa noin 1,5 desilitraa.

Yhdysvaltojen kansallisarkistosta löytyvässä kirjeessä Elisabet kirjoittaa Eisenhowerille nähneensä sanomalehdessä kuvan presidentistä grillaamassa ja muisti, että hänen piti lähettää tälle pannukakkujen resepti.

Lisäksi kuningatar jakoi muutaman vinkin pannukakkujen valmistamiseen.

– Vaikka ohjeessa lukee 16 hengelle, niin jos syöjiä on vähemmän, laitan yleensä vähemmän jauhoja ja maitoja, mutta muita ainesosia kuten ohjeessa sanotaan.

– Olen myös kokeillut käyttää siirappia pelkän sokerin sijaan ja sekin voi olla erittäin hyvää. Luulen, että seos tarvitsee paljon vatkaamista valmistuksen aikana, eikä se saisi seistä liian kauan ennen paistamista, kuningatar kirjoittaa.

Testasimme kuningattaren pannarit

Allekirjoittanut söi lapsena usein äitinsä paistamia "Rasmus-nallen pannukakkuja" eli tutummin amerikkalaisia pannukakkuja. Vertailukohta näihin brittiversioihin on siis olemassa.

Drop scones -taikina on selkeästi hieman paksumpaa kuin amerikkalaisessa versiossa, mutta silti helppo paistaa.

Amerikkalaisissa pannukakuissa on parasta ehkä juuri kuohkeus, mutta brittiversiossa letut paisuivat kuin pieni leivos ja kuohkeus oli aivan omaa luokkaansa!

Parhaimpia pannarit olivat heti paistamisen jälkeen. Kylmänä kuohkeus muuttui ehkä hieman liian tiiviiksi, mutta maku oli silti erinomainen.

Drop Scones – kuningattaren pannukakut

Reseptissä käytetään viinikiveä, joka nimestään huolimatta ei ole kivi, vaan jauhetta, joka tunnetaan myös nimellä cream of tartar. Viinikivi on erittäin kaliumpitoinen apuaine leivontaan ja ruoanlaittoon ja sitä löytyy esimerkiksi useimmista luontaistuotekaupoista.

(noin 16 pientä pannukakkua)

6 dl vehnäjauhoja
4 rkl hienoa sokeria
3 dl maitoa
2 kananmunaa
2 tl ruokasoodaa
3 tl viinikiveä
2 rkl voisulaa

1. Riko kulhoon kaksi kananmunaa, mittaa joukkoon hieno sokeri ja sekoita keskenään.
2. Lisää kulhoon puolet maidosta ja sekoita.
3. Lisää kulhoon jauhot, sekoita, lisää loput maidosta ja sekoita jälleen.
4. Sekoita taikinaan ruokasooda ja viinikivi.
5. Lisää viimeiseksi taikinaan voisula ja sekoita.
6. Paista pannulla miedolla lämmöllä voissa pieniä nokareita taikinaa kerrallaan.

Lähteet: Tasty, Town & Country 

Katso myös: Näin helposti valmistat vohveleita valmiista croissant-taikinasta!

Näin helposti valmistat vohveleita valmiista croissant-taikinasta! 1:30
Croissant-vohvelit on superhelppo valmistaa ja ne toimivat erinomaisesti suolaisten ja makeiden täytteiden kanssa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.