Elisabet II muistetaan autoilevana monarkkina, mutta tiesitkö, ettei hänellä ollut edes ajokorttia?

Kuningatar Elisabet on kuollut 14:39
Näin MTV Uutiset Livessä kerrottiin kuningatar Elisabet II:n kuolemasta.

Elisabet tuli tunnetuksi aktiivisesti autoilevana monarkkina, joka tarttui mielellään rattiin kuin rattiin vielä viime vuosinakin. Autot tulivat hänelle hyvin tutuiksi jo toisen maailmansodan lopulla, mutta hänellä ei koskaan ollut ajokorttia.

Kuningatar Elisabet II nukkui pois keskiviikkona 8. syyskuuta kesäasunnollaan Balmoralin linnassa.

70 vuotta hallinnut monarkki kuljetettiin Skotlannin-asunnoltaan ensin Edinburghiin, sieltä Buckinghamin palatsiin Lontooseen ja edelleen parlamenttitaloon Westminsterin palatsiin.

Kuningatar Elisabetin hautajaiset järjestetään maanantaina 19. syyskuuta Westminster Abbeyssa, jossa hänet myös vihittiin vuonna 1947 ja kruunattiin 1953. Elisabet tullaan hautaamaan Windsorin linnan mailla sijaitsevaan Pyhän Yrjön kappeliin aviomiehensä prinssi Philipin rinnalle.

Autovalinta herätti ihmetystä

Tietyissä piireissä huomiota herätti auto, jolla Elisabet ja hänen arkkunsa kuljetettiin Balmoralista Edinburghiin.

Kyseessä oli nimittäin yllättävän epäbrittiläinen kulkupeli, sillä autoksi oli valikoitunut tuiki tavallisen Mercedes-Benzin E-sarjalaisen koriin rakennettu Binz H4.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Tavanomaisesti brittikuninkaalliset ovat matkustaneet myös poismenonsa jälkeen saarivaltion omien ylpeyksien kyydissä. Fox Newsin mukaan kuningattaren siirtämisestä oli vastuussa paikallinen hautaustoimisto, eikä autolle oltu asetettu mustan värin lisäksi sen ihmeellisempiä kriteereitä.

Hautaustoimisto teippautti hopeisen Binzinsä mustaksi ja suoritti kunniatehtävän arvokkaasti. Vaikka tehtävä tulikin lopulta eteen hieman yllättäen, oltiin sitä varten harjoiteltu vuosia.

Auto, jolla Elisabet kuljetetaan maanantaina viimeiseen leposijaansa, tulee olemaan samainen Jaguar XJ -pohjainen ajoneuvo, jolla hänen arkkuaan on kuljetettu myös Lontooseen saapumisen jälkeen. Australialaisen Driven mukaan Elisabet oli itse mukana ajoneuvon suunnittelussa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Myös kuningataräiti Elisabet I teki viimeisen matkansa Jaguarilla vuonna 2002. Viime vuonna prinssi Philip puolestaan matkasi erikoisvalmisteisen Land Rover Defenderin kyydissä.

Autoileva kuningatar

Elisabet tuli elinaikanaan tunnetuksi siitä, että hän ajoi autoillaan usein itse. Hänet on kuvattu lukuisia kertoja ratin takana vielä viime vuosinakin. Elisabet oli myös ainoa britti, joka ei tarvinnut ajokorttia.

Prinsessa Elisabet palveli toisen maailman­sodan lopulla naisten vapaa­ehtois­joukoissa opiskellen muun muassa mekaanikontaitoja ja ajaen ambulanssia.

Kuningattaren autoilu aiheutti aikoinaan kylmiä väreitä muille valtionpäämiehille. Muun muassa Saudi Arabian hallitsijaksi myöhemmin noussut prinssi Abdullah vieraili kuningattaren luona Balmoralissa vuosituhannen alussa. Prinssin yllätys oli suuri, kun hänen hypättyä pelkääjän paikalle, istahti Elisabet itse ratin taakse.

Skotlannin syheröiset pikkutiet ja kuningattaren väitetysti raskas kaasujalka olisivat nekin saattaneet olla prinssille tarpeeksi, mutta hänen kerrotaan kehottaneen Elisabetia tulkin välityksellä keskittymään ajamiseen kuningattaren höpöteltyä vieraalleen niitä näitä.

Hänellä tosin saattoi olla sulattelemista siinäkin, että ratin takana oli nainen, sillä Saudi Arabiassa naisilla ei perinteisesti ole ollut asiaa ratin taakse. Naiset pääsivät autokouluun vasta vuonna 2018.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Land Roverilla hovihankkijan status

Land Rovereilla, joita hänellä uskotaan olleen vuosien varrella kolmisenkymmentä, oli aina erityinen paikka kuningattaren sydämessä, vaikka valtakautensa alkuvuosina hänet kuvattiin usein Daimlereiden ratissa.

Erityisen kiintynyt hänen on kerrottu olleen vuoden 2002 Land Rover Defender 110 TD5:een.

Aiemmin tänä kesänä Land Rover lahjoitti Ison-Britannian Punaiselle ristille yhden Defender 130:n kuningattaren 70-vuotisen valtakauden kunniaksi. Land Rover on ollut Buckinghamin palatsin hovihankkija vuodesta 1951.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Usein alla on ollut myös aavistuksen prameampia Range Rovereita. Myös samaiseen konserniin kuuluvat Jaguarit ovat olleet Elisabetin luottopelejä kymmenien vuosien ajan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Vähän tyyriimpiäkin merkkejä Elisabet on hallitsijana päässyt ajamaan. Esimerkiksi Rolls-Roycet olivat tuttu näky kuningattaren alla 1950-luvulta aina 1970-luvun lopulle. Vuonna 2017 Bentley puolestaan luovutti kuningattarelle ensimmäisen valmistetun Bentayga-katumaasturin.

Elisabet ei kuitenkaan ole ajellut pelkästään valmistajien uusimmilla ja hienoimmilla malleilla. Esimerkiksi vusi sitten marraskuussa Elisabet kuvattiin vuosimallin 2009 Jaguar X-Type -farmarin ohjaksissa.

Lue myös:

    Uusimmat