Suomi on erikoisruokavalioiden pyhättö – maailmalla työskennellyt suomalaiskokki: Keski-Euroopan huippuravintoloissa keliaakikko voi aiheuttaa keittiöön paniikin

Mummolan muistot ja herkkujen herkut 7:01 Mummolan muistot ja herkkujen herkut
Videolla keskustellaan suomalaisesta ruokakulttuurista.

Suomi on erikoisruokavalioiden pyhättö, kertoo Keski-Euroopan huippuravintoloissa työskennellyt Sanni Tikkanen. Hän on kerännyt kokemusta kahdesta Michelin-ravintolasta Sveitsistä ja Ranskasta. Niissä molemmissa voi syntyä hämmennys, jos ravintolaan saapuu vegaani tai gluteenikko ilmoittamatta etukäteen. 

Sanni Tikkanen kertoo vasta ulkomailla työskentelyn avanneen silmiä sen suhteen, miten hyvin Suomessa on varauduttu erikoisruokavalioihin. Suomalaisravintolassa joka kolmas asiakas saattaa noudattaa erikoisruokavaliota, mutta Keski-Euroopan huippuravintoloissa ei yleisesti tunneta edes laktoosittomia tuotteita.

– Jos tänne tulee yksi gluteeniton asiakas, keittiössä voi syntyä paniikki. Mikäli asiakkaalla on maitoallergia tai laktoosi-intoleranssi, maitoa ei ruoassa automaattisesti korvata millään. Niinpä asiakkaan kokemus saattaa olla hyvin erilainen, jos hän ei ole ilmoittanut ruokavaliostaan etukäteen ravintolaan, Tikkanen kertoo.

– Työskentelin Ranskassa melkein puoli vuotta ja koko sinä aikana ravintolaan tuli vain yksi vegaani. Ehkä allergiset eivät täällä uskalla lähteä ulos syömään? Tikkanen pohtii.

Suomalaiset voisivat suhtautua ruokaan rennommin

Sveitsissä kahden Michelin-tähden ravintola Le Point de Brent Montreuxissa työskennellyt Tikkanen kuvailee sveitsiläistä ruokakulttuuria pelkistetyksi. Hän kertoo, että perinteinen sveitsiläinen ruoka on yksinkertaista, helppoa ja aika raskastakin.

– Ruoassa käytetään paljon juustoja ja kokolihaa. Tarjolla saattaa olla kokonainen kana tai ankka. Ruoassa ei käytetä paljoa mausteita, jotka peittäisivät raaka-aineiden maun. Sveitsissä ei välttämättä tarvitse käyttää paljoa aikaa ruoanvalmistukseen, mutta ruoka on silti maukasta. Täällä arvostetaan paljon yhdessä syömistä ja ruoanvalmistusta ylipäätään.

Sanni on havainnut sekä yhtäläisyyksiä että eroja keskieurooppalaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin välillä. Yhteistä Suomelle ja Sveitsille on esimerkiksi se, että ruoka on kallista.

– Iso ero näkyy suhtautumisessa kierrätykseen. Kun tulin Keski-Eurooppaan, olin kierrätysasioista suorastaan järkyttynyt: täällä ei kierrätetä juuri mitään. Ranskaan verrattuna Suomessa kierrätetään ihan kaikki, paikalliset voisivat ottaa meistä oppia, Tikkanen kertoo.

– Sveitsiläisiltä suomalaiset taas voisivat oppia rennompaa suhtautumista ruokaan. Syömistä voi juhliakin – arkenakin voi ruoan kanssa juoda vaikka lasin viiniä.

Lähde: Coca-Cola

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat