Suomi on erikoisruokavalioiden pyhättö, kertoo Keski-Euroopan huippuravintoloissa työskennellyt Sanni Tikkanen. Hän on kerännyt kokemusta kahdesta Michelin-ravintolasta Sveitsistä ja Ranskasta. Niissä molemmissa voi syntyä hämmennys, jos ravintolaan saapuu vegaani tai gluteenikko ilmoittamatta etukäteen.
Sanni Tikkanen kertoo vasta ulkomailla työskentelyn avanneen silmiä sen suhteen, miten hyvin Suomessa on varauduttu erikoisruokavalioihin. Suomalaisravintolassa joka kolmas asiakas saattaa noudattaa erikoisruokavaliota, mutta Keski-Euroopan huippuravintoloissa ei yleisesti tunneta edes laktoosittomia tuotteita.
– Jos tänne tulee yksi gluteeniton asiakas, keittiössä voi syntyä paniikki. Mikäli asiakkaalla on maitoallergia tai laktoosi-intoleranssi, maitoa ei ruoassa automaattisesti korvata millään. Niinpä asiakkaan kokemus saattaa olla hyvin erilainen, jos hän ei ole ilmoittanut ruokavaliostaan etukäteen ravintolaan, Tikkanen kertoo.
