Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomi on erikoisruokavalioiden pyhättö – maailmalla työskennellyt suomalaiskokki: Keski-Euroopan huippuravintoloissa keliaakikko voi aiheuttaa keittiöön paniikin

7:01Mummolan muistot ja herkkujen herkutVideolla keskustellaan suomalaisesta ruokakulttuurista.
Julkaistu 14.02.2019 07:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suomi on erikoisruokavalioiden pyhättö, kertoo Keski-Euroopan huippuravintoloissa työskennellyt Sanni Tikkanen. Hän on kerännyt kokemusta kahdesta Michelin-ravintolasta Sveitsistä ja Ranskasta. Niissä molemmissa voi syntyä hämmennys, jos ravintolaan saapuu vegaani tai gluteenikko ilmoittamatta etukäteen. 

Sanni Tikkanen kertoo vasta ulkomailla työskentelyn avanneen silmiä sen suhteen, miten hyvin Suomessa on varauduttu erikoisruokavalioihin. Suomalaisravintolassa joka kolmas asiakas saattaa noudattaa erikoisruokavaliota, mutta Keski-Euroopan huippuravintoloissa ei yleisesti tunneta edes laktoosittomia tuotteita.

– Jos tänne tulee yksi gluteeniton asiakas, keittiössä voi syntyä paniikki. Mikäli asiakkaalla on maitoallergia tai laktoosi-intoleranssi, maitoa ei ruoassa automaattisesti korvata millään. Niinpä asiakkaan kokemus saattaa olla hyvin erilainen, jos hän ei ole ilmoittanut ruokavaliostaan etukäteen ravintolaan, Tikkanen kertoo.

Sanni Tikkanen
Tikkanen on työskennellyt Keski-Euroopan huippuravintoloissa.Coca Cola

– Työskentelin Ranskassa melkein puoli vuotta ja koko sinä aikana ravintolaan tuli vain yksi vegaani. Ehkä allergiset eivät täällä uskalla lähteä ulos syömään? Tikkanen pohtii.

Suomalaiset voisivat suhtautua ruokaan rennommin

Sveitsissä kahden Michelin-tähden ravintola Le Point de Brent Montreuxissa työskennellyt Tikkanen kuvailee sveitsiläistä ruokakulttuuria pelkistetyksi. Hän kertoo, että perinteinen sveitsiläinen ruoka on yksinkertaista, helppoa ja aika raskastakin.

– Ruoassa käytetään paljon juustoja ja kokolihaa. Tarjolla saattaa olla kokonainen kana tai ankka. Ruoassa ei käytetä paljoa mausteita, jotka peittäisivät raaka-aineiden maun. Sveitsissä ei välttämättä tarvitse käyttää paljoa aikaa ruoanvalmistukseen, mutta ruoka on silti maukasta. Täällä arvostetaan paljon yhdessä syömistä ja ruoanvalmistusta ylipäätään.

LUE MYÖS: Ravintoloitsija Pekka Terävä huolissaan: Yhtä tärkeää asiaa Suomessa ei haluta ymmärtää

Sanni on havainnut sekä yhtäläisyyksiä että eroja keskieurooppalaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin välillä. Yhteistä Suomelle ja Sveitsille on esimerkiksi se, että ruoka on kallista.

– Iso ero näkyy suhtautumisessa kierrätykseen. Kun tulin Keski-Eurooppaan, olin kierrätysasioista suorastaan järkyttynyt: täällä ei kierrätetä juuri mitään. Ranskaan verrattuna Suomessa kierrätetään ihan kaikki, paikalliset voisivat ottaa meistä oppia, Tikkanen kertoo.

– Sveitsiläisiltä suomalaiset taas voisivat oppia rennompaa suhtautumista ruokaan. Syömistä voi juhliakin – arkenakin voi ruoan kanssa juoda vaikka lasin viiniä.

Lähde: Coca-Cola

Lisää aiheesta:

Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaViiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka onMichelin-tähtikokki avaa uuden ravintolan Helsinkiin – lounaan hinta mietityttää: "11,3 eurolla on lähes mahdotonta tänä päivänä tehdä hyvää ruokaa"Akseli Herlevi pisti pystyyn yllättävän ravintolakonseptin: "En ainakaan itse ole nähnyt tällaista missään Suomessa"25 vuotta kahdeksan eri maan tähtiravintoloissa – suomalainen Michelin-kokki keksi huippuravintolansa idean puolivahingossa kotikeittiössään: "Se oli siinä""Painukaa h****ttiin ja syökää tavallista ruokaa" – 5 painajaismaista asiakasta ravintoloista
RavintolatErikoisruokavalioRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • ke10:12
    Ruoka

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat