Akseli Herlevi pisti pystyyn yllättävän ravintolakonseptin: "En ainakaan itse ole nähnyt tällaista missään Suomessa"

naughty4
Burgerimiehenä tunnettu Akseli Herlevi avasi elämyksellisen ravintolakonseptin, jossa porukka saatetaan kutsua kesken kaiken vaikkapa vodkaryypylle keittiöön. Pieniä burgereitakin löytyy yllätysmenun ruokalajien joukosta. MTV

Burgerimiehenä tunnettu Akseli Herlevi testaa uudenlaista ravintolakonseptia Suomessa. Elämyksellisyys on nyt kova sana ruokabisneksessä. 

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin uutisoitiin, suomalaiset ruokakauppaketjut panostavat nyt ruoan elämyksellisyyteen. S-ryhmän trendikatsauksen mukaan suomalaiset arvostavat yhä enemmän helppoutta ja yksilöllisyyttä, minkä lisäksi ruokailuun haetaan myös elämyksellisyyttä, kuten ravintolatasoisia grocerant-tuotteita. 

Elämyksellisyydellä myydään myös ravintolaillallisia. Tuore esimerkki tästä on Helsinkiin marraskuussa avattu Naughty Lab -ravintolakonsepti. Kyseessä on burgerimies Akseli Herlevin Naughty BRGR -ravintolan yhteyteen luotu, Suomessa ennennäkemätön ravintolaelämys, jossa asiakkaat syövät yllätyksellisen illallisen keskellä ravintolan keittiötä. 

Inspiraatio Shake Shackista: "Tajuntaa laajentava kokemus"

Inspiraatio uudenlaisesta konseptiravintolasta sai alkunsa New Yorkissa, kun ravintoloitsija Herlevi vieraili Shake Shack -ravintolaketjun tuotekehityskeittiössä.

– Burgerifanaatikolle vierailu Shake Shackin tuotekehityskeittiössä oli inspiroiva ja tajuntaa laajentava kokemus. Heidän vieraanaan jäin kuitenkin samalla pohtimaan miksi heidän upea konseptinsa pidetään salassa yleisöltä. Ajattelin, että jos koskaan teemme tällaisen konseptin Suomeen, haluan että se on avoinna kaikille ja samalla näytämme kuinka hienosti me täällä Suomessakin osaamme burgerit ja street foodin, Akseli kertoo.

Naughty Labin oli alun perin tarkoitus avautua jo lähes kaksi vuotta sitten, mutta korona muutti suunnitelmat. Marraskuussa 2021 projekti kuitenkin saatiin polkaistua käyntiin ja nyt Helsingin Sturenkadun Naughty BRGR -ravintolan keittiössä tarjoillaan elämyksellistä, 69 euroa maksavaa maistelumenua. 

– En ainakaan itse ole nähnyt tällaista missään Suomessa. Koko ajan pääsee seuraamaan läheltä, mitä kokit tekevät ja se keittiötunnelma on osa elämystä. Ruoat saavat inspiraationsta street foodeista, mutta tykkäämme rikkoa rajoja.

"Siisteimmät omakohtaiset ravintolakokemukset ovat olleet paikoissa, joiden miljöö on positiivisella tavalla ollut suorastaan silmäänpistävä! Toinen tärkeä asia on alkupalat, jos niiden syömiseltä ei meinaa päästä pääruoan puheille, on menussa todellakin onnistuttu. Tätä fiilistä lähdimme hakemaan ja se mielessä suunnittelimme menun, joka on kuin matka gastronomiseen G-pisteeseen", Akseli Herlevi kuvailee uutta Naughty Lab X Street Food Omakase -konseptiravintolaansa.

Herlevin mukaan tarjolla saattaa olla esimerkiksi suurimmalle osalle tuttu konsepti, taco, mutta sen sisällä jotain rajoja rikkovaa. Ravintolaelämyksen aluksi asiakas saattaa saada eteensä esimerkiksi pienen sipsipussin, jota sitten dippaillaan kaviaarilla höystettyyn dippikastikkeeseen. Alkupalatyylisiä sormisyötäviä tarjoillaan noin kymmenen kappaletta ja annoksille on myös mietitty juomaparitukset.

– Käytännössä tässä on valikoima erilaisia alkupaloja. Alkupalathan ovat yleensä ravintoloissa niitä parhaimpia. On tietysti pari jälkkäriäkin.

Vastaisku jäykistelylle

Herlevin perustama Naughty BRGR -ketju on ollut toiminnassa jo kuusi vuotta ja siksi nyt oli burgerimiehen mukaan aika luoda jotain uutta.

– On tässä poltellut ajatus siitä, että pääsisi tekemään jotain uutta. Tämä on oma testikenttämme ja kenties tästä voi tulla jotain, jonka voimme kopioida muihinkin ravintoloihimme. Kokeellista ruoanlaittoa, mutta kuitenkin herkullisuus edellä.

Herlevi kertoo itse työskennelleensä urallaan monenlaisissa ravintoloissa, jopa kolmen Michelin-tähden paikoissa. Niissä meininki voi olla kokin mukaan paikoin melko jäykkää ja vaikka ruoka onkin herkullista, niin homma otetaan ”liian tosissaan”.

– Siksi halusimme tehdä paikan, joka on hauska ja mielenkiintoinen. Ei tarvitse jäykistellä. Emme ole puvut päällä kädet puuskassa, pikemminkin päinvastoin, Herlevi nauraa ja jatkaa vielä:

– Rentous, hauskanpito ja elämyksellisyys on se juttu. 

Ravintolaelämys voi olla kuin elokuvaelämys

Korona-ajan myötä monet suomalaiset tottuivat kotona syömiseen ja siihen, että kuljetuspalvelut tuovat ravintolatasoista ruokaa kotiin. Siksi ravintolaa lähtemiseen tarvitaan Herlevin mukaan joku porkkana, jolla ihmiset saadaan liikkeelle. Elämykselliseen ravintolaan lähtemistä voisikin Herlevin mukaan verrata elokuvissa käyntiin. 

– Se on mageeta ja nautit kaikilla aisteillasi. 

Herlevin uusi konseptiravintola on ehtinyt olla tätä juttua kirjoittaessa viikon verran auki yleisölle ja asiakkailta on jo tullut positiivista palautetta. Parhaiten ravintolaelämys toimii Herlevin mukaan esimerkiksi pienessä kaveriporukassa.  

Burgerimies pyrkii itsekin olemaan ravintolassaan paikalla aina kun suinkin kiireiltään ehtii.

– Mielelläni olen ja teen siellä niin paljon kuin ehdin ja pystyn. Olen tässä kehitellyt uusia ruokalajeja ravintolaan ja se on äärimmäisen mielenkiintoista. 

Videolla: Mitkä ovat hyvän hampurilaisen kolme tärkeintä asiaa? Akseli Herlevi paljastaa.

7:33

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja