Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Viiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka on

1:08Vitosen buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista – tältä se näyttiKATSO VIDEO: Tällaista on vitosen buffetruoka helsinkiläisessä, voittoa tavoittelemattomassa lounasravintolassa.
Julkaistu 23.08.2022 19:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

MTV Uutiset kävi testaamassa helsinkiläisen hävikkiruokaravintolan, joka nousi suureen suosioon lehtiartikkelin myötä.

Itä-Helsingin Myllypurossa sijaitsevan monitoimihallin oveen on lätkäisty mainosjuliste viiden euron hävikkilounaasta. Mustavalkoinen lappunen ei juuri kiinnitä huomiota jättimäisen liikuntahallin takapihalla.

Ovesta sisään astuessa edessä on pitkä käytävä, ja vain ruoan tuoksu sekä vaimea puheensorina paljastavat jonkinlaisen ravintolan olemassaolon rakennuksessa.

Lue myös: Halvalla terveellistä ruokaa! Valmisruokahyllystä löytyy todella edullinen aarre: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"

Lehtijuttu tuplasi asiakasmäärät

Olemme saapuneet Myllyn murkinaan, hävikkiruokaravintolaan Myllypuron Liikuntamyllyssä. Helsingin Sanomat kirjoitti taannoin artikkelin kaupungin edullisista lounashelmistä, joista yksi oli tämä asiakkailta ylistystä kerännyt idän ravintolalöytö. Tänne ei todellakaan tulisi eksyttyä vahingossa, vaan paikan päälle pitää osata tulla.

– Tästä ravintolasta oli just juttu lehdessä, luitko? supistaan Myllyn murkinan kassajonossa.

Kello on hieman yli 11 ja lounasajan alkaminen näkyy asiakasmäärissä. Helsingin Sanomien mukaan ensimmäinen ravintolasta kertova artikkeli tuplasi paikan lounasasiakkaiden määrän. Tämän vahvistaa MTV Uutisille yksi Myllyn murkinan vetäjistä, Eeva Levander.

Myllynmurkina-vitriiniMyllyn murkinassa on lounasbuffetin lisäksi myynnissä myös muita hävikkituotteita.MTV

Idea hävikkiruokaravintolasta syntyi muutamia vuosia sitten, kun Levander oli tutustunut Puhoksen ostarilla matalan kynnyksen päiväkeskuksen toimintaan. Työskenneltyään paikassa vapaaehtoisena, Levander alkoi pohtia tuttaviensa kanssa oman sosiaalisen toiminnan keskuksen avaamista. 

Sopivat tilat löytyivät vuonna 2018 Myllypurosta, ja niin alkoi voittoa tavoittelemattoman Hang On ry:n sekä hävikkiruokaa tarjoilevan matalan kynnyksenlounaskahvilan toiminta.

– Samalla halusin keskittyä myös ihmisten auttamiseen. Siihen, että elämässään hakoteillä olevat ihmiset saisivat jotakin rytmiä päiviinsä. Ja ettei heidän tarvitsisi notkua sohvalla, Levander on aiemmin kertonut toiminnasta Apu-lehdelle.

"Tämä on minulle kuin toinen koti"

Alusta asti käy selväksi, että Myllyn murkina on muutakin kuin vain lounasruokala, jossa käydään pikaisesti kääntymässä. Pöydistä kuuluvan puheensorinan perusteella tänne tullaan vaihtamaan kuulumisia vanhojen tuttujen kanssa, mutta myös uutta juttuseuraa löytyy aina takuuvarmasti. 

– Tämä on minulle vähän niin kuin toinen koti, kertoo vakioasiakas Liisa Ahokas, joka tälläkin kertaa on paikan päällä hakemassa ruokaa mukaan omaan rasiaansa.

Ahokkaan mukaan lounasruokala on monelle asiakkaalle tärkeä kohtaamispaikka ja mahdollisuus sosiaalisiin kontakteihin. Ahokas kertoo itse saaneensa ravintolassa apua myös monenlaisiin käytännön asioihin.

– Mulla oli hirveä ongelma, kun pistorasia kärähti seinässä. Satuin sitten näkemään täällä työmaa-asuissa olevia heppuja, joilta kysyin, että miten asia kannattaisi hoitaa. Opastivat sitten minua, miten asia hoidetaan taloyhtiön kanssa. Sain täältä neuvon, otin yhteyttä taloyhtiöön ja he hoitivat kaiken. Olen saanut täältä muutakin apua, Ahokas iloitsee.

Lue myös: Testasimme helpot sämpylät, joihin sujahtaa nerokas ainesosa: "Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä"

Naudan kieltä kermaisessa portobellokastikkeessa

Myllyn murkinan lounaslistalla on tyypillisesti alkupalasalaatti, ainakin yksi lämmin ruoka, keitto ja usein myös kasvisruokavaihtoehto. Jälkiruokaa ja kahviakin saa. Annokset suunnitellaan sen mukaan, mitä raaka-aineita ravintolaan tulee.

Tänään ruokalistalla on muun muassa pitkään haudutettua naudan kieltä kermaisessa portobellokastikkeessa – ei ihan heti uskoisi, että nyt syödään vitosen hävikkiruokaa.

– Olen itse syönyt naudan kieltä viimeksi lapsena, enkä muistaakseni tykännyt, joten en nyt uskaltanut ottaa, toteaa pöydässäni istuva, yhdistyksen kuskina työskentelevä heppu gulassia syödessään.

Naudan kieli voi toki olla monelle liian "eksoottinen" vaihtoehto, vaikka tosiasiassa sen maku on pehmeän lihaisa ja rakenne suussa sulavan murea. Olemme aiemmin kertoneet MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla, miten naudan kielen suosio raaka-aineena on laskenut.

Joka tapauksessa, hävikkiruokaravintolassa tästä nykypäivänä harvinaisesta raaka-aineesta on saatu loihdittua gourmet-tason herkku, joka löi maistajan ällikällä.

Hävikkiraaka-aineista pulaa

Myllyn murkinan kasvaneella suosiolla on kuitenkin myös varjopuolensa: hävikkiraaka-aineita ei tänä päivänä ole niin helppoa saada ravintolaan kuin ehkä joskus aiemmin.

myllynmurkina-eevaEeva Levander (kassalla) on työskennellyt voittoa tavoittelemattomassa, muun muassa hävikkiruokalounasta myyvässä yhdistyksessä vuodesta 2018.MTV

–  Nykyään kaupat myyvät paljon itse tuotteitaan 30–60 prosentin alennuksella. Raaka-aineiden määrä on meillä vähentynyt, ja nyt kun asiakasmäärät ovat lisääntyneet, niin kyllä se alkaa vähän rassaamaan yöunia, Levander pohtii.

Onnekseen Levander on kuitenkin viime aikoina löytänyt myös uusia yhteistyökumppaneita. Monet hävikkiruokaa noutavat yhdistykset pystyvät noutamaan raaka-ainelasteja ainoastaan arkisin, mikä on Levanderin onni, sillä Myllyn murkinassa myös lauantait ovat noutopäiviä. Silti ravintolassa on usein raaka-ainepulaa esimerkiksi broilerista, kalasta ja lihasta. 

Siitä Levander kuitenkin iloinen, että yhdistyksen toiminta on onnistunut tavoitteessaan ihmisten yhdistämisessä.

– Halusimme, että ihmiset kohtaisivat toisensa ja niin he ovat kohdanneetkin, ja löytäneet ihan ystäviä. Teemme toki paljon muutakin. Autamme ihan missä vain, vaikka Kela-lomakkeiden täyttämisessä, jos ei ymmärrä tietokoneita tai kaavakkeita.

Millainen on viiden euron hävikkilounasbuffet myllypurolaisessa ravintolassa? Katso video jutun yltä!

Lue myös: Michelin-tähtikokki avaa uuden ravintolan Helsinkiin – lounaan hinta mietityttää: "11,3 eurolla on lähes mahdotonta tänä päivänä tehdä hyvää ruokaa"

Lisää aiheesta:

Moni ei ole kuullutkaan Jessen ja Jussin ravintolasta, vaikka se on porskuttanut jo 10 vuotta: "Helsingin tuntemattomin huippuravintola"Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaSuomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Tältä näyttää täysin uudistunut Prisma – yksi ehdoton tuotesatsaus: "Ei voi enää ilmankaan olla"Helsinkiläinen Michelin-ravintola veti ässän hihasta – myy nyt vitosen annoksia: Makaronilaatikkoa, hernekeittoa, lasagnea... Ensin Michelin-ravintola muuttui "sushitehtaaksi", nyt Sasu Laukkosella on jälleen ässä hihassa – keksi nerokkaan lounastuotteen, jota "oikeastaan kukaan ei vielä tee"
RuokaRuokahävikkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:58
    Hanna Sumari

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • Eilen06:44
    Ruokakauppa

    Punalappuraivo repesi: Kaupan täti kertoo törkeästä "jemmausilmiöstä"

  • ti18:49
    Ilmastonmuutos

    Mitä uutta Suomi syö ja viljelee vuonna 2050? Tutkija vastaa

  • ti16:59
    Minna Kuukka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • ti09:50
    Ruokakauppa

    "Punalappuhyökkäys" Salossa: S-marketissa meni kuppi nurin, kun asiakkaat keksivät porsaanreiän