6:26

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija paljastavat: Tällaisia ravintolassa kävijöitä suomalaiset ovat

Vastikään Vuoden Kokiksi ja Vuoden Tarjoilijaksi kruunatut voittajat vierailivat Huomenta Suomen -lähetyksessä keskustelemassa muun muassa siitä, millaisia ravintolassa kävijöitä me suomalaiset oikein olemme. 

Mikko Kaukonen ruokayhteisö Food Camp Finlandista ja Heidi Martikainen ravintola Farangista kruunattiin lauantaina Vuoden Kokiksi ja Vuoden Tarjoilijaksi. Kokkien osalta kilpailu on järjestetty jo vuodesta 1995 lähtien, tarjoilijat laitettiin puolestaan tänä vuonna paremmuusjärjestykseen seitsemättä kertaa.

Tittelit eivät tulleet voittajille helpolla, vaan vaativat onnistumisia useilla eri osa-alueilla.

Kaksipäiväisessä finaalissa Vuoden Kokki -kilpailijoiden tuli suorittaa onnistuneesti neljä eri osa-aluetta, mukaan lukien muun muassa teoria- ja lihankäsittelykoe itse ruoka-annosten valmistamista unohtamatta. Vuoden Tarjoilija -tittelistä taistelevien tuli muun muassa yhdistellä sujuvasti ruokaa ja viiniä, transeerata kala ja hoitaa cocktailtilaisuuden järjestäminen.

"Ravintolassa käyminen on arkipäiväistynyt"

Sekä kokin että tarjoilijan työ on vaativaa hommaa, mutta millaisia ravintolassa kävijöitä me suomalaiset oikein olemme?

– Asiakkaat ovat kehittyneet laatutietoisemmiksi ja vaativimmiksi, Kaukonen toteaa.

– Ravintolassa käyminen on arkipäiväistynyt, eikä syömään enää mennä pelkästään lauantaisin. On ihanaa seurata, kun ihmiset tulevat arkipäivinä nauttimaan, Martikainen lisää.

Sen lisäksi, että ravintolassakäyminen on arkipäiväistynyt, myös annokset asiakkaiden lautasilla ovat muuttuneet. Ammattilaisten mukaan asiakkaiden lautasilla näkyy tänä päivänä yhä enemmän kasvispainotteista ruokaa ja lihansyönti on vähentynyt merkittävästi.

Mitä ravintola-alalla työskentelevät ammattilaiset syövät vapaapäivänä? Miten kokin työ on viime vuosina muuttunut? Katso koko haastattelu artikkelin alusta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja