Jyrki Sukula kertoo, miksi ravintoloita menee Suomessa nurin – tämä saa ulkomailla asuvan kokin huokailemaan Helsingissä
Ruoka-alan monitoimimies, kokki Jyrki Sukula vieraili maanantaina MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa ja kertoi oman näkemyksensä siitä, miksi sadat ravintolat lopettavat vuosittain toimintansa Suomessa. Katso videolta Sukulan haastattelu.
Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Jyrki Sukula kertoo olevansa iloinen, että Suomesta löytyy runsaasti ravintola-alasta haaveilevia yrittäjiä. Pelkkä haave ei kuitenkaan riitä, jos aikoo pysytellä alalla pidempäänkin.
– Ei tämä ole suinkaan ainut toimiala, joka vaatii erityisosaamista. Ravintola-ala vaatii myös sellaisen hospitality-geenin, että haluaa palvella ihmisiä ja tuottaa mielihyvää. Se yhdistetään osaamiseen, persoonallisuutta unohtamatta, Sukula avasi menestyksen avaimia Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Miksi ravintoloita menee Suomessa nurin?
Suomessa avataan vuosittain satoja uusia ravintoloita, ja melkein yhtä monta ravintolaa lopettaa toimintansa. Sukulan mukaan yrittäjät kyllä useimmiten ymmärtävät, että työskentely ravintola-alalla ei ole pelkkää juhlaa. Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä, että ravintolan menestyksen eteen joutuu tekemään niin paljon töitä.
– Jos sinulla on sekä lounas että illallinen tarjolla, mitataan joka päivä kaksi kertaa, oletko onnistunut vai et. Se tekee siitä haasteellista. Se mittaroi sinua myös seuraavana päivänä. Tulevatko ihmiset uudelleen? Työmäärä ja sitoutumisen määrä yllättää monet, Sukula sanoo.
Sukula itse on ollut ravintola-alalla lähes 40 vuotta. Hänen mukaansa kynnys perustaa uusi ravintola on melko matala, mikä näkyy siinä, että tekijöitä on monenlaisia, eivätkä kaikki klaaraa hommaa.
Ravintola-ala nykymuodossaan on toisaalta Suomessa vielä hyvin nuorta. Sukula muisteli Viiden jälkeen -ohjelmassa oman uransa alkuvuosia, kun Suomessa oli vain tietty määrä anniskeluluvan saaneita paikkoja. Nyt, kun Sukula saapuu asuinmaastaan Italiasta Suomeen Helsinkiin, hän kertoo yllättyvänsä kaupungin upeudesta joka erta.
– Eihän me olla ikinä eletty näin hienoa aikaa suomalaisessa ravintolamaailmassa kuin tällä hetkellä. Meillä on maailmanluokan ravintoloita useampi. Huokailen, kun katson ulkomailla asuvana Helsinkiä. Ihan maailmanluokan kaupunki. Todella hieno! Sukula kehuu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa