Kalakauppiaat paljastavat: Näin tunnistat tuoreen kalan kaupassa

A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot 6:58 A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
KATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden todelliset erot

Kalakauppiaat antavat vinkkinsä kalan ostamiseen.

Suomalaiset rakastavat kalaa ja kalaruokia. Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, kirjolohi on suomalaisten ikisuosikki, mutta myydyimpien kotimaisten kalojen joukkoon nousevat myös muikut ja silakat. 

Hyvän kalakaupan tunnusmerkit

Kalaostoksilla kuluttajaa saattaa joskus mietityttää myytävän kalan laatu. Mistä siis voi tunnistaa hyvän kalakaupan?

– Hyvän kalakaupan tunnistaa siitä, että siellä on hyvä valikoima ja iloiset myyjät! Lisäksi myynnissä oleva kala on tuoretta ja vastuullisesti pyydettyä, ja kaupan yleisilme on siisti, summaa kalakauppias Juha NurmiPro Kala ry:n tiedotteessa.

Nurmella itsellään on pitkä historia kalan vähittäiskaupasta ja hän pyörittää Juhan Kala -tiskejä ympäri pääkaupunkiseutua.

– Hyvässä kalakaupassa on myös raikas kalan tuoksu – kala ei nimittäin haise, vaan tuoksuu, Nurmi muistuttaa.

Kalakauppias suosittelee kysymään ammattilaisilta vinkkejä ja neuvoja kalan käsittelyyn ja valmistamiseen, jotta kotona onnistuu varmasti. Ammattitaitoinen myyjä voi myös helpottaa asiakkaan ruoanlaittoa esimerkiksi poistamalla fileestä nahan tai kuutioimalla kalan keittoa varten valmiiksi.

Mistä tunnistaa kaupassa tuoreen kalan?

– Kokonaisen kalan silmien tulisi olla kirkkaat ja ulkonevat. Kuopalla olevat tai sumeat silmät voivat olla merkki muutaman päivän vanhemmasta kalasta, Lindberg kertoi.

Kalan pinnan tulisi olla myös kiiltävä ja kostea. Mikäli kidukset näkyvät, vastapyydetyn kalan erottaa punaisista kiduksista.

Kokonaisen kalan tulisi olla myös puhdas ja sen tulisi tuoksua raikkaalle. Lihan pitää olla kimmoisaa ja kunnolla kiinni selkärangassa. Tuore kokonainen kala on Lindbergin mukaan myös kuolonkankea.

Entäpä sitten filee? Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että filee on kaikin puolin ehjä.

– Nypittäessä ruotoja tuoreesta lohifileestä, niiden tulee olla tiukasti kiinni. Kirkas ja liukas nahka on myös tuoreen fileen merkki.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!