"Ylivoimaisesti paras tapa syödä ja kypsentää kala" – espoolaisen kalakauppiaan vinkki kannattaa todella muistaa!

grillattu kala foliossa
Shutterstock

Espoossa suosittua kalakauppaa pitävä Max Grönholm kertoo, miten kala kannattaisi valmistaa, jos siitä haluaa erityisen mehukasta.

Kerroimme alkuviikosta Espoon Kauklahteen avautuvasta ennenkuulumattomasta ruokakaupasta, jossa on muun muassa viinibaari, juustohuone ja maailman pienin kahvipaahtimo. Kalatiskiä ei kaupan sisältä löydy, sillä kalanmyynnin hoitaa heinäkuun puolesta välistä alkaen omissa tiloissaan, kaupan kyljessä suosittu Maxin kala. Espoolainen kalakauppa tunnetaan ennen kaikkea laadustaan ja tuoreudestaan.  

– Kun aamulla avaamme liikkeen, meillä on aina kotimaisesta kalasta edellisenä päivänä pyydettyä ja tuontikalasta sitä edellisenä päivänä pyydettyä kalaa, kalakauppias Max Grönholm kertoo. 

Osta kala joskus kokonaisena fileen sijaan

Grönholm kertoo MTV:lle toivovansa, että suomalaiset ostaisivat kalaa entistä enemmän kokonaisena totuttujen fileiden sijaan. Kun kala valmistetaan kokonaisena, arvokas raaka-aine hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. 

– Se on ylivoimaisesti paras tapa syödä ja kypsentää kala. Kala pysyy todella mehukkaana, Grönholm sanoo ja jatkaa

– Suosittelen esimerkiksi kokeilemaan kokonaista ahventa, uunissa tai grillissä.

Grönholm muistuttaa, että ulkomaillakin ravintoloissa kalaa tilatessa saa useimmiten eteensä kokonaisen kalan. 

– Ruodot ja ranka antavat kypsennyksen aikana todella paljon makua, jota pelkästä fileestä ei saa irti millään. Kalaliemikin kuitenkin keitetään vain ruodoista ja hyvin tehty kalaliemi on tajuttoman herkullista. Siinä mielestäni kiteytyy se koko kalan olennaisin maku.

Kalakauppias toivoo, että suomalaiset tarttuisivat rohkeasti kokonaiseen kalaan, sillä apua sen valmistamiseen voi aina kysyä kalatiskiltä. Myös kokonaisen kalan perkaamiseen voi pyytää neuvontaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja