"Ylivoimaisesti paras tapa syödä ja kypsentää kala" – espoolaisen kalakauppiaan vinkki kannattaa todella muistaa!
Espoossa suosittua kalakauppaa pitävä Max Grönholm kertoo, miten kala kannattaisi valmistaa, jos siitä haluaa erityisen mehukasta.
Kerroimme alkuviikosta Espoon Kauklahteen avautuvasta ennenkuulumattomasta ruokakaupasta, jossa on muun muassa viinibaari, juustohuone ja maailman pienin kahvipaahtimo. Kalatiskiä ei kaupan sisältä löydy, sillä kalanmyynnin hoitaa heinäkuun puolesta välistä alkaen omissa tiloissaan, kaupan kyljessä suosittu Maxin kala. Espoolainen kalakauppa tunnetaan ennen kaikkea laadustaan ja tuoreudestaan.
– Kun aamulla avaamme liikkeen, meillä on aina kotimaisesta kalasta edellisenä päivänä pyydettyä ja tuontikalasta sitä edellisenä päivänä pyydettyä kalaa, kalakauppias Max Grönholm kertoo.
Osta kala joskus kokonaisena fileen sijaan
Grönholm kertoo MTV:lle toivovansa, että suomalaiset ostaisivat kalaa entistä enemmän kokonaisena totuttujen fileiden sijaan. Kun kala valmistetaan kokonaisena, arvokas raaka-aine hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla.
– Se on ylivoimaisesti paras tapa syödä ja kypsentää kala. Kala pysyy todella mehukkaana, Grönholm sanoo ja jatkaa
– Suosittelen esimerkiksi kokeilemaan kokonaista ahventa, uunissa tai grillissä.
Grönholm muistuttaa, että ulkomaillakin ravintoloissa kalaa tilatessa saa useimmiten eteensä kokonaisen kalan.
– Ruodot ja ranka antavat kypsennyksen aikana todella paljon makua, jota pelkästä fileestä ei saa irti millään. Kalaliemikin kuitenkin keitetään vain ruodoista ja hyvin tehty kalaliemi on tajuttoman herkullista. Siinä mielestäni kiteytyy se koko kalan olennaisin maku.
Kalakauppias toivoo, että suomalaiset tarttuisivat rohkeasti kokonaiseen kalaan, sillä apua sen valmistamiseen voi aina kysyä kalatiskiltä. Myös kokonaisen kalan perkaamiseen voi pyytää neuvontaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan