Kaupoissa myytäville kaloille voidaan asettaa pitkiäkin myyntiaikoja. Tietyt merkit voivat paljastaa kuluttajille, kuinka tuoretta kala on.
Helsingin vanhan kauppahallin kalakauppias Juha Lindberg kalakauppa E. Erikssonilta kertoo, mihin asioihin kannattaa kalaa ostaessa kiinnittää tiskillä huomiota.
Kala on terveellistä ruokaa, eikä sitä tarvitse pelätä, mutta tuoreuden kanssa kannattaa olla tarkkana. Nämä merkit voivat kertoa paljonkin kalan tuoreudesta, joten ne kannattaakin seuraavalla kerralla muistaa kalatiskillä.
Kokonainen kala
Kokonaisen kalan tuoreus voi olla usein fileetä helpommin selvitettävissä.
– Kokonaisen kalan silmien tulisi olla kirkkaat ja ulkonevat. Kuopalla olevat tai sumeat silmät voivat olla merkki muutaman päivän vanhemmasta kalasta, Lindberg kertoo.
Kalan pinnan tulisi olla myös kiiltävä ja kostea. Mikäli kidukset näkyvät, vastapyydetyn kalan erottaa punaisista kiduksista.
Kokonaisen kalan tulisi olla myös puhdas ja sen tulisi tuoksua raikkaalle. Lihan pitää olla kimmoisaa ja kunnolla kiinni selkärangassa.
Tuore kokonainen kala on Lindbergin mukaan myös kuolonkankea.
– Kun kalan nostaa päästä kiinni pitäen ylös, kalan pitäisi pysyä jäykästi suorana.
