Mistä tunnistaa onko kaupassa myytävä kala tuoretta? Kalakauppias paljastaa

Kalafileet
Tuoreen kalafileen tulisi olla ehjä. Shutterstock

Kaupoissa myytäville kaloille voidaan asettaa pitkiäkin myyntiaikoja. Tietyt merkit voivat paljastaa kuluttajille, kuinka tuoretta kala on.

Helsingin vanhan kauppahallin kalakauppias Juha Lindberg kalakauppa E. Erikssonilta kertoo, mihin asioihin kannattaa kalaa ostaessa kiinnittää tiskillä huomiota.

Kala on terveellistä ruokaa, eikä sitä tarvitse pelätä, mutta tuoreuden kanssa kannattaa olla tarkkana. Nämä merkit voivat kertoa paljonkin kalan tuoreudesta, joten ne kannattaakin seuraavalla kerralla muistaa kalatiskillä.

Kokonainen kala

Kokonaisen kalan tuoreus voi olla usein fileetä helpommin selvitettävissä.

– Kokonaisen kalan silmien tulisi olla kirkkaat ja ulkonevat. Kuopalla olevat tai sumeat silmät voivat olla merkki muutaman päivän vanhemmasta kalasta, Lindberg kertoo.

Kalan pinnan tulisi olla myös kiiltävä ja kostea. Mikäli kidukset näkyvät, vastapyydetyn kalan erottaa punaisista kiduksista.

Kokonaisen kalan tulisi olla myös puhdas ja sen tulisi tuoksua raikkaalle. Lihan pitää olla kimmoisaa ja kunnolla kiinni selkärangassa.

Tuore kokonainen kala on Lindbergin mukaan myös kuolonkankea.

– Kun kalan nostaa päästä kiinni pitäen ylös, kalan pitäisi pysyä jäykästi suorana.

Filee

Lindbergin mukaan fileetä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on ehjä. Myös ruotojen tulee olla kunnolla kiinni fileessä.

– Nypittäessä ruotoja tuoreesta lohifileestä, niiden tulee olla tiukasti kiinni.

– Kirkas ja liukas nahka on myös tuoreen fileen merkki, Lindberg lisää.

Kalafileen ollessa jäillä peiteltynä kylmävarastossa, se pysyy pitkäänkin hyvänä. Jos fileetä taas siirrellään edestakaisin tiskin ja varaston välillä, tekee se Lindbergin mukaan kalalle pahaa.

– Tämä aiheuttaa sen, että kala alkaa mennä nopeammin huonoksi. Se vaikuttaa kalan säilyvyyteen ja ulkonäköön. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja