Mistä tunnistaa onko kaupassa myytävä kala tuoretta? Kalakauppias paljastaa

Kalafileet
Tuoreen kalafileen tulisi olla ehjä. Shutterstock

Kaupoissa myytäville kaloille voidaan asettaa pitkiäkin myyntiaikoja. Tietyt merkit voivat paljastaa kuluttajille, kuinka tuoretta kala on.

Helsingin vanhan kauppahallin kalakauppias Juha Lindberg kalakauppa E. Erikssonilta kertoo, mihin asioihin kannattaa kalaa ostaessa kiinnittää tiskillä huomiota.

Kala on terveellistä ruokaa, eikä sitä tarvitse pelätä, mutta tuoreuden kanssa kannattaa olla tarkkana. Nämä merkit voivat kertoa paljonkin kalan tuoreudesta, joten ne kannattaakin seuraavalla kerralla muistaa kalatiskillä.

Kokonainen kala

Kokonaisen kalan tuoreus voi olla usein fileetä helpommin selvitettävissä.

– Kokonaisen kalan silmien tulisi olla kirkkaat ja ulkonevat. Kuopalla olevat tai sumeat silmät voivat olla merkki muutaman päivän vanhemmasta kalasta, Lindberg kertoo.

Kalan pinnan tulisi olla myös kiiltävä ja kostea. Mikäli kidukset näkyvät, vastapyydetyn kalan erottaa punaisista kiduksista.

Kokonaisen kalan tulisi olla myös puhdas ja sen tulisi tuoksua raikkaalle. Lihan pitää olla kimmoisaa ja kunnolla kiinni selkärangassa.

Tuore kokonainen kala on Lindbergin mukaan myös kuolonkankea.

– Kun kalan nostaa päästä kiinni pitäen ylös, kalan pitäisi pysyä jäykästi suorana.

Filee

Lindbergin mukaan fileetä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on ehjä. Myös ruotojen tulee olla kunnolla kiinni fileessä.

– Nypittäessä ruotoja tuoreesta lohifileestä, niiden tulee olla tiukasti kiinni.

– Kirkas ja liukas nahka on myös tuoreen fileen merkki, Lindberg lisää.

Kalafileen ollessa jäillä peiteltynä kylmävarastossa, se pysyy pitkäänkin hyvänä. Jos fileetä taas siirrellään edestakaisin tiskin ja varaston välillä, tekee se Lindbergin mukaan kalalle pahaa.

– Tämä aiheuttaa sen, että kala alkaa mennä nopeammin huonoksi. Se vaikuttaa kalan säilyvyyteen ja ulkonäköön. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.