Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko huomannut hintaeron kaupan kalatiskillä? Usein edullisempi valinta ostoskoriin: "Syy on yksinkertainen"

2:28Näin fileoit kalan
Julkaistu 11.04.2021 17:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa, että valmiiden fileiden sijaan ostoskoriin kannattaa joskus napata kaupasta myös edullista kokonaista kalaa.

Videolla vinkit kalan fileoimiseen.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on kerrottu aiemmin suomalaisten kalansyöntitottumuksista. Suomalaiset rakastavat erilaisia kalaruokia ja tilastojen perusteella erityisesti lohta. Monilla menee kuitenkin sormi suuhun kalatiskillä asioidessa: mitä ruokaa kalasta oikein voi kokata ja miten?

Pro Kala ry:stä muistutetaan, että kalaa kannattaa joskus kokeilla myös kokonaisena pelkkien fileiden ostamisen sijaan.

– Kalatiskillä kilohintoja tutkaileva on varmasti huomannut, että kokonaisena myytävän kalan hinta on usein edullisempi kuin fileen. Syy on yksinkertainen: filee vaatii enemmän työtä, ja fileoinnin kustannukset eli työ näkyy luonnollisesti hinnassa. Kokonaisesta kalasta saadaan filettä lajista riippuen vain 40-70 prosenttia, ja tämä hävikki vaikuttaa myös hintaan, yhdistyksestä muistutetaan.

Muista! Kalan perkeitä ei kannata missään nimessä heittää pois: keitä perkeistä herkullinen kalaliemi! Lientä ei tarvitse käyttää heti, vaan sen voi säilöä pakastamalla.

Kokonainenkin kala on toki käsitelty: se on vähintään verestetty, usein myös perattu. Pro Kala muistuttaa, että esimerkiksi kirjolohi on aina perattua, eli kalan sisälmykset on valmiiksi poistettu. Luonnonkalaa, kuten ahventa ja kuhaa, myydään myös perkaamattomana, mutta silloinkin kala on verestetty.

– Valmiin fileen ostava säästää aikaa ja vaivaa, mutta kokonaisen kalan ostamisessakin on puolensa. Fileointi ei ole salatiedettä, vaan se on taito, jonka voi helposti opetella. Kalankäsittelytaidoista on hyötyä, jos haluaa vaikka aloittaa kalastusharrastuksen ja valmistaa itse pyytämäänsä kalaa.

Opettelun voi aloittaa "hopeakoukulla" pyydetyllä eli ostetulla kalalla. Oppia voi hakea vaikka YouTube-videoisa, joita seuraamalla ensikertalainenkin onnistuu. Tärkeintä on, että käytössä on terävä veitsi. 

– Kokonaisessa kalassa ruodot ovat tietysti paikallaan. Etenkin isoista kaloista niiden poistaminen ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa. Isot ruodot voi nyppiä käsin, veistä apuna käyttäen tai ruotopinseteillä. Ruodot voi myös jättää fileeseen: kypsennetystä kalasta niiden poistaminen on helpompaa, kun ne eivät ole enää niin tiukasti kiinni.

Paljonko kokonaista kalaa sitten tarvitaan? On selvää, ettei kilosta kokonaista kalaa saa tietenkään kiloa filettä. Se, paljonko filettä saadaan, vaihtelee kalalajien mukaan.

– Kirjolohesta fileet painavat noin 70 prosenttia kokonaisen peratun kalan painosta, kun taas esimerkiksi ahvenista nahattoman fileen osuus kokonaispainosta on alle puolet.

Lue myös: Espoolainen kalakauppias paljasti ylivoimaisesti parhaan tavan syödä ja kypsentää kalaa: "Pelkästä fileestä ei saa irti millään"

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Kalakauppiaat paljastavat: Näin tunnistat tuoreen kalan kaupassaKokonaisen lohen voi löytää nyt halvalla kaupasta – näin saat kalasta upeat fileet ja ruodot poisKalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"Vähäruotoinen kala, jota kannattaa nyt ostaa kaupasta – voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseenKuinka kauan kaupasta ostettu kala säilyy jääkaapissa? Nämä asiat sinun pitää tietää, kun asioit kalatiskillä
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?