Pro Kala ry muistuttaa, että valmiiden fileiden sijaan ostoskoriin kannattaa joskus napata kaupasta myös edullista kokonaista kalaa.
Videolla vinkit kalan fileoimiseen.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on kerrottu aiemmin suomalaisten kalansyöntitottumuksista. Suomalaiset rakastavat erilaisia kalaruokia ja tilastojen perusteella erityisesti lohta. Monilla menee kuitenkin sormi suuhun kalatiskillä asioidessa: mitä ruokaa kalasta oikein voi kokata ja miten?
Pro Kala ry:stä muistutetaan, että kalaa kannattaa joskus kokeilla myös kokonaisena pelkkien fileiden ostamisen sijaan.
– Kalatiskillä kilohintoja tutkaileva on varmasti huomannut, että kokonaisena myytävän kalan hinta on usein edullisempi kuin fileen. Syy on yksinkertainen: filee vaatii enemmän työtä, ja fileoinnin kustannukset eli työ näkyy luonnollisesti hinnassa. Kokonaisesta kalasta saadaan filettä lajista riippuen vain 40-70 prosenttia, ja tämä hävikki vaikuttaa myös hintaan, yhdistyksestä muistutetaan.
Muista! Kalan perkeitä ei kannata missään nimessä heittää pois: keitä perkeistä herkullinen kalaliemi! Lientä ei tarvitse käyttää heti, vaan sen voi säilöä pakastamalla.