Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä kirjolohesta? Yleinen harhaluulo, johon moni suomalainen sortuu: "Virheellinen käsitys elää edelleen"

Julkaistu 11.07.2020 14:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa, että kasvatettu kirjolohi on ympäristön kannalta kestävä valinta.

Video: MTV testasi uuden suomalaisen hittisäilykkeen, joka viedään nyt käsistä: Maistuuko paremmalta kuin tonnikala?

Monelle kotikokille ruoan ympäristöystävällisyys on tärkeä kriteeri ateriaa suunnitellessa. Pro Kala ry muistuttaa, että kasvatetun kirjolohen kohdalla ei tarvitse huolehtia: kalankasvatus on Suomessa ottanut ympäristöasiat vakavasti, ja kasvatuksen ympäristökuormitus onkin saatu todella alhaiseksi.

– Kirjolohta on kasvatettu Suomessa jo lähes viisikymmentä vuotta. Virheellinen käsitys kasvatuslaitosten ympäristövaikutuksista elää edelleen. Jos tarkastellaan esimerkiksi Itämeren kuormitusta, kalankasvatuksen osuus siitä on vain alle kaksi prosenttia. Kehittynyt tekniikka, moderni rehu, tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä pitävät huolen siitä, että kasvatetun kirjolohen ympäristövaikutukset pysyvät vähäisinä, yhdistyksestä muistutetaan.

Myös eri eläinproteiinien hiilijalanjälkeä vertailtaessa kirjolohi pärjää hienosti. Sen hiilijalanjälki on pienempi kuin esimerkiksi naudan, sian ja broilerin.

Mitä eroa on lohella ja kirjolohella?

Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja – ne eivät itse asiassa ole edes sukua toisilleen. Lohi eli tieteelliseltä nimeltään salmo salar on alun perin Pohjois-Atlantilta kotoisin oleva kala. Suurin osa Suomessa myytävästä lohesta on kasvatettua tuontikalaa. Kirjolohi, oncorhynchus mykiss, puolestaan on kotoisin Tyyneltämereltä. Se on Suomen tärkein viljelykala.

Kaupassa myytävä kirjolohi onkin usein kotimaassa kasvatettua ja sitä syödään kotimaisista kaloista eniten Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan.

Jos lohen ja kirjolohen laittaa vierekkäin, ne on helppo tunnistaa eri kaloiksi koko- ja värieron takia. Lohi on isompi, ja kirjolohen kyljessä on enemmän väriä, kuten nimestä voi päätellä. Lohesta saatava filee on luonnollisesti isompi, mutta kalojen lihassa on muitakin eroja. Lohi on kirjolohta rasvaisempaa, ja kirjolohessa on aavistuksen enemmän proteiinia kuin lohessa

Ruoanlaitossa kirjolohi on monipuolinen. Sitä voi käyttää samalla tavalla kuin lohta. Uunilohi, lohikeitto, grillattu lohi ja muut perinteiset herkut voi kokata myös kirjolohesta.

Lue lisää: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

Lähteet: Pro Kala ry, Luonnonvarakeskus

Lisää aiheesta:

Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäJyrki Sukula jyrähtää: Suomessa on "häpeällinen" kalaongelmaOstatko kaupasta lohta tai kirjolohta? Pidä mielessä tämäTiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohestaTiedätkö sinä totuuden? Suomalaisilla on aivan väärä käsitys siitä, mitä lohta he syövät: "Mielikuvaharha"Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!