Suomen Kalankasvattajaliitto ry:n mukaan miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa. Myös muut kalatermit menevät suurimmalta osalta sekaisin.
Miten lohi pitäisi paistaa? Katso videolta Kari Aihisen ohjeet.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on jo aiemmin kerrottu suomalaisten kalaostotottumuksista. Suurin osa valitsee edelleen kalatiskillä lohta, ja usein kyse on ulkomaisesta kalasta.
Vielä 30 vuotta sitten Suomessa kasvatettiin vuosittain 20 miljoonaa kiloa kalaa. Nyt määrä on 12–14 miljoonaa kiloa, ja se on pääasiassa kirjolohta. Suomeen tuodaan joka päivä keskimäärin miljoonalla eurolla enemmän kalaa kuin viedään.
Merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi ovat todellisuudessa markkinointitermejä
Nyt Suomen Kalankasvattajat ry muistuttaa siitä, että kaupoissa on todellisuudessa tarjolla vain kaksi lohivaihtoehtoa: lohi ja kirjolohi. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei poikkeuksetta kasvatettua kalaa.
Lohta kuitenkin markkinoidaan muun muassa termeillä merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi. Nämä ovat yhdistyksen mukaan vääristäneet suomalaisten käsityksen siitä, mitä he syövät. Kaikki nämä nimitykset ovat vain markkinointitermejä kasvatetulle norjalaiselle lohelle.